Εκλογες στη σλοβενια

14:18 4/12/2011 - Πηγή: Fimotro
Πρόωρες εκλογές διεξάγονται την Κυριακή στη Σλοβενία όπου η οικονομία θα κρίνει την τύχη άλλης μίας κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίνοντας τη δυνατότητα στη μέχρι σήμερα αντιπολιτευόμενη συντηρητική παράταξη να επιστρέψει στην εξουσία. Η κυβέρνηση των Σοσιλαδημοκρατών του...
Μπόρουτ Πάχορ όπως φαίνεται θα πληρώσει στις κάλπες την αύξηση της ανεργίας και το ορατό ενδεχόμενο μίας νέας ύφεσης.

Από τον περασμένο Μάιο είχε χάσει την κοινοβουλευτική
πλειοψηφία και συνέχιζε ως κυβέρνηση μειοψηφίας ενώ τον Σεπτέμβριο οδηγήθηκε στην παραίτηση.

Στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης βρέθηκε η οικονομία με την αντιπολίτευση υπό τον πρώην πρωθυπουργό Γιάνες Γιάνσα να υπόσχεται μείωση του ελλείμματος, ιδιωτικοποιήσεις και αύξηση της απασχόλησης ώστε να μην επιδεινωθεί το οικονομικό κλίμα και επιστρέψει η χώρα στην ύφεση.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως δεν δείχνουν ότι ο Γιάνσα θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία και μάλλον θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με μικρότερα κόμματα.

Μέχρι και πριν την έναρξη της κρίσης, η Σλοβενία είχε τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αλλά έκτοτε έχασε έδαφος ενώ έφτασε μάλιστα να συρρικνωθεί 8% το 2009. Παρά τη μικρή ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο του 2011 επέστρεψε στην ύφεση καθώς τα στοιχεία δείχνουν συρρίκνωση κατά 0,5%.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20:00 (ώρα Ελλάδος) και τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μερικές ώρες αργότερα.
Keywords
Τυχαία Θέματα