''emφραγμα'' στην αγορα απο τια ακαλυπτες επιταγες...

17:46 21/7/2015 - Πηγή: Fimotro
Τρόπο ανακούφισης της αγοράς αναζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, ως προς τις χιλιάδες ακάλυπτες επιταγές, ...
που λίγο θέλουν να οδηγήσουν υγιείς μέχρι πρότινος επιχειρήσεις στον Τειρεσία, λόγω των capital controls που επιβλήθηκαν και συσσώρευσαν προβλήματα στην αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ήδη στο υπουργείο Οικονομικών διερευνώνται τα περιθώρια ελιγμών, ώστε να δοθεί μια λογική
παράταση (σ.σ. αρχική συζήτηση γίνεται για 15 ημέρες), προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να ισορροπήσει η αγορά.

Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί εκ του γεγονότος πως πολλές επιχειρήσεις αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία συσσώρευση υποχρεώσεων σε διάστημα ολίγων ημερών.

Ένα ντόμινο που «πνίγει» την αγοράΘα πρέπει να σημειώσουμε πως με τα capital controls επιτρέπεται μεν η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών, αποκλειστικά όμως σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού, γεγονός που στερεί από την πραγματική οικονομία ρευστότητα.

Το μεγάλο επίσης πρόβλημα αφορά επιχειρήσεις εκείνες, των οποίων οι επιταγές έχουν λήξει λόγω της τραπεζικής αργίας στο δεκαπενθήμερο που προηγήθηκε.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να υπάρχει πλήθος ακάλυπτων επιταγών, όχι όμως με υπαιτιότητα των επιχειρήσεων, ενώ μετά την ολοκλήρωση της αργίας, οι επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει επιταγές θα πρέπει να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους εντός οκτώ ημερών, διαφορετικά κινδυνεύουν με «σφράγισμα» επιταγών.

Ήδη, για το θέμα έχει ενημερωθεί και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, που δείχνει ευαισθησία και ζητα με τη σειρά της παρέμβαση, καθώς και το σύνολο των θεσμκών φορέων της επιχειρηματικότητας.

Σήμερα, μάλιστα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανέδειξε το πρόβλημα, ζητώντας με τη σειρά του παράταση, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναζητά λύσεις.

Το πλήγμα είναι ιδιαίτερα μεγάλο στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με πληροφορίες από τους Εμπορικούς Συλλόγους να κάνουν λόγο για κίνδυνο μία στις τρεις επιχειρήσεις να τοποθετηθεί στον Τειρεσία, όχι με ευθύνη της, αλλά εξαιτίας της κατάστασης που τα capital controls δημιούργησαν.
Keywords
Τυχαία Θέματα