Εναρξη των διαβουλευσεων για το συμφωνο εταιρικης σχεσης 2014 - 2020...

09:02 17/5/2013 - Πηγή: Fimotro
Το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020 αποτέλεσε το κύριο θέμα του σημερινού Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.
Καταρχήν, όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης ...
Αττικής Γ. Σγουρός, η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να διεκδικήσει περισσότερα χρήματα. Κι αυτό, διότι η χρηματοδότηση βασίζεται στο κατά κεφαλήν εισόδημα της κάθε Περιφέρειας και έχει ορισθεί με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα του 2009 που απέχει πολύ από το σημερινό.

Κατά δεύτερον, σημείωσε, θα πρέπει οι ίδιες οι περιφέρειες να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα διαχειρισθούν τα χρήματα για τα 13 περιφερειακά
προγράμματα. Αυτό είναι καλό να μη γίνει κεντρικά από την κυβέρνηση, αλλά από τις ίδιες τις περιφέρειες διότι οι ίδιες γνωρίζουν τις ανάγκες τους που διαφοροποιούνται από περιφέρεια σε περιφέρεια. Όπως διευκρίνισε, τα εθνικά έργα (όπως π.χ. οι εθνικοί οδοί) θα πρέπει να τα διαχειρισθεί η κυβέρνηση, τα περιφερειακά να τα διαχειρισθούν οι περιφέρειες και τα μικρότερα δημοτικά έργα οι ίδιοι οι δήμοι μόνοι τους.

Κατά τρίτον, τόνισε ότι «τα νέα προγράμματα πρέπει να τα σχεδιάσουμε γι αυτούς που τα χρειάζονται και όχι γι αυτούς που τα χειρίζονται». Όπως είπε, σήμερα υπάρχει μια κάστα ενημερωμένων και οι πολίτες έχουν μείνει στο σκοτάδι.

Γι αυτό, πρέπει να γίνει στροφή προς την Κοινωνία των Πολιτών και τις ανάγκες της.

Τέλος, επέστησε την προσοχή ώστε το πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής να σχεδιασθεί με τρόπο που θα καλύπτει τις ανάγκες της Περιφέρειας με πιο αποδοτικό τρόπο και να αποφευχθούν οι αστοχίες, τα λάθη και οι ελλείψεις του προηγούμενου προγράμματος.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση είπε ότι είναι 2,3 δισ. ευρώ για την Αττική και το Ν. Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του νέου προγράμματος, η Ελλάδα θα πρέπει έως το τέλος Ιουνίου να έχει υποβάλλει στην ΕΕ το αρχικό σχέδιο του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων για την πρώτη διαβούλευση.
Keywords
Τυχαία Θέματα