''η ελληνικη οικονομια δε θα εισελθει σε αποπληθωριστικο σπιραλ''...

19:20 17/4/2014 - Πηγή: Fimotro
Η ελληνική οικονομία δεν θα εισέλθει σε αποπληθωριστικό σπιράλ εκτιμά η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank, στο νέος τεύχος της περιοδικής έκδοσης Economy and Markets...
Το κεντρικό ερώτημα το οποίο τίθεται είναι κατά πόσον ο αποπληθωρισμός μπορεί να διαρκέσει επί μακρόν και να σύρει την οικονομία σε ένα σπιράλ αλληλοτροφοδοτούμενων μειώσεων τιμών αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων, μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, απομείωσης της αξίας των χρεογράφων, χρεοκοπιών, ανεργίας και μείωσης του ΑΕΠ.

Η
μελέτη καταλήγει ότι μέχρι στιγμής δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, στο βαθμό που η συνέχιση του φαινομένου εντός του 2014 συνδέεται με τη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και όχι πλέον με τη συρρίκνωση της ζήτησης, η επίδραση θα είναι θετική. Θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τον μακροχρόνιο ρυθμό ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη Eurobank, προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι να μην επεκταθεί ο
αποπληθωρισμός πέραν του 2014 και να μην εγκατασταθούν μακροχρόνιες αποπληθωριστικές προσδοκίες.

Ακόμη, εκτιμά πως πιθανή παράταση του αποπληθωρισμού θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εξέλιξη του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ. Παρότι μέχρις στιγμής δεν στοιχειοθετείται κάτι τέτοιο, τα στοιχεία δεν επιτρέπουν ακόμα την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων. Επομένως οι αρχές άσκησης οικονομικής πολιτικής πρέπει να επαγρυπνούν.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα