Κόρη Ρώσου πρώην πρωθυπουργού σε κυβερνητική θέση στην Ουκρανία

16:59 21/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Η κόρη του πρώην πρωθυπουργού της Ρωσίας Γιεγκόρ Γκαϊντάρ, Μαρία, ανέλαβε αναπληρώτρια κυβερνήτης της ουκρανικής επαρχίας της Νότιας Οδησσού, χαρακτηρίζοντας ανήθικη τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας και κάνοντας λόγο για «ληστοσυμμορίες» σε ό,τι αφορά τους φιλορώσους αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Γκαϊντάρ, ο οποίος δεν βρίσκεται εν ζωή από το 2009, θεωρείται ο πρώτος μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός της μετασοβιετικής Ρωσίας, παραμένοντας στη θέση για κάποιους μήνες το 1992.

Η κόρη του θα εργαστεί υπό τον φιλοδυτικό πρώην πρόεδρο της Γεωργίας, Μιχαήλ

Σαακασβίλι, ο οποίος έχει επίσης αναλάβει πολιτικό ρόλο στην Ουκρανία έπειτα από πρόταση του προέδρου της τελευταίας, Πέτρο Ποροσένκο.

Η 32χρονη Μαρία Γκαϊντάρ έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ, είναι γνωστό στέλεχος της αντιπολίτευσης στη Ρωσία και ο διορισμός της σε ουκρανική κυβερνητική θέση θεωρείται βέβαιο ότι θα εξοργίσει το Κρεμλίνο, ενώ πολλές φωνές στη Ρωσία κάνουν ήδη λόγο για «προδοσία».

Η Ρωσίδα ακτιβίστρια, πάντως, σημειώνει ότι θα κρατήσει το ρωσικό της διαβατήριο και δηλώνει ότι θέλει να βρίσκεται στην Ουκρανία και να βοηθήσει στην αλλαγή εντός της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Πρόσθεσε δε ότι «η Κριμαία προσαρτήθηκε στη Ρωσία παράνομα και ανήθικα και πρέπει να επιστρέψει στην κυριαρχία της Ουκρανίας. Το πώς θα γίνει αυτό, δεν το γνωρίζω», ενώ για τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία τόνισε ότι «από τη μία πλευρά (σ.σ. την ουκρανική) έχουμε τη μάχη για ελευθερία, δημοκρατία, ειλικρίνεια και κανονικότητα και από την άλλη (σ.σ. των φιλορώσων αποσχιστών) σοβιετικού τύπου, κυριαρχούμενο από τη νομενκλατούρα, ολιγαρχικό ληστοσυμμοριτισμό».

Keywords
Τυχαία Θέματα