Φακελος ερτ συνεχεια… μερος 15ο φανατισμος, μικροεπεισοδια, ραλλησ-παπανδρεου-γκονζαλεθ!

12:51 25/4/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
«Δημοκρατικέ λαέ της Θεσσαλονίκης, η Θεσσαλονίκη έκρινε το αποτέλεσμα της 18ης Οκτώβρη. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση, σήμερα αποδείξατε ότι...
έχουμε «παντοδύναμη…».ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 10-10-81

Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του ο Ανδρέας Παπανδρέου,
και με πέντε λεπτά καθυστέρηση από τη στιγμή που ανέβηκε στην εξέδρα, όταν ο κόσμος, παραληρούσε σε όλο το μήκος και πλάτος της Αριστοτέλους και τους γύρω δρόμους μη μπορώντας να μιλήσει. Μόνο όποιος δει τις εικόνες τις εποχής, θα ερμηνεύσει το φαινόμενο Παπανδρέου.

Ο μηχανισμός της ΕΡΤ ήταν αδύνατον να δώσει το μεγαλείο αυτής της συγκέντρωσης όπως και άλλων συγκεντρώσεων του ΠΑΣΟΚ. Το επιτελείο του κινήματος, βλέποντας, αυτή την κοσμοσυρροή, ζητούσε από το ραδιομέγαρο όλο και περισσότερα τεχνικά μέσα για να καλύψει της ανάγκες του, ενώ είχε δημιουργηθεί και ειδική ομάδα κάλυψης.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν είχε μόνο το χάρισμα του ρητορικού λόγου μπροστά στις κάμερες. Είχε καλλιεργήσει και ένα επικοινωνιακό προφίλ πολιτικού, που βρισκόταν σε άμεση επαφή και επικοινωνία με τα λαϊκά στρώματα και τους απλούς ανθρώπους, γι΄αυτό φίλοι και αντίπαλοι, έλεγαν ο «Ανδρέας».

Όταν τελείωσε την ομιλία του, κάλεσε το φίλο του σοσιαλιστή γενικό γραμματέα του Ισπανικού σοσιαλιστικού κόμματος Φελίπε Γκονζάλεθ στην εξέδρα. Ο Φελίπε ένα χρόνο αργότερα στις εκλογές της 28ης Οκτωβρίου 1982, εξελέγη πρωθυπουργός κερδίζοντας με 202 έδρες. Τι επικράτησε με την εμφανησή του, δεν υπάρχουν λόγια περιγραφής, ούτε μέσα από τις τηλεοπτικές κάμερες βλέποντας μια ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα. Στην ομιλία του ο Ανδρέας πρόσθεσε και άλλα συνθήματα, σε όσα γνωστά ανέφερε κατά διαστήματα. «Όπως κοινωνικό συμβόλαιο», «περήφανα νιάτα, τιμημένα γηρατειά κ.ά.

Της ομιλίας της Θεσσαλονίκης είχε προηγηθεί μια άλλη μεγαλειώδη συγκέντρωση, την οποία οι τεχνικοί της ΕΡΤ θα θυμούνται για πολλά χρόνια στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Απευθυνόμενος ο Ανδρέας σ’ ένα πλήθος δεκάδων χιλιάδων Κρητικών, που είχαν γεμίσει κάθε γωνιά σε δρόμους, πλατεία και κέντρο, έριχνε πάλι τα συνθήματα: «ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, ότι στη χώρα δεν έχουν θέση οι ξένοι προστάτες και οι αμερικανικές βάσεις, και δεν θα παραχωρηθεί καμιά σπιθαμή εναέριου, θαλάσσιου, υποθαλάσσιου ή χερσαίου ελληνικού εδάφους». Δεν είχε προφητεύσει όμως το σήμερα: ότι ο πολιτικός και οικονομικός έλεγχος της Ελλάδας θα βρισκόταν στα χέρια των δανειστών.

Από την άλλη πλευρά, ο Γεώργιος Ράλλης με αξιοπρέπεια έδινε τη δική του μάχη με περιοδείες και ομιλίες. Είχε όμως να αντιμετωπίσει έναν πληθωρικό Ανδρέα Παπανδρέου, που ήξερε να ξεσηκώνει τα πλήθη. Ο φανατισμός των οπαδών του ΠΑΣΟΚ ήταν τόσο μεγάλος, που δεν δίστασαν πολλές φορές, να προπηλακίσουν τον πρωθυπουργό και να τον γιουχάρουν.
Μάλιστα στο Ηράκλειο της Κρήτης, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε δέχτηκε επίθεση από οπαδούς του ΠΑΣΟΚ και αποφευχθήκανε τα χειρότερα με παρέμβαση της τότε χωροφυλακής, ενώ σε μια άλλη περιοδεία του στη βόρειο Ελλάδα, οπαδοί του «Ηρακλή», σταμάτησαν το αυτοκινητό του, ζητώντας να μεσολαβήσει για επανόρθωση της αδικίας που είχε υποστεί η ομάδα τους με το Βόλο όσο και αν αυτό ακούγεται απίθανο!

Οι μεταδόσεις σε Θεσσαλονίκη με Ανδρέα Παπανδρέου και δίπλα του τον Φελίπε Γκονζάλεθ και στην Κρήτη του Γεωργίου Ράλλη 10 και 11 Οκτωβρίου έχουν μείνει στην ιστορία. Ο Ανδρέας μιλούσε σε ένα «Γαλάζιο» ακροατήριο της συμπρωτεύουσας, και ο Γεώργιος Ράλλης σε ένα «πράσινο» στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο. Οι δυο συγκεντρώσεις αν και τηλεοπτικά δεν είχαν μεγάλες διαφορές στην τελική εικόνα που έφτανε σε κάθε σπίτι, είχε τεράστιες διαφορές, ενθουσιασμού, λόγου και πειθούς από τους δυο πρωταγωνιστές.

Ο Γεώργιος Ράλλης σε όλη την προεκλογική περίοδο έδειξε ήθος και αξιοπρέπεια. Έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος του «…ου!», όταν οπαδοί του, την ώρα της ομιλίας του αναφέρθηκε στον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ηράκλειο της Κρήτης και το πλήθος φώναζε «…ουουουουου». Ο ίδιος ενοχλημένος για τον αντιπαλό του από αυτή τη συμπεριφορά, είπε εκείνο το περίφημο: «δεν θέλω ου…».

Η ΕΡΤ, στη μάχη των δυο πρωταγωνιστών είχε διαθέσει όλα τα πυρομαχικά που μπορούσε να διαθέσει. Τα επιτελεία των κομμάτων χρησιμοποίησαν ακόμη και ελικόπτερα για να εντυπωσιάσουν, ο αγώνας όμως ήταν άνισος, σε όποια πλατεία και αν μιλούσαν οι μονομάχοι. Η «πρασινάδα» απλωνόταν σε όλη την Ελλάδα, είτε μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες είτε μέσα από συνάξεις και καφενεία, σε δρόμους, πόλεις πλατείες και χωριά!

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια… μέρος 16ο, πρασινάδα παντού και χαμόγελα νίκης στο Σύνταγμα. Μείνετε μαζί μας.
Keywords
Τυχαία Θέματα