Γιατι ο βενιζελος επιτεθηκε σε στελεχη της τροϊκας

Κριτική στους δανειστές για τον τρόπο που διαπραγματεύονται άσκησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ζητά έγκυρους πολιτικούς συνομιλητές. Πυρά Βενιζέλου κατά...
των στελεχών της τρόικας
«Η χώρα αδικείται από την συζήτηση που έχει ανοίξει για την οικονομική διαπραγμάτευση, η οποία υποτιμά τις
θυσίες του ελληνικού λαού ενώ κάνει πως αγνοεί τα δημοσιονομικά επιτεύγματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, με αφορμή την ενημέρωση των μελών των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών της Βουλής, για τις προτεραιότητες της Ελλάδας ενόψει της ανάληψης της Ευρωπαϊκής προεδρίας από την 1η Ιανουαρίου 2014.
«Εμείς δεν ζητάμε πολιτική διαπραγμάτευση αλλά έγκυρους πολιτικούς συνομιλητές, για να κάνουμε μια οικονομική διαπραγμάτευση, που να καταλαβαίνουν τα πραγματικά δεδομένα και την δυναμική των αριθμών», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για βασικό όφελος που έχει η Ελλάδα από την ανάληψη της προεδρίας λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Μετά από 6 χρόνια ύφεσης, διαπραγματεύσεων και εκκρεμοτήτων, με την Ελλάδα να έχει κρεμαστεί στα μανταλάκια, αδικούμενη κατάφωρα από τους θεσμικούς της εταίρους, είναι πολύ σημαντικό να έχει ρόλο στα εσωτερικά της ΕΕ».
Σε άλλη αποστροφή του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε αναφορικά με το ρόλο του ΔΝΤ:
«Το ΔΝΤ, με την συμμετοχή του οποίου σχηματίστηκε η τρόικα, δεν εγκαταστάθηκε στην καρδιά της Ευρώπης γιατί το ήθελε η ίδια η Ευρώπη αλλά κυρίως γιατί η Γερμανία ήθελε να εκδηλώσει την απαρέσκεια της στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Υπάρχουν νέες μορφές ευρωσκεπτικισμού
Έμφαση έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών στο τεράστιο, όπως το χαρακτήρισε, πρόβλημα του ευρωσκεπτικισμού που αναπτύσσεται στην Ευρώπη λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η ελληνική προεδρία έχει πολλά προβλήματα να διαχειριστεί την περίοδο μέχρι τις ευρωεκλογές. Υπάρχουν νέες μορφές ευρωσκεπτικισμού, που είναι απροσδόκητες και μπορεί να προβούν ανεξέλεγκτες».
Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Ευρώπη και αφορά την επαναδιατύπωση των όρων της ΕΕ.
«Έχουμε μια πολύ συντηρητική Ευρώπη. Έχει μεγάλη σημασία να προβάλουμε την θεσμική ισονομία αλλά και την αναδιανομή. Είναι ευκαιρία να διαγνώσουμε νέους συσχετισμούς. Είναι δύσκολο γιατί μέσα στην ΕΕ υπάρχουν μεγάλοι κυλιόμενοι συνασπισμοί ενώ δεν υπάρχουν καθαρά μέτωπα», επεσήμανε και πρόσθεσε:
«Είναι ανάγκη η Ευρώπη να υπερβεί την κρίση, αλλά είναι και ανάγκη να ξαναμιλήσουμε για το ευρωπαϊκό κράτος, για μια Ευρώπη που να μπορεί να αντισταθεί στις πιέσεις του διεθνή ανταγωνισμού μέσα από την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή».
Τέσσερις άξονες για μια νέα Ευρώπη
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «λιτή, λειτουργική και όσο γίνεται αποτελεσματική ελληνική προεδρία», ενώ προσδιόρισε τους τέσσερεις βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί:
-Πρώτος άξονας το τρίπτυχο ανάπτυξη- απασχόληση - κοινωνική συνοχή.
«Πρέπει», τόνισε στο σημείο αυτό, «να αποφύγουμε τον νέο κίνδυνο που έχει φανεί στην ΕΕ και είναι η περιβόητη έκφραση ανάπτυξη χωρίς πιστώσεις και εργασία».
«Δεν μπορεί αυτό να γίνει γιατί μόνο μέσω της ανάπτυξης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας. Θέλει παρεμβάσεις. Τα προγράμματα ανάσχεσης της και ο τρόπος που θα χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, έχουν πολύ μεγάλη σημασία», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως κορυφαίο ζήτημα για την Ελλάδα την ανεργία στους νέους.
-Δεύτερος άξονας η ολοκλήρωση και εμβάθυνση της οικονομικής ένωσης.
-Τρίτος άξονας συνδέεται με το οξύ πρόβλημα των θαλάσσιων συνόρων και την προστασία τους από την λαθρομετανάστευση.
-Τέταρτος άξονας, ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική.
«Δεν θέλουμε να κάνουμε μια διεκπαιρεωτική προεδρία. Έχουμε σαφείς προτεραιότητες, όχι εθνικές αλλά ευρωπαϊκές. Να διαμορφώσουμε το μεσογειακό έτος να δώσει έμφαση στο νότο.
Το εξάμηνο αυτό είναι μια πρόκληση για να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για έναν ουσιαστικό διάλογο στο εσωτερικό κάθε κράτους μέλους αλλά και στην ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.
Αντεπίθεση κατά ΣΥΡΙΖΑ για υποβρύχια-PSI
Έντονη ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης όταν προκλήθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για το θέμα των υποβρυχίων όσο και για ευθύνες του στο PSI.
«Ούτε τους τίτλους του έργου δεν έχετε δει ακόμα. Αυτή η υπόθεση έχει τεράστιο βάθος και θα ειπωθούν όλα στη Βουλή. Θα αποκαλυφθεί τότε ποιοι και τι εξυπηρετούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Το ίδιο έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Βενιζέλου όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου τον κάλεσε να απαντήσει για τις ευθύνες που είχε σε σχέση με το PSI.
O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υπερασπίζεται τραπεζικά συμφέροντα ενώ πρόσθεσε:
«Αυτό δείχνει τι σημαίνει βγαίνω στην πιάτσα και εξυπηρετώ συμφέροντα. Τα πιο κραυγαλέα και προφανή συμφέροντα εθίγησαν από το PSI και μπορεί να με μισούν και να συνάπτουν και συμβόλαια πολιτικού μου θανάτου, επειδή έχασαν τις μετοχές τους».
Keywords
Τυχαία Θέματα