''ενδειξεις σταθεροποιησης της οικονομιας το 2014''...

20:20 4/11/2013 - Πηγή: Fimotro
Σαφείς ενδείξεις ότι η οικονομία μπορεί να σταθεροποιηθεί το 2014 «βλέπει», για πρώτη φορά από την αρχή της ύφεσης, ...
ο οικονομικός σύμβουλος και επικεφαλής Οικονομικών Μελετών ομίλου Eurobank καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης.
Προϋπόθεση γι’ αυτό, όπως λέει, είναι να μην επιβληθούν νέες οριζόντιες μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς και να μην αυξηθούν περαιτέρω οι φόροι, ώστε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών να σταθεροποιηθεί και το οικονομικό κλίμα να συνεχίσει
την ανοδική του πορεία.
Ειδικότερα, μιλώντας στο συνέδριο «Risk management» της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), ο κ. Χαρδούβελης, εκτίμησε ότι μετά το 2014 αναμένονται υγιείς ρυθμοί ανάπτυξης εφόσον συνεχίζεται η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες πρέπει να γίνουν κτήμα της κοινωνίας.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, η οικονομία πρέπει να κάνει μια στροφή από την κατανάλωση, στις εξαγωγές και τις επενδύσεις, χωρίς όμως να μειώνεται το απόλυτο μέγεθος της κατανάλωσης. Αυτή η σταδιακή στροφή μπορεί να γίνει, αφού ήδη από τους παράγοντες που η διεθνής ακαδημαϊκή έρευνα αναδεικνύει ως σημαντικούς για την ανάπτυξη, η χώρα μας παρουσιάζει βελτίωση στους περισσότερους (πληθωρισμός, ανταγωνιστικότητα κόστους, εξωστρέφεια της οικονομίας, μέγεθος του κράτους).
Ο ίδιος σημείωσε, πάντως, ότι η χώρα υπολείπεται σημαντικά στο μέγεθος των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων καθώς και στην ποιότητα των θεσμών, την ποιότητα της εκπαίδευσης, και την αποτελεσματικότητα του κράτους.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα