Φακελος ερτ συνεχεια… 1975-2016 μερος 28ο, δυο χρονια πασοκ

14:55 16/5/2016 - Πηγή: Fimotro
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΝΕΚΡΟΙ: ΑΛΕΥΡΑΣ ΜΑΣΟΥΡΑΣ, ΔΑΡΜΗΣ!
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Μετά τα επεισόδια στην Καλαμάτα και την ομιλία του Αβέρωφ η ΕΡΤ-ΕΡΤ2 σκληραίνει τη στάση της, σε θέματα που αφορούν ανακοινώσεις...
κομμάτων ή κριτική στην κυβέρνηση.
Η ΝΔ με τον Ευάγγελο Αβέρωφ συνεχίζει με τα λίγα τεχνικά μέσα που της παρέχει η ΕΡΤ
τις περιοδείες σε όλη την Ελλάδα αν και βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού κάνοντας μια μικρή διακοπή.

Το φθινόπωρο και προς τα τέλη Σεπτεμβρίου ο Ε. Αβέρωφ, αρχίζει πάλι τις περιοδείες με χαμηλότερη ένταση, αφού τον επόμενο χρόνο έχουμε τις Ευρωεκλογές, Ιούνιος 1984.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου συμπληρώνοντας δύο χρόνια διακυβέρνησης, αποφασίζει να γιορτάσει με λαμπρότητα τη μεγάλη νίκη του ΄81 με μια συγκέντρωση-ομιλία σταθμός στην πλατεία Συντάγματος. Στις 18 Οκτωβρίου ήμερα θριάμβου του κινήματος οριστικοποιείται η μεγάλη συγκέντρωση.

Η ΝΔ και ο Ευάγγελος Αβέρωφ δεν μπορούν να αφήσουν αναπάντητη μια τέτοια εκδήλωση. Έτσι αποφασίζετε να οργανώσει μεγαλειώδη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη Πλατεία Αριστοτέλους σαν απάντηση στην πρόκληση. Το ΠΑΣΟΚ έχοντας την εξουσία στα χέρια του και τα τεχνικά μέσα που του παρέχει η ΕΡΤ, κάνει μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις. Εκατοντάδες πούλμαν φθάνουν απ΄όλη την Ελλάδα, ενώ τα καράβια αποβιβάζουν φίλους και οπαδού στο λιμάνι.

Όπως θυμούνται οι τεχνικοί της ΕΡΤ, χρησιμοποιούνται, δυο αυτοκίνητα εξωτερικών μεταδόσεων και περισσότερες από 15 κάμερες, τοποθετημένες στην πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους. Η συγκέντρωση βέβαια παρά τον αγώνα των μετρ των συγκεντρώσεων Γ. Παναγιωτακόπουλο, Κ. Κουλούρη και Κώστα Λαλιώτη, δεν είχε το μέγεθος και τον παλμό που θα επιθυμούσαν. Ίσως διότι δεν αφορούσαν εκλογές. Η συγκέντρωση μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ και ο κόσμος έβγαλε τα συμπερασματά του για τον παλμό, και τον όγκο.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται κλιμάκιο της ΝΔ για να συντονίσει τη συγκέντρωση και να κινητοποιήσει κόσμο να έρθει στη συγκέντρωση της πλατείας Αριστοτέλους. Από την Αθήνα τώρα θα έπρεπε να ξηλωθεί όλος ο τεχνικός εξοπλισμός της πλατείας Συντάγματος και να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη για τη μετάδοση τις ομιλίας του Ε. Αβέρωφ στις 22 Οκτωβρίου.

Δυσκολίες υπάρχουν πολλές τόσο για τη μεταφορά του τεχνικού εξοπλισμού-φωτισμός εγκατάσταση, σκαλωσιές, όσο και η αναγκαιότητα, μέρος των εξωτερικών Ο.Β. VAN να μείνουν στην Αθήνα. Και τούτο διότι την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου θα γινόταν ο αγώνας Ολυμπιακού-Μίλαν για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έπρεπε να μεταδώσει απ΄ευθείας η ΕΡΤ.

Πράγμα που σήμαινε ότι πέρα από τεχνικό εξοπλισμό, θα χρησιμοποιούσε και έμπειρο τεχνικό προσωπικό. Καμεραμέν, φωτιστές κλπ, οι οποίοι έπρεπε να αναχωρήσουν το αργότερο την Τετάρτη για Θεσσαλονίκη. Ειδικά οι καμεραμέν αποφάσισαν μεταξύ τους ποιοι θα πάνε Θεσσαλονίκη και ποιοι θα μείνουν να καλύψουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα. Μεταξύ αυτών που θα ανέβαιναν Θεσσαλονίκη ήταν και ο καμεραμάν Λεωνίδας Δαρμής. Έμπειρος καμεραμάν και φανατικός Πασοκτζής.

Εδώ ας μου επιτραπεί στη μνήμη των συναδέλφων μου να κάνω μια προσωπική αναφορά.

Πέρα από τη συνεργασία μου με την ΕΡΤ, είχα και μια ενεργεί παρουσία και συνεργασία με τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ. Σε μια συνάντηση στη Ρηγίλλης και την Βασιλίσσης σοφίας είχε αποφασιστεί πως θα οργανωθεί και θα μεταδοθεί η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης. Με το Δημήτρη Γιαναράκο διευθυντή του γραφείου τύπου και στενού συνεργάτη του Ε. Αβέρωφ είχαμε συζητήσει όλες τις λεπτομέρειες. Δ. Μπεχράκης, Π. Λιάττας. Κ. Στεφανάκος, Γ.Πίττας και το οργανωτικό της ΝΔ στη μάχη για την επιτυχία είχαν τη δική τους συμμετοχή.

Τη σκηνοθετική επιμέλεια θα έκανε ο Ηλίας Μασούρας. Μαζί είχαμε κάνει συζητήσεις για τον καλύτερο τρόπο μετάδοσης. Τη Δευτέρα 18 του μήνα κάναμε μια τελευταία συνάντηση στην καφετέρια της ΕΡΤ. Ο Ηλίας είχε αποφασίσει να φύγει το πρωί της Τρίτης 19 Οκτωβρίου. Εγώ το απόγευμα της ίδιας μέρας αεροπορικώς, και θα συναντιόμαστε στη Θεσσαλονίκη, στο Ηλέκτρα Παλλάς που μας είχαν κλείσει δωμάτιο. Ο Ηλίας φοβόταν τα αεροπλάνα και δεν ταξίδευε αεροπορικώς. Πρόβλημα είχε και με την οδήγηση. Φοβόταν να οδηγεί και δεν πήρε ποτέ δίπλωμα.

Πάνω στη συζητησή μας μου είπε να πάμε παρέα, θα είναι και ο Λεωνίδας και θα περάσουμε ωραία. Ο Λεωνίδας(Δαρμής) είναι καλός οδηγός, έχει την BMW και θα πάμε άνετα. Μάλιστα μου λέει θα είναι και ο Νίκος Αλευράς(ανιψιός του προέδρου της βουλής)διευθυντής τηλεόρασης της ΕΡΤ. Ο Νίκος Αλευράς είχε αποφασιστεί να έρθει για να λύσει τυχόν τεχνικά ή άλλα προβλήματα που θα αφορούσαν τη διοίκηση μετά τα συνεχή παράπονα της ΝΔ για την ΕΡΤ και τα τεχνικά μέσα που διέθετε. Ο Ηλίας επέμενε-φίλοι στον ίδιο χώρο είμαστε-να πάω μαζί τους για παρέα. Προσωπικά αποφάσισα να μην πάω, διότι δεν ένιωθα άνετα να ταξιδέψω σαν κομματικό στέλεχος με την ιδιότητα της ΕΡΤ αν και ήμουν εργαζόμενος σε αυτήν.

Χαιρετηθήκαμε με τον Ηλία και δώσαμε ραντεβού στη Θεσσαλονίκη. Την επόμενη μέρα το μεσημέρι πήγα στην ΕΡΤ για κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες να μιλήσω με τεχνικούς για την κάλυψη. Το βράδυ με το αεροσκάφος μαζί με άλλα πρόσωπα από την Ρηγίλλης θα ανεβαίναμε στην συμπρωτεύουσα. Πέρασα την πόρτα του ραδιομεγάρου και ανεβαίνοντας στην καφετέρια είδα βουβά πρόσωπα και απόλυτη ησυχία. Σε ένα τραπέζι βουβός καθόταν ο Κώστας Γαλανόπουλος, ένας εξαίρετος δημοσιογράφος και καλός φίλος που έλεγε συνήθως το δελτίο των 18:00.

-Κώστα τι κάνεις του λέω; Γιατί τόση βουβαμάρα;
-Δεν τάμαθες μου λέει;
-Όχι του απαντώ
-Σκοτώθηκαν τα παιδιά
-Ποια παιδιά;
-Ο Ηλίας ο Νίκος και……

Δεν μπορώ να σας μεταφέρω πώς ένιωσα εκείνη τη στιγμή, φέρνοντας στο μυαλό μου τη χθεσινή συζήτηση με τον Ηλία. Στη Στυλίδα στο 224ο χιλ. Αθηνών Λαμίας, άφηναν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, ο Νίκος Αλευράς διευθυντής τηλεόρασης, ο Ηλίας Μασούρας σκηνοθέτης και ο Λεωνίδας Δαρμής καμεραμάν, γεμίζοντας θλίψη τους συναδέλφους μας της ΕΡΤ και τη ΝΔ, την ώρα του καθήκοντος. Το ημερολόγιο έγραφε 19 Οκτωβρίου 1983. Η μοίρα τους είχε παίξει άσχημο παιχνίδι. Εκείνη τη στιγμή σκέφθηκα, τι θα είχε συμβεί εάν είχα ταξιδέψει μαζί τους!

Τη θέση του Ηλία Μασούρα, για τη σκηνοθετική επιμέλεια, πήρε ο Γιώργος Παπαδόπουλος σκηνοθέτης ειδήσεων της ΕΡΤ. Η συγκέντρωση έγινε κανονικά και μεταδόθηκε απ΄ευθείας. Αν και με ελάχιστα μέσα, ένα αυτοκίνητο O.B. VAN και 7 κάμερες, η πλατεία Αριστοτέλους και οι γύρω δρόμοι πλημμύρισαν από το απέραντο γαλάζιο. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ στην ομιλία του συγκινημένος, αναφέρθηκε στο δυστύχημα και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των νεκρών.

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια…μέρος 29ο, Αλλαγές προσώπων. Η τηλεόραση αποκτά και υπουργό. Διοίκηση και Ζαλοκώστα σκληραίνουν τη στάση τους ενόψει ευρωεκλογών. Μείνετε μαζί μας.
Keywords
φακελος, ΕΡΤ, ΠΑΣΟΚ, φακελος, νεκροι, καλαματα, ελλαδα, παπανδρεου, θεσσαλονικη, κουλουρης, εκλογες, αθηνα, μνήμη, συμμετοχή, bmw, θλίψη, ημερολόγιο, συλλυπητήρια, ολυμπιακος, σταση εργασιας, βουλη, ηλεκτρα γαλανου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, μνήμη, ημερολόγιο, θλίψη, αβερωφ, αυτοκινητα, αυτοκινητο, ηλεκτρα, τηλεοραση, ωρα, ανδρεας παπανδρεου, βραδυ, βρισκεται, δευτερα, διοικηση, δικη, διπλωμα, εγινε, ειπε, επρεπε, επιτυχια, ιδιο, ησυχια, ομιλια, καμερες, κυβερνηση, λεπτομερειες, λεωνιδας, μοιρα, μιλαν, μυαλο, νικη, οδηγος, οδηγηση, παλλας, παμε, πιττας, πνοη, προβληματα, πορτα, πρωι, ραντεβου, συζητηση, συγκεντρωση, συμμετοχή, συλλυπητήρια, στυλιδα, φθινοπωρο, αγωνας, μπεχρακης, δωματιο, εξοπλισμος, επεισοδια, φιλοι, γιωργος παπαδοπουλος, ιουνιος, κωστας, νεκροι, ογκο, παιχνιδι, θεματα, χερια
Τυχαία Θέματα