''εξαιρετικα πιθανο να εγινε χρηση χημικων οπλων''...

23:34 14/9/2013 - Πηγή: Fimotro
Η έκθεση ειδικών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη χρήση χημικών όπλων πιθανότατα θα επιβεβαιώσει ότι στις 21 Αυγούστου έγινε επίθεση με δηλητηριώδη...
αέρια στη Δαμασκό, τόνισε την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Μπαν Κι Μουν.
«Πιστεύω ότι η έκθεση θα είναι συντριπτικά αποδεικτική του γεγονότος ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, μολονότι δεν μπορώ να πω επισήμως κάτι τέτοιο πριν να την λάβω στα χέρια μου», δήλωσε ο κ. Μπαν.
Πρόκειται για αναφορά της ομάδας η οποία έχει επικεφαλής τον σουηδό εμπειρογνώμονα Άκε Σέλστρομ. Ο κ. Μπαν πρόσθεσε επίσης ότι ο σύρος πρόεδρος
Μπασάρ Αλ Άσαντ «έχει διαπράξει πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», μολονότι δεν διευκρίνισε εάν θεωρεί τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας ή τους σύρους αντάρτες υπεύθυνους για την επίθεση της 21ης Αυγούστου στη Δαμασκό.
Ο πρέσβης της Γαλλίας στον ΟΗΕ, Ζεράρ Αρό, δήλωσε εξάλλου ότι η Δευτέρα είναι η πιθανότερη ημερομηνία παρουσίασης από πλευράς του κ. Μπαν της έκθεσης της επιτροπής υπό τον κ. Σέλστρομ στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και στο σύνολο των κρατών - μελών του οργανισμού.
Γαλλία: Γνωρίζαμε αυθημερόν για την επίθεση
Η επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε την 21η Αυγούστου σε προάστιο της Δαμασκού και για την οποία το Παρίσι επιρρίπτει την ευθύνη στο καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ είχε εντοπιστεί την ίδια ημέρα από τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών, δήλωσε την Παρασκευή ο γάλλος υπουργός Άμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
Ο υπουργός, ο οποίος έκανε αυτή τη δήλωση μετά την επίσκεψή του στα γραφεία της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών (DRM) στην αεροπορική βάση του Κρέιγ, στα βόρεια του Παρισιού, πρόσθεσε ότι η υπηρεσία βρίσκεται «στον πυρήνα των αυτόνομων εκτιμήσεων και αποφάσεων» που λαμβάνει η Γαλλία.
Στις 2 Σεπτεμβρίου η γαλλική κυβέρνηση είχε δώσει στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένα απόρρητα έγγραφα με τα οποία επιχειρούσε να αποδείξει ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται για την επίθεση σε βάρος πολιτών.
«Χάρη στις υπηρεσίες πληροφοριών διαθέτουμε τα μέσα, τα οποία είναι 100% γαλλικά, για να εκτιμήσουμε την κατάσταση στη Συρία και να αποφασίσουμε την πολιτική μας», υπογράμμισε ο κ. Λε Ντριάν.
Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, 1.429 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε άρθρο του το οποίο δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην αμερικανική εφημερίδα New York Times, υποστήριξε ότι οι αντάρτες προέβησαν στην επίθεση με χημικά όπλα για να προκαλέσουν μια ξένη επέμβαση στη Συρία.
ΗΠΑ: Η έκθεση θα επιβεβαιώσει τη χρήση χημικών όπλων
Τη βεβαίοτητά τους ότι η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ θα επιβεβαιώσει ότι στις 21 Αυγούστου έγινε χρήση δηλητηριωδών αερίων στα περίχωρα της Δαμασκού εξέφρασαν, επίσης την Παρασκευή, οι ΗΠΑ, δια στόματος της Μέρι Χαρφ, εκπροσώπου Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η κ. Χαρφ εκτίμησε, ωστόσο, ότι στην έκθεση δεν θα γίνεται αναφορά στο ποιος είναι υπεύθυνος για την πράξη, εάν δηλαδή τα χημικά χρησιμοποιήθηκαν από το καθεστώς Άσαντ, όπως διατείνεται η Ουάσιγκτον ή εάν τα χρησιμοποίησαν οι αντάρτες, όπως ισχυρίζονται η Δαμασκός και η Μόσχα.
Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Φιλίπ Λαλιό, τη Δευτέρα θα συναντηθούν στο Παρίσι οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας, κ.κ. Κέρι, Χέιγκ και Φαμπιούς αντίστοιχα, για να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις επί του συριακού.
Ρωσία: Συμφωνία με ΗΠΑ και Μπραχίμι για πολιτική λύση
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι και ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το συριακό, Λαχντάρ Μπραχίμι, συμφώνησαν στη συνάντησή τους στη Γενεύη ότι μόνον μια πολιτική λύση θα μπορούσε να θέσει τέλος στη βία στη Συρία, ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το υπουργείο αναφέρει σε ανακοίνωσή τους ότι οι τρεις άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αργότερα μέσα στο Σεπτέμβριο, για συνέχιση των διαβουλεύσεων για τη σύγκληση διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία, γνωστής και ως «Γενεύη 2».
Οι ρωσοαμερικανικές συνομιλίες, σύμφωνα με τη ρωσική διπλωματία, θα συνεχιστούν και το Σάββατο.
Ομπάμα: Συμφωνία επαληθεύσιμη και εκτελεστή
Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, από την πλευρά του, εμφανίστηκε ακόμη μία φορά ανήσυχος για την εφαρμογή από πλευράς του συριακού καθεστώτος.
«Κάθε συμφωνία η οποία θα επιτευχθεί θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα επαληθεύσιμη και εκτελεστή», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Οι δηλώσεις του έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του στο Λευκό Οίκο με τον εμίρη του Κουβέιτ.
Keywords
Τυχαία Θέματα