Γιατι επελεξε στρατηγικη ριξης μεχρι τις ευρωεκλογες...

18:00 26/4/2014 - Πηγή: Fimotro
Με μια διακήρυξη, η οποία σηματοδοτεί την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια στρατηγική ρήξεων και συγκρούσεων με τη λογική των μνημονίων και τις συνταγές της τρόικας, ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει...
σαφή μηνύματα προς όλες τις πλευρές για το πραγματικό διακύβευμα των ευρωεκλογών.

Η ευρωδιακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ξεκαθαρίζεται πλήρως
ότι μια κυβέρνηση της αριστεράς θα διαπραγματευτεί από μηδενική βάση και δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με τους δανειστές, καταφεύγοντας ακόμη και σε στάση πληρωμών, μη φοβούμενη τον εκβιασμό περί εξόδου από το ευρώ, αποτελεί ένας σαφές άνοιγμα στο ογκώδες ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα της ελληνικής κοινωνίας και ταυτόχρονα, όπως το εκλαϊκεύουν από την Κουμουνδούρου, αυστηρό μήνυμα προς το κυρίαρχο σύστημα στην χώρα, που εκμεταλλεύεται το μνημόνιο για να ενισχύσει τη θέση του.

Το τελευταίο αυτό μήνυμα προς τον ισχυρό επιχειρηματικό και οικονομικό παράγοντα είναι πιθανόν απόρροια και της εκτίμησης του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να βρει την παραμικρή συμμαχία στο σύστημα, με δεδομένο, όπως λένε, ότι όλοι δίνουν τα ρέστα τους υπέρ της κυβέρνησης Σαμαρά.

"Δεν τρέφουμε αυταπάτες, ας μην τρέφουν κι αυτοί προσδοκίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμβιβαστεί όπως έκανε ο κ. Σαμαράς όταν στράφηκε υπέρ του μνημονίου".

Η ευρωδιακήρυξη προέκυψε μετά από έντονες εσωκομματικές διεργασίες και την επικράτηση της λογικής της αριστερής πτέρυγας του Παναγιώτη Λαφαζάνη έναντι των ευρω-θιασωτών.

Επελέγη δε αυτός ο δρόμος γιατί εκτιμήθηκε ότι το πρόβλημα, οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ και η αδυναμία διαμόρφωσης μιας ισχυρής δυναμικής οφείλεται κυρίως στις αμφιβολίες που έχει μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, ακόμη και ψηφοφόροι του το 2012, για την ειλικρινή διάθεσή του να απορρίψει τα μνημόνια. Διαπιστώθηκε δηλαδή ότι μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος πιστεύει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδεχθεί τις πολιτικές της τρόικας. Ειδικά μετά από τις συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να διακινδυνεύει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την επικοινωνιακή ταύτιση αυτής της θέσης, με την αποδοχή των μνημονίων.

Πάντως, επί της ουσίας η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές δεν αποτυπώνει παρά τις πάγιες συνεδριακές θέσεις του κόμματος για το ευρώ, το χρέος, τους δανειστές και τα μνημόνια. Ακόμη και από το ιδρυτικό του συνέδριο πέρσι τον Ιούλιο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκαθαρίσει ότι κόκκινη γραμμή για μια κυβέρνηση της αριστεράς είναι το πρόγραμμά της και όχι οι εκβιασμοί για το ευρώ. Και ότι θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών - θέση την οποία έχει πει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πολλές φορές δημοσίως στο μεταξύ- ως μια πρώτη κίνηση, στην περίπτωση που δεν δεχθούν οι δανειστές να αλλάξουν οι πολιτικές της λιτότητας και κι της διάλυσης της κοινωνίας, που καμία σχέση δεν έχουν με τον έλεγχο των ελλειμμάτων και ακόμη περισσότερο με την παραμονή μιας χώρας στο ευρώ.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα