''γαλλικη αποβαση'' στη γερμανια...

17:32 7/4/2014 - Πηγή: Fimotro
Γραμμή από την... Άνγκελα Μέρκελ παίρνουν σήμερα τρία πρωτοκλασάτα στελέχη της νέας γαλλικής κυβέρνησης για να εφαρμόσουν στην πατρίδα τους μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν το «φιλί της ζωής» στην οικονομία της χώρας...
Η επίσκεψή τους στο Βερολίνο γίνεται όμως και για έναν άλλο λόγο. Επιστρατεύοντας την επικοινωνιακή τους μαεστρία, οι γάλλοι υπουργοί θα ζητήσουν από την Μέρκελ και
το "δεξί της χέρι", Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επαναδιαπραγμάτευση του χρονικού περιθωρίου για την μείωση του δημοσίου ελλείμματος της Γαλλίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν , ο υπουργός Οικονομίας, Αρνό Μοντεμπούρ και ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, μεταβαίνουν σήμερα στην γερμανική πρωτεύουσα για να συζητήσουν με την "σιδηρά κυρία" της Γερμανίας τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η νέα κυβέρνηση του Παρισιού υπό τον Μανουέλ Βαλς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Monde» , οι τρεις Γάλλοι υπουργοί θα προσπαθήσουν να πείσουν την Γερμανίδα καγκελάριο ότι με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούν, θα ενισχύσουν την γαλλική οικονομία. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας θα ζητήσει από τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επαναδιαπραγμάτευση του χρονικού περιθωρίου για μείωση του δημόσιου ελλείμματος της Γαλλίας. Ωστόσο, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση του Σαπέν με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Ολι Ρεν απάντησε στο Παρίσι αποκλείοντας το ενδεχόμενο να του δοθεί νέα παράταση για μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ, δείχνοντας ότι η ΕΕ κρατάει σαφώς αυστηρότερη στάση από εκείνη απέναντι στη Ρώμη.

«Με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, μια νέα παράταση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί, μόνον εφόσον υπήρχαν οικονομικά γεγονότα που θα επέφεραν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα δημοσιονομικά μεγέθη. Δεν βλέπω να υπάρχουν τέτοιες απρόβλεπτες εξελίξεις από τον περασμένο Ιούνιο. Αντιθέτως, η Ευρωζώνη βιώνει μια ολοένα ενισχυόμενη ανάκαμψη», ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών και νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ολι Ρεν.

Ο Φρανσουά Ολάντ έχει δείξει από την επομένη κιόλας των εκλογών και την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης ότι μία από τις προτεραιότητές της είναι να ζητήσει νέα παράταση χρόνου, προκειμένου να επιτύχει την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή, υποσχόμενος σε αντάλλαγμα επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, το Βερολίνο φέρεται αποφασισμένο να μην ενδώσει, ειδικά καθώς ανάλογο αίτημα έχει θέσει και η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι για την Ιταλία. Ειδικά για τη Γαλλία, όπως λένε Γερμανοί και κοινοτικοί αξιωματούχοι, αυτή θα είναι η τρίτη παράταση και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Το 2013 το Παρίσι είχε πάρει παράταση για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ έως το 2015. Η συγκυρία, πάντως, δεν είναι καθόλου καλή για τη Γαλλία. Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έδειξαν ότι το γαλλικό δημόσιο έλλειμμα υπερέβη και πάλι πέρυσι το ποσοστό-στόχο, φτάνοντας το 4,3% αντί του 4,1% που προβλεπόταν, ενώ το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 93,5% του γαλλικού ΑΕΠ.

Στο μεταξύ, η ανακοίνωση του Ζαν Λουί Μπορλό ότι αποχωρεί από την πολιτική ζωή έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στη Γαλλία. Ο βετεράνος κεντρώος αρχηγός του Κόμματος "Εναλλακτική" είπε "adieu" στην πολιτική με τα γαλλικά ΜΜΕ να επισημαίνουν ότι η βεβαρημένη υγεία του τον ανάγκασε να πάρει αυτή την απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι, πέρυσι το Νοέμβριο, ο Φρανσουά Μπαιρού μαζί με τον Ζαν Λουί Μπορλό, ένωσαν τις δυνάμεις τους σχηματίζοντας το κόμμα "Εναλλακτική" που δεν κατάφερε τελικά να ταράξει τα νερά στην γαλλική πολιτική σκηνή .

Την ίδια ώρα, η πρώην του Ολάντ και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του, Σεγκολέν Ρουαγιέλ, που ανέλαβε το υπουργείο Οικολογίας στην κυβέρνηση Βαλς δήλωσε ότι προτεραιότητά της είναι να μπει "λουκέτο" στην γηραιότερη πυρηνική μονάδα της χώρας, Fessenheim.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα