Φακελος ερτ συνεχεια… μερος 19ο, «…πρασινα προσωπα» στο ραδιομεγαρο και οι «παντοφλες του μαλ…»!

13:33 3/5/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Συνεχίζοντας την περιπλάνησή μας στο χρόνο, ο Ανδρέας Παπανδρέου, μετά τον εκλογικό θρίαμβο της 18ης Οκτωβρίου 1981,ορκίζεται πρωθυπουργός της χώρας στις 21, παράλληλα...
συγκροτεί και ορκίζει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο. Τη θέση του Αθανάσιου Τσαλδάρη αναλαμβάνει, ένα από τα πιο έμπιστα πρόσωπα του Πρωθυπουργού. Ο Δημήτρης Μαρούδας, υφυπουργός τύπου με αρμοδιότητα την ΕΡΤ και τα ΜΜΕ.

Γενικός
Γραμματέας ο Σωτήρης Κωστόπουλος, που έχει έρθει από το εξωτερικό, όπως και πολλοί άλλοι για να πάρουν θέσεις ως αντιστασιακοί του ΠΑΚ και προσωπικοί φίλοι του Ανδρέα Παπανδρέου.

Στην ΕΡΤ τα πανηγύρια δεν έχουν κοπάσει από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ. Πριν αναλάβει η καινούργια διοίκηση καθήκοντα, οι συνδικαλιστές έχουν πάρει τα ηνία της ΕΡΤ στα χέρια τους. Μαζί με την ΠΟΣΠΕΡΤ που ελέγχουν, και πρόσωπα της ΠΑΣΚΕ-ΕΡΤ στο ραδιομέγαρο, όσο και στην ΥΕΝΕΔ , έχουν έτοιμες τις λίστες για να μοιράσουν θέσεις και «λάφυρα».

Στον ενημερωτικό και ειδησεογραφικό τομέα ο έλεγχος είναι πλήρης. Οι πρώτες αφίξεις προσώπων σε υψηλές θέσεις δεν άργησαν να φθάσουν. Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΡΤ που έχει τη βάση του στο παλιό κτίριο της Μουρούζη αναλαμβάνει ο καθηγητής Ιωάννης Μεταξάς, στη θέση του Κωνσταντίνου Ξυπολιά(είχε πάρει τη θέση του καθηγητή Γεωργίου Ι. Οικονομόπουλου που είχε αποβιώσει στις 22-2-81), και ο Αντώνης Κωβαίος του αντιπροέδρου, που κατείχε ο Χρυσόστομος Καβουνίδης. Σε θέσεις κλειδιά τρεις γνωστές φυσιογνωμίες με ιστορία.

Γενικός διευθυντής αναλαμβάνει ο Γιώργος Ρωμαίος, γνωστός δημοσιογράφος του συγκροτήματος Λαμπράκη, και ακόμη πιο γνωστός από τη δημοσιογραφική έρευνα της δολοφονίας Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963. Αναπληρωτής γενικός για θέματα προγράμματος, ο Βασίλης Βασιλικός που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για το «Ζ» και τη συγγραφική του πορεία. Επίσης ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γενικός διευθυντής ραδιοφωνίας, γνωστός για το συγγραφικό του έργο.

Θα έλεγα ότι και τα δυο πρόσωπα της τηλεόρασης-χωρίς να ξεχωρίζω και της ραδιοφωνίας-έχαιραν εκτίμησης και σεβασμού, όπως τα έζησα εγώ τα χρόνια που έμειναν στην ΕΡΤ. Δεν είχαν εκείνο το κομματικό «μένος» και την εκδίκηση των φανατικών Πασοκτζήδων. Ήταν ενός άλλου επιπέδου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εξυπηρετούσαν σε μεγάλο βαθμό και τον κομματικό μηχανισμό.

Ειδικά ο Βασίλης Βασιλικός ήταν μια διαφορετική «φυγούρα» μέσα στο ραδιομέγαρο όταν κυκλοφορούσε. Φορώντας πάντα το καπέλο «ρεπούμπλικα» και το παλτό, με το παντελόνι 5-10 πόντους πάνω από τα παπούτσια, και ένα μήλο συνήθως στο χέρι, ξεχώριζε από πολύ μακριά. Ήταν ήσυχος, ήρεμος, συζητήσιμος χωρίς να δημιουργεί προβλήματα.

Σε ένα μεγάλο βαθμό θα έλεγα ήταν το ίδιο και ο Γιώργος Ρωμαίος αν και πιο σκληρός, αφού η θέση του ήταν αμιγώς πολιτική! Όταν ανέλαβαν τα καθηκοντά τους και ανέβηκαν στον 4ο όροφο, εκεί άρχισαν οι επισκέψεις των σκληρών του ΠΑΣΟΚ που υπηρετούσαν στην ΕΡΤ και τα παζάρια για τις θέσεις. Η ΠΟΣΠΕΡΤ και η ΠΑΣΚΕ-ΕΡΤ είχαν τον πρώτο λόγο, μόνο που δυο ακόμη θέσεις είχαν δοθεί από τη Ζαλοκώστα με την έγκριση του Δημήτρη Μαρούδα.

Διευθυντής ειδήσεων ορίζεται ο Δημήτρης Κατσίμης, μέχρι τότε συνεργάτης της ΕΡΤ στην εκπομπή κάθε Σάββατο μαζί με τον Μίμη Παπαπαναγιώτου. Κρατήστε και τα δυο ονόματα θα τα συναντήσουμε πολλές φορές. Τη διεύθυνση Τηλεόρασης αναλαμβάνει ο Νίκος Αλευράς ανιψιός του Γιάννη Αλευρά προέδρου της βουλής στη συνέχεια.

Τον είχαμε συναντήσει στα Γιάννενα μέσα στο αυτοκίνητο μετάδοσης της ΕΡΤ στην ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου και την παρθενική εμφάνιση του Τάσου Μπιρσιμπιτζόγλου(Μπιρσίμ) και τους τεχνικούς που τους πήγε να τους γνωρίσει ο Α.Π. Ο Νίκος Αλευράς ζούσε με τον πατέρα του(αδελφός του προέδρου της βουλής) στη Ρωσία αλλά είχε επιστρέψει στην Ελλάδα, μέλος του ΠΑΚ. Μάλιστα σε μια επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στη Ρωσία ως υπουργού των εξωτερικών το 80-81, τον είχε πλησιάσει ο πατέρας του Νίκου Αλευρά και τον ρώτησε ο Μητσοτάκης τι σχέση έχει με τον Γιάννη Αλευρά, και του απάντησε ότι είναι αδελφός του. Μάλιστα του είχε πει όποτε θέλει μπορεί να γυρίσει στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά τώρα στην ΥΕΝΕΔ. Τα πράγματα είναι τα ίδια. Τον στρατιωτικό διοικητή, Ταξίαρχο της Αεροπορίας Σωτήρη Βαβαρούτσο, αντικαθιστά ο Ταξίαρχος Δ/Β Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, τον οποίο διορίζει ο αναπληρωτής υπουργός εθνικής Άμυνας Αντώνης Δροσογιάννης. Διευθυντής ειδήσεων αναλαμβάνει ο Χριστόφορος Κονταξής, στη θέση του Κώστα Σισμάνη. Διευθυντής προγράμματος ο ηθοποιός Γιαννης Μόρτζος.

Η μάχη για τον έλεγχο ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ από την πράσινη καταιγίδα μόλις έχει ξεκινήσει. Το πάθος όμως είναι τόσο μεγάλο από τους ανθρώπους που πίστεψαν στο ΠΑΣΟΚ η προσδοκούσαν κάτι, που δεν δίστασαν πολλές φορές-όπως θα δούμε σε επόμενες αναρτήσεις-μέσα από υπερβολές να δείξουν την αφοσίωσή τους, ενώ στην πραγματικότητα έκαναν κακό στο κίνημα με τις ενέργειές τους.

Μια τέτοια περίπτωση ήταν και του Σταμάτη Μαλέλη,(σήμερα είναι στο ΣΚΑΙ) που εργαζόταν τότε στην ΥΕΝΕΔ. Μετά τη σύνθεση και ορκωμοσία της κυβέρνησης Παπανδρέου, πήρε τον οπερατέρ Γ.Δ. και την κάμερα-με «παντόφλες», και αυτές λιωμένες, δεν πρόλαβε να βάλει παπούτσια-πήγε στο υπουργείο παιδείας, που βρισκόταν ο υπουργός παιδείας και θρησκευμάτων Λευτέρης Βερυβάκης με αναπληρωτές, Πέτρο Μώραλη και Πέτρο Λιάνη για να πάρει δηλώσεις από την παράδοση-παραλαβή.

Οι επόμενες μέρες, μήνες και χρόνια μέχρι τον Ιούνιο του 1989, είναι πιο καυστικά με νέα πρόσωπα έρωτες, γάμους και γιατί όχι, και σέξ. «Γιατί να το κρύψομεν άλλωστε(!)». Δεν θα αποκαλύψουμε βέβαια προσωπικά δεδομένα. Σιγά-σιγά θα φθάσουμε στο σήμερα, και το 2016 να δούμε τι γίνεται με ΣΥΡΙΖΑ-ΕΡΤ-ΜΜΕ, από ένα αρχείο, και σημειώσεις με περισσότερες από 3.000 σελίδες που έχουμε στη διαθεσή μας, για μια μελλοντική επεξεργασία, ώστε να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι!

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια…μέρος 20ο, η ροή στο ραδιομέγαρο συνεχίζεται, η Ρούλα Κορομηλά υπό απόλυση. Άφιξη, Τρέμη, Στάη, Διγενή κλπ. Μείνετε κοντά μας.
Keywords
φακελος, ΕΡΤ, φακελος, ιωάννης μεταξάς, ιακωβος καμπανελλης, υπουργείο παιδείας, παπανδρεου, μμε, πακ, ΠΑΣΟΚ, ηνία, ποσπερτ, υενεδ, σημαίνει, αμιγώς, ανιψιός, βουλη, εμφάνιση, ρωσία, ελλαδα, σκαι, νέα, άφιξη, συριζα, βασιλικος γαμος, θεματα πανελληνιων, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, αναπληρωτες, ηνία, ρωσία, αυτοκινητο, ηθοποιος, μηλο, μμε, ονοματα, ρωτησε, υενεδ, υπουργείο παιδείας, αμιγώς, ανδρεας παπανδρεου, ανιψιός, άφιξη, αφιξεις, αφοσίωση, γεωργιου, γινεται, γιαννενα, διευθυνση, δηλωσεις, διοικηση, δοθει, εμειναν, εμφάνιση, ερευνα, ιδια, ιδιο, ησυχος, υφυπουργος, ομιλια, ιωάννης μεταξάς, κτιριο, κωβαιος, λογο, μακρια, μηνες, μητσοτακης, νικη, παντα, ορκωμοσια, παθος, πακ, παπουτσια, ροη, ποσπερτ, πρασινη, προβληματα, ρουλα κορομηλα, σαββατο, σελιδες, συνεχεια, υπουργος παιδειας, χερι, ιωαννης, κωνσταντινος, δημητρης, εκδικηση, ερωτες, φιλοι, ιακωβος, υπουργειο, κωνσταντινου, κωστοπουλος, ρωμαιος, σημαίνει, σωτηρης, θεματα, θεσεις, χερια
Τυχαία Θέματα