Ενας στους δυο ψηφοφορους του συριζα αντιθετοι με τα μετρα για τα φαρμακα...

20:01 18/4/2016 - Πηγή: Fimotro
Οι Έλληνες ασθενείς εμπιστεύονται τα ελληνικά φάρμακα, αλλά…καταναλώνουν κυρίως εισαγόμενα: αυτό το λίαν οξύμωρο αποτέλεσμα ...
προκύπτει από πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποίησε η ALCO για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), αναφορικά με το πώς βλέπουν οι πολίτες αυτό το θέμα – μείζον θέμα για την υγεία των ίδιων αλλά και του ΕΟΠΥΥ και των πολιτικών υγείας.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οκτώ στους 10 δηλώνουν
αυθόρμητα ότι εμπιστεύονται τα Ελληνικά φάρμακα. Το ποσοστό είναι ακόμα μεγαλύτερο (84%) στις ηλικίες άνω των 45 ετών που, κατά τεκμήριο, είναι οι κύριοι καταναλωτές φαρμάκων. Ωστόσο, αυτό οδηγεί αυτόματα στο ερώτημα «Γιατί τότε το 80 % των φαρμάκων που καταναλώνουν οι ασθενείς είναι εισαγόμενα;», με τις απαντήσεις να ποικίλουν.

Από όσους έχουν γνώμη για το θέμα, η μεγάλη πλειοψηφία (6 στους 10) θεωρεί ότι για τον έλεγχο της φαρμακευτικής αγοράς από τις εισαγωγές ευθύνονται:
• οι πιέσεις των πολυεθνικών εταιριών στις κυβερνήσεις
• η λανθασμένη πολιτική των κυβερνήσεων

Αρκετοί είναι επίσης εκείνοι που επιρρίπτουν την ευθύνη στους γιατρούς. Συγκεκριμένα:
• Το 43% πιστεύει πως ο έλεγχος της αγοράς από τις εισαγωγές οφείλεται «στις πιέσεις των πολυεθνικών»
• Το 24% θεωρεί πως γι αυτό ευθύνεται «η προώθηση ξένων φαρμάκων από τους γιατρούς»
• Το 18% ενοχοποιεί τη «λανθασμένη πολιτική των κυβερνήσεων»
• Το 10% το αποδίδει στη «λανθασμένη ενημέρωση»
• Το 3% στην «προώθηση από τους φαρμακοποιούς»

Ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ «μαυρίζει» τα μέτρα της κυβέρνησης για το φάρμακο

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση των πρόσφατων μέτρων της κυβέρνησης για τη φαρμακευτική πολιτική, σε όσους έχουν άποψη, η συντριπτική πλειοψηφία (το 73%) θεωρεί πως αυτά πλήττουν την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία και ζητά να αποσυρθούν. Αντίθετα, το 27% τα θεωρεί σωστά και ζητά να παραμείνουν. Είναι χαρακτηριστικό πως το 50% όσων δηλώνουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν άποψη για το θέμα θεωρούν πως τα πρόσφατα μέτρα πρέπει να αποσυρθούν. [Η σχετική ερώτηση ήταν: «πιστεύετε ότι τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης για την Ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι σωστά και πρέπει να παραμείνουν ή πλήττουν την Ελληνική παραγωγή και πρέπει να αποσυρθούν;». Στο θέμα αυτό ο ένας στους δύο δηλώνουν πως δεν έχουν άποψη].

Άγνοια για τις τιμές των ελληνικών φαρμάκων δηλώνουν οι Έλληνες

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η Ελληνική κοινωνία δεν γνωρίζει ότι τα Ελληνικά φάρμακα είναι 65% φθηνότερα των εισαγομένων πρωτότυπων. Μόνο ο 1 στους 100 από όσους ρωτήθηκαν γνώριζε τη μεγάλη αυτή διαφορά τιμής. Πολλοί (3 στους 10) πιστεύουν μάλιστα λανθασμένα ότι τα Ελληνικά φάρμακα είναι ακριβότερα των εισαγομένων πρωτότυπων. Αντίστοιχα, μεγάλος αριθμός (3 στους 10) δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ποια είναι η σχέση τιμής των Ελληνικών με τα εισαγόμενα φάρμακα.

Τελικά, όσοι γνωρίζουν σε γενικές γραμμές, αλλά όχι ακριβώς, ότι τα Ελληνικά φάρμακα είναι φθηνότερα των εισαγομένων είναι μειοψηφία: 4 στους 10. Οι 6 στους 10 είτε λανθασμένα πιστεύουν ότι είναι ακριβότερα (το 28%), είτε δεν γνωρίζουν (το 32%) αν τα Ελληνικά φάρμακα είναι φθηνότερα (πολύ περισσότερο, δεν γνωρίζουν πόσο φθηνότερα είναι).

Ταυτότητα έρευνας: Η έρευνα διεξήχθη από την ALCO μεταξύ 25 και 29 Ιανουαρίου 2016, σύμφωνα με τους κώδικες δεοντολογίας της ESOMAR και της ΣΕΔΕΑ. Πραγματοποιήθηκε σε 1.000 άτομα ηλικίας 18+ ετών με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και η δειγματοληψία της ήταν τυχαία και στρωματοποιημένη.
Keywords
Τυχαία Θέματα