Ερντογαν: η πτωση του ασαντ ειναι κοντα

16:58 14/9/2012 - Πηγή: Fimotro
Το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ «πλησιάζει στο αναπόφευκτο τέλος του», υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σε διάσκεψη στη Γιάλτα της νότιας Ουκρανίας, προειδοποιώντας παράλληλα για τον...
κίνδυνο επέκτασης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή.

«Πρέπει να πούμε όχι σε αυτό το δράμα και να μην επιτρέψουμε στις φλόγες να τυλίξουν ολόκληρη την περιοχή», είπε στην ομιλία του στη διάσκεψη YES.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την «ανθρωπιστική κρίση» στη Συρία, ένα μεγάλο
μέρος της οποίας έχει κληθεί να διαχειριστεί και η χώρα του η οποία φιλοξενεί πάνω από 100.000 πρόσφυγες από τη Συρία.

Δεκάδες χιλιάδες Σύρων έχουν διαφύγει προς το Λίβανο και την Ιορδανία αλλά και το Ιράκ ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο είναι οι εσωτερικοί πρόσφυγες και ακόμα περισσότεροι όσοι χρήζουν άμεσα ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

«Την κρίση στη Συρία δεν προκάλεσαν εξωτερικές δυνάμεις, αλλά η αντίδραση του συριακού λαού που συσσωρεύεται εδώ και πολλά χρόνια», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

«Όμως το καθεστώς αυτό» συνέχισε βάλλοντας ευθέως κατά του Άσαντ «δεν πιστεύει στη δημοκρατία, είναι ένα δικτατορικό καθεστώς».

Ο μόνος στόχος της διεθνούς κοινότητας για την υπόθεση της Συρίας, είπε εν τέλει, «είναι να εξασφαλίσει τη δημοκρατική μετάβαση στη Συρία με σεβασμό στην εδαφική της ακεραιότητα».

Η Τουρκία και η Συρία είχαν στενές σχέσεις μέχρι το ξέσπασμα της εξέγερσης κατά του Άσαντ –η οποία σταδιακά εξελίχτηκε σε εμφύλιο πόλεμο– στις αρχές του 2011.

Σταδιακά η Άγκυρα ανέβασε τους τόνους και άρχισε να παίρνει αποστάσεις από το καθεστώς Άσαντ. Κάποιες προσπάθειες μεσολάβησης έπεσαν στο κενό και σταδιακά η Τουρκία ανέβασε τους τόνους μιλώντας ανοιχτά για την αποπομπή του πρώην στενού συμμάχου Άσαντ.
Keywords
Τυχαία Θέματα