Η δεξια του κυριου κατα της χρυσης αυγης

10:56 28/4/2013 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Νίκος Χασαπόπουλος
(από το Βήμα της Κυριακής)
Οι εξηγήσεις που ζήτησε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής για το αν τάσσεται υπέρ του νεοπαγανισμού και της αρχαίας θρησκείας – λατρείες που ενέχουν, όπως...
λέει, αντιχριστιανισμό – έγιναν η αιτία να ξεσπάσει ένας πόλεμος ανάμεσά τους. Πολλοί ίσως να ήταν αυτοί που αιφνιδιάστηκαν με αυτή την αντιπαράθεση, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι εδώ και μερικά χρόνια η Μητρόπολη Πειραιώς και η Χρυσή Αυγή
συνέπλεαν σε διάφορα εθνικοπατριωτικού περιεχομένου ζητήματα. Εκείνο που άναψε το φιτίλι δεν ήταν άλλο από την κατηγορία που εξαπέλυσε ο μητροπολίτης κατά των χρυσαυγιτών ότι ρέπουν προς τον παγανισμό.
Ως τώρα - λένε όσοι γνωρίζουν από κοντά το κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου - η Χρυσή Αυγή ήθελε να κρυφτεί αλλά ο παγανισμός δεν την άφηνε. Είναι αξιοσημείωτο το πώς ένα κόμμα το οποίο ξεκίνησε την ιδεολογική σταδιοδρομία του αναφερόμενο στον «εβραιοχριστιανισμό» και προβάλλοντας παγανιστικά σύμβολα (όπως τους Ρούνες των Ες Ες) και τον δωδεκαθεϊσμό με τον πανίσχυρο, όπως εξακολουθούν να τον αποκαλούν,«Απόλλωνα, Θεό του Ηλιου» κατάφερε να γίνει ανεκτό ή ακόμη και αποδεκτό από ορισμένους ιεράρχες της ελληνικής Εκκλησίας.

Υπάρχει πράγματι τεράστια διαφορά μεταξύ του «Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια» των κάθε απόχρωσης εθνικοπατριωτών και του μυστραϊκού ανίκητου ήλιου που ως πρόσφατα γιόρταζαν τα μέλη της Χρυσής Αυγής σε ράχες και βουνά με τη θερινή και χειμερινή ισημερία: «Ναι, κάποιοι νέοι της Χρυσής Αυγής εόρτασαν το χειμερινό ηλιοστάσιο, μία ημέρα ιερή της παράδοσης του Ελληνισμού για χιλιάδες χρόνια» παραδέχθηκε επισήμως στην ιστοσελίδα της η Χρυσή Αυγή και πολλά από τα μέλη της νόμιζαν ότι με αυτόν τον τρόπο, με το να εορτάζουν δηλαδή τον Θεό Ηλιο, θα τους χαρακτηρίζουν και ως... αντικαθεστωτικούς.
Για πολλούς είναι προφανές ότι το σύνθημα «Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια» υποδηλώνει ένα είδος συνέχειας του Ελληνισμού μέσω της ορθόδοξης παράδοσης, αλλά ο ανίκητος ήλιος (sol invictus) ήταν, για όσους γνωρίζουν, ο προάγγελος των μασονικών στοών που τόσο εξοργίζουν την καθ' ημάς Εκκλησία. Το ειδύλλιο ορισμένων ιεραρχών με το εθνικιστικό αυτό κόμμα κράτησε ωστόσο λίγο, καθώς μπορεί κάποιοι ιεράρχες να ενθουσιάστηκαν με την άνοδο της Χρυσής Αυγής και τις εθνικιστικές κορόνες της, αλλά σύντομα κατάλαβαν ότι το απώτερο ιδεολογικό ειδωλολατρικό ή δωδεκαθεϊστικό πλέγμα της δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές επιδιώξεις τους.
Και μπορεί ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ να αντιδρά στην ίδρυση τζαμιού στην Αθήνα, να ομιλεί συχνά κατά των ομοφυλοφίλων και του διεθνούς σιωνισμού, αλλά σίγουρα, όπως ανέφεραν άνθρωποι της Εκκλησίας, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ταυτιστεί με τις παγανιστικές εξορμήσεις και τα «πιστεύω» των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Ετσι ο Μητροπολίτης ζήτησε εξηγήσεις. Με επιστολή του γραμμένη στο πολυτονικό σύστημα ο Σεβασμιότατος ανέφερε ότι προσφάτως βουλευτής της Χρυσής Αυγής δήλωσε πως «σέβεται την αρχαία θρησκεία». Ζητεί εν συνεχεία από το κόμμα της Χρυσής Αυγής να ξεκαθαρίσει αν αυτές οι θέσεις είναι και οι επίσημες θέσεις του κόμματος, αν το κόμμα δηλαδή «αγνοεί το ηθικό παραλήρημα της αρχαίας θρησκείας», που «παρουσίαζε τον υπέρτατο θεό Δία ως αίσχιστο κακούργο παιδεραστή που μεταμορφώνεται σε αετό για να αρπάξει τον νεανία Γανυμήδη και να ασελγήσει μαζί του».
Η επίσημη απάντηση της Χρυσής Αυγής, που φανερώνει και ορισμένα από τα «πιστεύω» της που ως τώρα τα κρατούσε καλά κρυμμένα, ήρθε διά στόματος του αποκαλούμενου και«θεωρητικού» του εθνικιστικού αυτού μορφώματος κ. Χρ. Παππά: «Οι άνθρωποι της Εκκλησίας που φορούν ράσο και πολύ περισσότερο οι δεσποτάδες δεν θα έπρεπε να ασχολούνται με την πολιτική» αναφέρει και εκφράζει την έκπληξή του για την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του κόμματός του ο συγκεκριμένος μητροπολίτης: «Κατάπληξη μας έκανε η προσχώρηση στην ομάδα των κατηγόρων μας και ενός μητροπολίτη, ο οποίος υποτίθεται ότι ήταν φίλος της Χρυσής Αυγής. Η εντολή όμως από το παγκόσμιο κέντρο σιωνισμού ήταν σαφής και η φιλοδοξία για το "πάσης Ελλάδος" μεγάλη...» αναφέρει ο κ. Παππάς. Και για να δείξει στον μητροπολίτη και τα... χριστιανικά, επιλεκτικά όμως, «πιστεύω» του, λέει ότι το κόμμα του τιμά τον «αμαρτωλό Παπαφλέσσα, τον Ησαΐα Σαλώνων, τα ματωμένα ράσα του γένους, τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, αλλά όχι τον προσκυνημένο Γεννάδιο». Και το σημαντικότερο, θυμήθηκε ο κ. Παππάς ότι ο μητροπολίτης μοίραζε κάποτε τρόφιμα μαζί με έναν βουλευτή της ΝΔ. Τότε οι χρυσαυγίτες δεν είπαν τίποτε, τώρα όμως, μετά την επίθεση που δέχθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς, το θυμήθηκαν για τον νεοδημοκράτη βουλευτή, έλεγαν στο «Βήμα» δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στον Πειραιά.
Στο πρόσφατο παρελθόν βέβαια ο Μητροπολίτης Πειραιώς έχει κατηγορηθεί από την Αριστερά για εκλεκτικές συγγένειες με το ακροδεξιό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Δεν δίστασε, για παράδειγμα, να φωτογραφηθεί στο γραφείο του με τον βουλευτή Επικρατείας, που σήμερα του επιτίθεται, κ. Παππά, ο οποίος, όπως ενθυμούνται οι παλαιότεροι, στο παρελθόν ανακάλυπτε... νιτσεϊκές συγγένειες στους στίχους του Στέλιου Καζαντζίδη.
Ο μητροπολίτης ωστόσο αντιπαρέρχεται τις κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον του και επιμένει να ερωτά την ηγεσία της Χρυσής Αυγής για τις σχέσεις της με τον παγανισμό. Συγκεκριμένα την ερωτά αν γνωρίζει ότι στην αρχαία θρησκεία «επεβίωσαν φετιχιστικά και τοτεμικά υπολείμματα πρωτόγονων θρησκευτικών αντιλήψεων, μαγικές τελετουργίες, οργιαστικές μυστηριακές λατρείες, ανθρωποθυσίες καθώς και λατρείες ανθρωπόμορφων όντων». Και εκεί που φαίνεται να «κατακεραυνώνει» τη Χρυσή Αυγή και τα «πιστεύω» της, ο μητροπολίτης φαίνεται ότι δεν ξεχνά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο βάζει ουσιαστικά στο ίδιο τσουβάλι, όσον αφορά τουλάχιστον την... επικινδυνότητα, με τους χρυσαυγίτες, λέγοντας: «Αν δεν απαντήσει στα ερωτήματα αυτά, τότε το κόμμα θα είναι το ίδιο επικίνδυνο και με τον άλλον πόλο του δήθεν διαφωτισμού εκφραζόμενος διά του αντιχριστιανικού μένους του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ». Η Χρυσή Αυγή αντέδρασε σπασμωδικά στην ανακοίνωση του Μητροπολίτη Πειραιώς, κατηγορώντας τον μάλιστα ως όργανο του διεθνούς σιωνισμού.

Δεν ήξερε, δεν ρώταγε;
Από το Τζαμί στο «Corpus Christi»
Ισως κάποιοι μετά τις τόσες αλληλοκατηγορίες που εκτοξεύθηκαν, να φαντάζονται έναν εμφύλιο στον ευρύτερο ακροδεξιό χώρο. Δεν είναι εξάλλου τυχαίες οι ειρωνικές αναφορές της εφημερίδας της Χρυσής Αυγής στην ΕΠΕΝ και στα άλλα χουντικά έντυπα κατάλοιπα για το «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών». Γι' αυτούς που δεν γνωρίζουν την παραλλαγή αυτού του συνθήματος στον κοντινό κύκλο του σκληρού πυρήνα των χρυσαυγιτών, δεν είναι άλλο από το... «Ελλάς Ελλήνων Παγανιστών».
Στην περίπτωση του Μητροπολίτη Σεραφείμ θα μπορούσε τουλάχιστον η Χρυσή Αυγή να χαρακτηριστεί ως πρότυπο αχαριστίας, καθώς τα μέλη της ακόμη ενθυμούνται ότι αυτός πρώτος σήκωσε τη σημαία των αντιδράσεων στο θέμα της ανέγερσης ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας την ίδια ώρα που οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής έβγαζαν απλές ανακοινώσεις. Είναι βεβαίως και το θέμα της θεατρικής παράστασης «Corpus Christi» στο Χυτήριο, όπου οι κραυγές, οι ύβρεις των χρυσαυγιτών (κυρίως του βουλευτή κ. Ηλ. Παναγιώταρου) βρήκαν τη «θεολογική» συμπαράσταση του Μητροπολίτη Πειραιώς. Ισως τότε να μη γνώριζε ο μητροπολίτης ότι οι φωνασκούντες κατά της «βλάσφημης» παράστασης ήταν οι ίδιοι περισσότερο βλάσφημοι στην αντίθεσή τους απέναντι στα ελληνορθόδοξα ιδεώδη.
Keywords
Τυχαία Θέματα