Φακελος ερτ συνεχεια… 1975-2016 μερος 45ο, νεα διοικηση, νεες εκλογες και χαοσ!

14:55 8/6/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Μετά της εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989, ορκίζεται η κυβέρνηση Τζαννετάκη με τη συνεργασία ΝΔ-ΣΥΝ στις 2 Ιουλίου. Το πράσινο στρατόπεδο έχει παραδώσει τα όπλα πολύ πριν...
την ορκωμοσία και τις εκλογές. Η ΕΡΤ
είναι υπό διάλυση. Δεν υπάρχει διευθυντής ειδήσεων δεν υπάρχει γενικός. Όλοι το έχουν βάλει στα πόδια.

Υπάρχουν όμως μερικοί ευσυνείδητοι δημοσιογράφοι που προσπαθούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους όσο μπορούν αφού η ΕΡΤ είναι ακέφαλη. Λόγω όμως της αβεβαιότητας κανένας δεν θέλει να ρισκάρει. Ούτε Πασόκος ούτε Νεοδημοκράτης. Στην κυβέρνηση Τζαννετάκη τα ηνία του Τύπου και της τηλεόρασης τα αναλαμβάνει ο Θανάσης Κανελόπουλος ως υπουργός προεδρίας της κυβέρνησης με αναπληρωτή τον Νικόλαο Λιναρδάτο.

Έχοντας την ευθύνη της βουλής για λογαριασμό της ΕΡΤ μαζί με τον κοινοβουλευτικό συντάκτη Παντελή Αθανασιάδη, που καλύπτει χρόνια τη βουλή προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για τα όσα συμβαίνουν στο χώρο του ναού της δημοκρατίας. Ορκωμοσία βουλευτών συζητήσεων κλπ. Στο ραδιομέγαρο και τις ειδήσεις χρέη υπευθύνου έχει αναλάβει προς τιμήν του ο αρχισυντάκτης Γιώργος Τσαλακός που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, τον οποίο έφερε ο Γ. Ρωμαίος με την αφιξή του από την «Εξόρμηση». Πολλές φορές επικοινωνεί μαζί μου στη βουλή ή στις ειδήσεις, ζητώντας να επικοινωνήσω με πολιτικά στελέχη της ΝΔ πώς να χειριστεί κάποιο λεπτό πολιτικό γεγονός.

Παρά τα προβλήματα ηγεσίας που υπάρχουν στο ραδιομέγαρο, πνέει άνεμος ελευθερίας. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα γράφονται στον Τύπο, συμπολιτευόμενο και αντιπολιτευόμενο στις 11 Ιουλίου:

«Επιτέλους δημοκρατικό αεράκι άρχισε να φυσάει στην κρατική τηλεόραση με τη νέα κυβέρνηση. Νέο ύφος και ήθος διαπιστώνουμε στις μεταδόσεις των δελτίων ειδήσεων. Την περασμένη Εβδομάδα χαρήκαμε από την Πέμπτη έως το Σάββατο περίπου 15 ώρες ζωντανής σύνδεσης με τη βουλή, ακούσαμε και είδαμε τα πάντα και ο καθένας έβγαλε τα συμπερασματά του. Τέρμα πια στα δοτά κείμενα, τα επιμελώς διαλεγμένα πλάνα, την παραποίηση της πραγματικότητας, τον τηλεοπτικό Φασισμό…».

Στην ΕΡΤ εντωμεταξύ έχει βρεθεί και αναλαμβάνει πρόεδρος ο καθηγητής από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιώργης Κοντογιώργης. Αν και δεν ανήκει στο χώρο της ΝΔ έχουμε μια θαυμάσια συνεργασία. Μετά από προσπάθειες και συζητήσεις που γίνονται, για τα πρόσωπα που μπορούν να αναλάβουν το τηλεοπτικό βάρος, γενικός διευθυντής της ΕΤ2 αναλαμβάνει ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Δημήτρης Γιανναράκος και της ΕΤ1 ο Ροδόλφος Μορώνης, που παραθερίζει στο Μάτι Αττικής τον οποίο φέρνουμε επειγόντως πίσω στο ραδιομέγαρο.
Η ΕΡΤ ΑΕ πραγματικά αποκτά με τη νέα ηγεσία έναν άλλο αέρα, καθαρό και δημιουργικό, με απόλυτη ελευθερία.
(Στη φωτό. Ο Μιλτιάδης Εβερτ λίγο πριν τη συνέντευξη στην ΕΡΤ, κατά τη διάρκεια των εκλογών στην αίθουσα των ειδήσεων. Νίκος Ρίζος και Λάκης Δριμαρόπουλος συνομιλούν μαζί του).

Η τηλεοπτική ελευθερία, εκφράζεται και με το ακόλουθο σχόλιο της «Ελευθεροτυπίας», που υπογράφει ο Σεραφείμ Φυντανίδης. Γράφει στις 17 Ιουλίου:

«Κάτι άλλαξε στην ΕΡΤ. Περασμένα μεσάνυχτα και ενώ συνεχίζεται η ψηφοφορία στη βουλή, η τηλεόραση που μεταδίδει άψογα όλη τη συνεδρίαση κάνει μια ειδησεογραφική ανασκόπηση. Ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει και τα όσα υποστήριξε ο κ. Γιάννης Αλευράς γύρω από την ευχαριστήρια κάρτα του προς τον Κοσκωτά που αποκάλυψε η «Ε».

Ο διευθυντής της «Ε» επιχειρεί να επικοινωνήσει με τους υπευθύνους της ΕΡΤ και το τηλεοπτικό συνεργείο, για να ζητήσει την μετάδοση της απάντησης της εφημερίδας. Και αυτό, γιατί αυτό που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ήταν είδηση και όχι ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης. Και συνέβη το απίστευτο. Μέσα σε 5 λεπτά ο διευθυντής της «Ε» μπόρεσε να επικοινωνήσει με τους υπευθύνους, να υπαγορεύσει την απάντηση και να την ακούσει να μεταδίδεται. Συμπέρασμα: Κάτι άλλαξε ασφαλώς στην ΕΡΤ. Κάτι που δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους της να κάνουν σωστά τη δουλειά τους μέσα στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας…».

Λίγες μέρες αργότερα γίνεται και ο διορισμός διευθυντών ειδήσεων σε ΕΤ1
ο Ριχάρδος Σωμερείτης, άγνωστος στους ανθρώπους της ΕΡΤ, αλλά με πρόσβαση στο περιβάλλον Μητσοτάκη από την εποχή που ο αρχηγός της ΝΔ βρισκόταν στο Παρίσι και τον είχε γνωρίσει στη Γαλλική πρωτεύουσα.

Για το συγκεκριμένο πρόσωπο θα αναφερθώ σε μελλοντική έκδοση και τι μου είχε αποκαλύψει η ίδια η Μαρίκα Μητσοτάκη, όταν την είχα επισκεφθεί στο διαμερισμά της οικογένειας για να δει ένα ντοκιμαντέρ για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη.

Τη διεύθυνση ειδήσεων της ΕΤ2 αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος Γιώργος Τζαβέλλας, ήδη εργαζόμενος στις ειδήσεις. Για την ΕΡΤ ΑΕ, αρχίζει μια νέα περίοδος δημιουργίας και περισυλλογής των υπευθύνων. Το έργο τους είναι αρκετά δύσκολο αφού βαδίζουμε και πάλι σε εκλογές. Οι νέες διοικήσεις δεν θα αντέξουν πολύ. Τα σύννεφα θα πυκνώσουν πάνω από το ραδιομέγαρο. Δολοφονία Μπακογιάννη και εκλογές δημιουργούν τριγμούς.

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια… μέρος 46ο ΔΕΘ, συγκρούσεις, παραπομπή Παπανδρέου, εκλογές 5ης Νοεμβρίου. Μείνετε μαζί μας.
Keywords
Τυχαία Θέματα