Φακελος ερτ συνεχεια… μερος 5ο, ταξιδι στο ραδιομεγαρο χωρις πυξιδα!

12:17 11/4/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Μετά τις εκλογές του 1977 και με αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ και την πίεση που ασκεί ο Ανδρέας Παπανδρέου έχουμε μικροαλλαγές στον τρόπο ενημέρωσης. Τόσο στην...
ΕΡΤ όσο και στην ΥΕΝΕΔ εξακολουθεί να μπαίνει νέο αίμα, σχεδόν από πρόσωπα όλων των παρατάξεων, όπως
θα δούμε αργότερα.

Την παρουσίαση των δελτίων ειδήσεων από πλευράς ΕΡΤ τα έχουν αναλάβει, Λιάνα Κανέλλη, Τέρενς Κουίκ, Έυη Δεμίρη. Έχει προστεθεί Αντώνης Ζησιμάτος, Κώστας Χούντας Δημήτρης Κωνσταντάρας και άλλοι. Στην ΥΕΝΕΔ τη διεύθυνση έχει ο Κώστας Σισμάνης και δελτία, Κ. Μπουγάς, Νίνα Βλάχου, Α. Χρυσοχόου, Β. Κουτούζης και άλλοι. Το ρεύμα υπέρ του ΠΑΣΟΚ μεγαλώνει συνεχώς και από χείμαρρος γίνεται ποτάμι. Και στην ΕΡΤ και στην ΥΕΝΕΔ, έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται από μεγάλη μερίδα προσωπικού τα φιλοπασοκικά του αισθήματα.

Άνθρωποι που δεν είχαν καμιά σχέση με το κίνημα εμφανίζονται στο ραδιομέγαρο με την εφημερίδα «εξόρμηση», το όργανο σύμβολο ενημέρωσης του κινήματος.

ΕΡΤ-ΥΕΝΕΔ παράγουν ποικιλία προγραμμάτων, σε όλα τα επίπεδα. Ενημέρωση, ψυχαγωγία, πολιτισμό, έρευνες, ταξιδιωτικές και τουριστικές εκπομπές. Διοικητικά στην ΕΡΤ έχουμε κάποιες μικρές αλλαγές. Ο Σπήλιος Χαραμής γίνεται διευθυντής τηλεόρασης και τη θέση του στο ΔΣ παίρνει ο Ευάγγελος Ανδρειωμένος και τη θέση του βοηθού γενικού για θέματα διοίκησης ο Νικόλαος Μπουγιούκος. Στη θέση αυτή έχει θητεύσει για λίγο και ο Δ. Συναδινός(θείος του Φάνη Συναδινό που τον έχει φέρει μαζί του. Αργότερα παραγωγός και παντρεμένος με γνωστή ηθοποιό).

Στα τέλη του 1979 αρχές του ΄80, το ΠΑΣΟΚ φουλάρει τις μηχανές του αντιπολιτευτικά και δεν αφήνει τίποτα να πέσει …κάτω! Σε κάθε κυβερνητική ενέργεια η απόφαση που δεν συμφωνεί ο Ανδρέας Παπανδρέου η απάντηση είναι άμεση. Ακόμη και πρόσωπα του κινήματος μπαίνουν στο παιχνίδι της ΕΡΤ.

Τέλη του ΄80 αρχές του ΄81 αρχίζει η μάχη των εκλογών, αν και είναι προγραμματισμένες για τις 22 Οκτωβρίου 1981. Εντωμεταξύ ο Καραμανλής έχει μεταπηδήσει στην προεδρία της δημοκρατίας και την πρωθυπουργία ο Γεώργιος Ράλλης.

Αλλαγές έχουμε και στην ΕΡΤ. Στις 22-2-81 αποβιώνει ξαφνικά ο πρόεδρος της ΕΡΤ Γιώργος Οικονομόπουλος και τη θέση του παίρνει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ξυπολιάς. Έχει προηγηθεί ο διορισμός του Κωνσταντίνου Χόνρου(αεροπόρος) από τη θέση του βοηθού, στη θέση του Γενικού διευθυντή (λάτρης του ποδόγυρου, ωραίος τύπος, άφησε …εποχή), μετά την αποχώρηση του Γιάννη Λάμψα. Ο μεγάλος σεισμός του 1981 με νεκρούς στις 22:55 ώρα της 24ης Φεβρουαρίου, 6,6 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ στον Κορινθιακό κόλπο(Αλκυονίδες), βρίσκει τελείως απροετοίμαστη την κυβέρνηση Ράλλη.

Τη βραδιά εκείνη έχω προσωπικές εμπειρίες, όταν ό ίδιος ο Γεώργιος Ράλλης επικοινωνεί με τις ειδήσεις στην ΕΡΤ για να μάθει νέα. Ο Κώστας Χούντας, που έκανε το νυχτερινό δελτίο ειδήσεων, προσπαθεί να τον ενημερώσει. Τι ενημέρωση όμως να κάνει; Αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο βεβαίως.

Η κυβέρνηση φαίνεται να μην ελέγχει την κατάσταση, αν και την επόμενη, ο Γεώργιος Ράλλης μαζί με τον υπουργό δημοσίων έργων Τζανή Τζανετάκη επισκέπτονται την πληγείσα περιοχή. Το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο Ανδρέας Παπανδρέου εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση. Οι άνθρωποι του κινήματος βρίσκονται παντού, μυρίζουν εξουσία και εκδηλώνονται χωρίς φόβο αλλά με «πάθος».

Μέσα στις ειδήσεις της ΕΡΤ έχει εκδηλωθεί πλέον φανερά ποια πρόσωπα στηρίζουν το κίνημα, προσπαθώντας σε κάθε εκδήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου να περάσουν το δικό τους μήνυμα με κάθε τρόπο. Στη Ζαλοκώστα ο Αθανάσιος Τσαλδάρης υφυπουργός τύπου δεν φαίνεται να αντιδρά. Και καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές, ρουσφέτια και νέα πρόσωπα ανεβαίνουν στο ραδιομέγαρο. Μαζί με τη νέα σοδιά, και η Ρουλα Κορομηλά λίγο πριν το «εδώ και τώρα αλλαγή».

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια… μέρος 6ο, ταξίδι στο ραδιομέγαρο χωρίς πυξίδα, διορισμοί, ρουσφέτια, περιοδείες, και η μάχη των εκλογών, μείνετε κοντά μας.
Keywords
Τυχαία Θέματα