Επιμενει ο βενιζελος στο διλημμα ''ελια'' και το συνεχιζει...

13:15 7/5/2014 - Πηγή: Fimotro
Επιμένει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στα διλήμματα που θέτει για την ενίσχυση της Ελιάς, συνδέοντας την επίδοσή της στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου...
με την πολιτική σταθερότητα και τη συνέχιση της συμμετοχής του κόμματός του στο δικομματικό κυβερνητικό σχήμα.

Ο πρόεδρος του
ΠΑΣΟΚ όχι μόνον δεν επεχείρησε να μετριάσει τις εντυπώσεις από τις τελευταίες παρεμβάσεις του, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση και αντιδράσεις, καθώς δημιούργησαν την εντύπωση για επικείμενη αποχώρηση από την κυβέρνηση, αλλά κλιμάκωσε τα διλήμματα που θέτει, δηλώνοντας ότι «χωρίς εμάς δεν υπάρχει κυβέρνηση».

«Η κυβερνητική σταθερότητα διασφαλίζεται μέσα από το ρόλο του προοδευτικού πόλου, μέσα από το ρόλο του ΠΑΣΟΚ που τώρα μάχεται και αγωνίζεται μέσα στο σχήμα της Ελιάς, της Δημοκρατικής Παράταξης», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συνάντησε τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά με τον οποίο, όπως είπε, συζήτησαν το πολιτικό πλαίσιο της κυβερνητικής σταθερότητας.

Σαμαράς: Αντέχει η συνεργασία

«Η κυβερνητική συνεργασία άντεξε στα δύσκολα. Να είστε σίγουρος ότι θα αντέξει και τώρα», ήταν η απάντηση που έδωσε από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς όταν ρωτήθηκε εάν οι τοποθετήσεις του κυβερνητικού του εταίρου διαταράσσουν την σταθερότητα. Αξιοποίησε, μάλιστα, το ερώτημα για να επιτεθεί στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα που, όπως είπε, «στοχεύει στην αστάθεια».

Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να δείχνει κατανόηση στη στάση που τηρεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καθώς αναγνωρίζει την μεγάλη πίεση υπό την οποία βρίσκεται η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τόσο από τις φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό του, όσο και από τις επιθέσεις που εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας ότι συνιστά τον «αδύναμο κρίκο» της κυβερνητικής συνεργασίας.

«Αυτοκτονία» ή φόβος από τις δημοσκοπήσεις

Οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου έγιναν αντικείμενο ποικίλων σχολίων, με ορισμένους, όπως ο πρώην κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, να του καταλογίζουν «αυτοκτονικές τάσεις», αλλά αρκετούς συνεργάτες του και εταίρους στο σχήμα της «Ελιάς», όπως ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, να δικαιολογούν τη συμπεριφορά του, την οποία αρκετοί συνδέουν με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει το τελευταίο διάστημα αυξημένες διαρροές ψηφοφόρων του προς τη Νέα Δημοκρατία από τη μερίδα εκείνων των πολιτών που δίνουν έμφαση στη σταθερότητα και εκτιμούν ότι αυτή εκφράζεται αποτελεσματικότερα με την απευθείας ενίσχυση του κ. Σαμαρά, ώστε να ματαιωθούν οι ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ για ανατροπή της κυβέρνησης.

Υπό αυτή την έννοια δεν είναι λίγοι όσοι δικαιολογούν την αντίδραση του κ. Βενιζέλου, αναγνωρίζοντας ότι «μια ενδεχόμενη εκλογική καταβαράθρωση ενός από τους κυβερνητικούς εταίρους θα έχει συνέπειες για την κυβερνητική σταθερότητα».

Βενιζέλος: «Αστείο» τα περί «εκβιασμού»

«Το ζήτημα δεν είναι αν θα μείνει η κυβέρνηση και θα αποχωρήσει το ΠΑΣΟΚ ή η Ελιά. Χωρίς εμάς δεν υπάρχει κυβέρνηση, επαναλαμβάνω», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας «αστείο» το επιχείρημα περί «εκβιασμού».

«Αυτό που λέω είναι το αυτονόητο», συμπλήρωσε. «Περιγράφω την πραγματικότητα με έναν τρόπο δημοκρατικά ευαίσθητο και έντιμο. Διότι αν δεν έχεις την εντολή, ή έστω την ανοχή, την κατανόηση, του Ελληνικού λαού δεν μπορείς να πορευτείς. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Θα υπάρχει πρόβλημα νομιμοποίησης, διότι εδώ χρειαζόμαστε τη συστράτευση της κοινωνίας, τη συστράτευση των Εθνικών δυνάμεων και μία στοιχειώδη συναίνεση».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφεύγει να θέσει κάποιο οριακό ποσοστό που θα θεωρηθεί ως αποδοκιμασία της Ελιάς, ενώ δεν απαντά στο ερώτημα αν θα αποσύρει του υπουργούς του κόμματός του από την κυβέρνηση. «Δεν υπάρχουν αριθμοί. Υπάρχουν εντυπώσεις. Δεν πάμε σε βουλευτικές εκλογές. Πάμε σε εκλογές ειδικές –δημοτικές, περιφερειακές, ευρωπαϊκές», είπε
«Το ΠΑΣΟΚ είναι ο κορμός, αυτή τη στιγμή, και ο πυλώνας της κυβερνητικής συνεργασίας», συμπλήρωσε εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. «Στις πλάτες της δικής μας υπευθυνότητας έχει στήσει χορό η δημαγωγία, η ανευθυνότητα, τα ψέμα», ανέφερε. «Αυτό είναι ο εκβιασμός. Ο εκβιασμός της συνείδησης του Ελληνικού λαού, ο εκβιασμός της δημαγωγίας, του εύκολου ψέματος και της ψευδαίσθησης. Η αλήθεια δεν είναι ποτέ εκβιαστική. Η αλήθεια σε λυτρώνει γιατί βλέπεις τα πράγματα καθαρά και αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου».
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα