Ερχονται αλλαγες σε φπα, φορους ακινητων και επιχειρησεων

10:19 16/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Mαρία Βουργάνα
(από την Ημερησία)
Στην τελική ευθεία εισέρχεται από σήμερα ο κοινωνικός διάλογος για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο, να καλεί τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το νέο φορολογικό...
νομοσχέδιο.
Το οικονομικό επιτελείο που επιδιώκει την πολιτική συναίνεση, βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων όλα τα «ανοιχτά μέτωπα», όπως τους φόρους στα ακίνητα και τις φοροαπαλλαγές, ενώ εμφανίζεται διατεθειμένο να συζητήσει ακόμη και το
ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών συντελεστών, όπως του ΦΠΑ και των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι η Ν.Δ. προτείνει μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5% και θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% (flat tax) σε όλες τις επιχειρήσεις.
«Ολα μπορούν να συζητηθούν, αρκεί να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος. Αρκεί να μπορούμε να αναπληρώσουμε κάθε μέτρο με κάτι άλλο», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Βενιζέλος, ενώ ειδικά για τους συντελεστές ΦΠΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι «θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι η επίπτωση στη συγκεκριμένη δημοσιονομική κρίση στο έλλειμμα το δημοσιονομικό του 2012».
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αφού εγκριθεί από την τρόικα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με τα μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ.
Και τα δύο κόμματα φαίνεται πως συμφωνούν:
1 Στην καθιέρωση ηλεκτρονικού καθολικού πόθεν έσχες μέσω της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής καταγραφής της περιουσιακής κατάστασης των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι φορολογούμενοι σε πρώτη φάση θα υποχρεωθούν να δηλώσουν κάθε μορφής περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σε επόμενη φάση θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων που θα βασίζεται στην υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικών δηλώσεων «πόθεν έσχες» και στον έλεγχο της προέλευσης όλων των κεφαλαίων που διακινούν οι φορολογούμενοι, είτε αυτά δαπανώνται για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, είτε διατίθενται για καταναλωτικές ανάγκες, είτε αποταμιεύονται. Ειδικότερα οι φορολογούμενοι θα δίνουν αναλυτική αναφορά στην εφορία για:
• Κάθε ευρώ που έχουν ξοδέψει από το διαθέσιμο εισόδημά τους και έχουν πάρει απόδειξη. Θα δηλώνεται το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (αγορές τροφίμων, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κ.ά. Ενα μικρό ποσοστό 10% - 20% του εισοδήματος θα εξαιρεθεί από τη συλλογή παραστατικών αφού για κάποιες δαπάνες δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν αποδείξεις όπως για παράδειγμα τα χρήματα που δίνουν οι παππούδες στα εγγόνια τους.
• Τις αποταμιεύσεις σε καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ.
2 Αλλαγές στον τρόπο είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ. Και τα δύο κόμματα συμφωνούν
Keywords
Τυχαία Θέματα