''γεφυρεσ'' και ''δραση'' ζητουν τηλεοπτικο χρονο λογω εκλογων...

22:13 5/5/2014 - Πηγή: Fimotro
Να «παγώσει», με προσωρινή δικαστική διαταγή η υπουργική απόφαση για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα εν όψει των Ευρωεκλογών της 25 Μαΐου 2014, ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας...
ο συνασπισμός κομμάτων «Γέφυρες Δημιουργία Ξανά - Θάνος Τζήμερος / Δράση
- Θόδωρος Σκυλακάκης».

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό καθορίστηκαν οι όροι, προϋποθέσεις και ο χρόνος δωρεάν προβολής των κομμάτων (διαφημιστικά μηνύματα) κατά την προεκλογική περίοδο από τους ραδιοφωνικού και τηλεοπτικούς σταθμού εθνικής εμβέλειας (δημόσιους και ιδιωτικούς). Ο τηλεοπτικός χρόνος επιμερίζεται μεταξύ των κομμάτων ανάλογα με τα ποσοστά που έλαβαν στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2012. Κατά συνέπεια τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που δεν περιλαμβάνονται στην επίμαχη υπουργική απόφαση δεν έχουν την ευχέρεια να προβάλλουν διαφημιστικά μηνύματα.

Οι κ.κ. Τζήμερος και Σκυλακάκης δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι το συνολικό κόστος των διαφημίσεων των κομμάτων ανέρχεται στα 4.800.000 ευρώ, το ποσό αυτό πληρώνεται από τον κρατικό κορβανά και πρόκειται ουσιαστικά για μια έμμεση κρατική χρηματοδότηση προς τα κόμματα.

Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι παραβιάζει την Συνταγματική αρχή της ισότητας η νομοθεσία (Ν. 3023/2002) που αποκλείει την ίση δυνατότητα προεκλογικής προβολής των κομμάτων.
Τονίζουν ακόμα ότι τα δύο κόμματα που συνασπίστηκαν έχουν παρουσία ετών στον πολιτικό στίβο (το 2009 ιδρύθηκε η Δρασή και το 2012 η Δημιουργία Ξανά) η και σύμφωνα με τα κριτήρια της αναλογικής ισότητας έπρεπε να λάβουν τηλεοπτικό χρόνο ανάλογο τουλάχιστον των κομμάτων Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (185.073 ευρώ) και Οικολόγοι Πράσινοι Ι90.463 ευρώ).

Κατόπιν αυτών υποστηρίζουν ότι από την εφαρμογή της επίμαχης υπουργικής απόφασης δέχονται ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα αξιοποιούν το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Για το λόγο αυτό ζητούν να «παγώσει», να ανασταλεί και να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα