Κυβέρνηση: Αξιολόγηση, χρέος και μετά η συζήτηση για τις αποκλίσεις

19:58 18/4/2016 - Πηγή: iPop

Αφού κλείσει η αξιολόγηση και ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, τότε μόνο θα ξεκινήσει και η συζήτηση για τυχόν αποκλίσεις που υπάρχουν από τους δημοσιονομικούς στόχους, λένε κυβερνητικές πηγές. Την ίδια στιγμή ο Πιέρ Μοσκοβισι υπογραμμίζει πως η παρουσία του ΔΝΤ είναι απαραίτητη ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστηρίζει πως χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να υπάρξει συμφωνία.

Κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν σχετικά με τις θέσεις του ΔΝΤ:

Η
συζήτηση για το τι θα γίνει εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι στον αέρα διότι μέχρι σήμερα οι προβλέψεις του Ταμείου δεν επιβεβαιώθηκαν και άρα το πιθανότερο είναι το αυτό να επαναληφθεί για μια ακόμη φορά.Τα στοιχεία της οικονομίας είναι καλύτερα από αυτά που αναμένοντανΗ κίνηση Ντράγκι να συμπεριλάβει τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αναμένεται να δώσει ανάσα στον δανεισμό των τραπεζών και θα ενισχύσει την ρευστότητα της οικονομίαςΤα επόμενα 24ωρα δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία της Eurostat και αναμένεται και τα στοιχεία αυτά να αποτυπώνουν ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα από τις προβλέψεις.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι είναι ρεαλιστικός και εύλογος ο στόχος για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Ακόμα, τονίζεται ότι το Staff Level Agreement το οποίο θα συζητηθεί στο Eurogroup, θα περιλαμβάνει τις θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Μοσκοβισί: Υπαρκτή η πολιτική θέληση για επίτευξη συμφωνίας

Ο Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την άποψη ότι: «Πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να δούμε με ποια μέτρα θα φτάσουμε στο πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ. Υπάρχει περιθώριο συζήτησης για το χρέος, αλλά πρώτα πρέπει να τελειώσει η αξιολόγηση».

«Μετά πρέπει να μιλήσουμε για το χρέος, χρειαζόμαστε το ΔΝΤ. Η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν μέρος της συμφωνίας και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Η θέση της Κομισιόν είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε και δεν θα κάνουμε χωρίς το Ταμείο».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συμπλήρωσε πως «δεν είμαστε στην ίδια κατάσταση με πέρυσι αλλά σε πολύ καλύτερη. Η Αθήνα πλέον δέχεται ότι είναι σε μεταρρυθμιστικό δρόμο. Δεν θέλω να ξανακούσω για Grexit σε κανενούς είδους συνάντηση του Eurogroup. Ο Ιούλιος είναι μακριά, πρέπει να συμφωνήσουμε τις επόμενες εβδομάδες και να επισπεύσουμε τις ενέργειές μας. Αν υπάρχει πολιτική θέληση, πιστεύω ότι υπάρχει σε όλες τις πλευρές που συνάντησα στην Ουάσιγκτον, θα φτάσουμε σε συμφωνία νωρίτερα».

Γερούν Ντάισελμπλουμ: Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να υπάρξει συμφωνία

Ότι η πρόοδος της πρώτης αξιολόγησης θα συζητηθεί στο Eurogroup της 22ης Απριλίου καθώς οι Θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ανακοίνωσή του ενώ τόνισε ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά για να επιτευχθεί συμφωνία.

«Μετά το διάλλειμμα του Πάσχα, οι απεσταλμένοι των θεσμών επέστρεψαν στην Αθήνα για να συνεχίσουν της συζητήσεις της πρώτης αξιολόγησης με τις ελληνικές αρχές με το βλέμμα στην ολοκλήρωση τους το γρηγορότερο δυνατό. Το Eurogroup στις 7 Μαρτίου έλαβε υπόψη την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ουσία ορισμένων σημαντικών ζητημάτων, αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά σε έναν αριθμό κρίσιμων τομέων προτού επιτευχθεί συμφωνία για το πακέτο μέτρων» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

The post Κυβέρνηση: Αξιολόγηση, χρέος και μετά η συζήτηση για τις αποκλίσεις appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα