''einai bebaio oτι οι θυσιες των ελληνων δεν πηγαν χαμενεσ; ''

...ΤΕΤΟΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ...
Νίκη του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ στις πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου ...
απειλεί την δύσκολα κατακτηθείσα οικονομική επιτυχία της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Christoph Hasselbach, αρθρογράφο της Deutsche Welle.

Όπως αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Hasselbach ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να χρησιμοποιήσει την «παράκαμψη» της αποτυχημένης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να επιτύχει αυτό που δεν είχε τη δυνατότητα πριν από μερικά χρόνια: να γίνει ο επόμενος Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται. Εάν ο Τσίπρας ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης και εφαρμόσει το σχέδιό του να άρει τις διαδικασίες δημοσιονομικής σταθεροποίησης, τα πράγματα δεν θα είναι καλά για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη.

Δείγμα δουλειάς

Ο αρθρογράφος της Deutsche Welle συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι δύο ηγέτες ελληνικών κυβερνήσεων – ο σοσιαλιστής Γιώργος Παπανδρέου και ο νυν πρωθυπουργός, ο συντηρητικός Αντώνης Σαμαράς – πάλεψαν σκληρά να πείσουν τους Έλληνες για τις μεταρρυθμίσεις και τη λιτότητα που είχαν συστήσει οι διεθνές δανειστές. Ακόμη και τότε ο Αλέξης Τσίπρας ηγούνταν της αντιπολίτευσης και της διαφωνίας. Αλλά χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις ΔΝΤ και Ε.Ε δεν θα είχαν στηρίξει τη χώρα ώστε να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση, προσφέροντας το εντυπωσιακό ποσό των 240 δισ. ευρώ.

Είναι σημαντικό ότι όχι μόνο η, επίσης συντηρητική, Άγγελα Μέρεκλ στήριξε την προεκλογική εκστρατεία του κ. Σαμαρά το 2012, αλλά και ο σοσιαλιστής Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο «ουδέτερος» Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι του συμπαραστάθηκαν.

Ολάντ και Μόντι είναι γνωστή ότι ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά της επονομαζόμενης γερμανικής λιτότητας. Όμως, αναφορικά με τα δάνεια προς την Αθήνα, κατέστη σαφές και για τους δύο ότι προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ένωση, πιθανώς και το σύνολο των ευρωπαϊκών πολιτικών στήριξης, θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές ορισμένες συνθήκες.

Το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας, μπορεί εκ νέου να βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε στην εφημερίδα «Bild» ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να «εφαρμόσει αυτά που έχουν συμφωνήσει οι προκάτοχοί της». Σε περίπτωση που η Ελλάδα αλλάξει στάση τότε τα πράγματα «θα καταστούν δύσκολα».

Το timing στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει την εξουσία – συνεχίζει ο κ. Hasselbach – είναι το πιο ειρωνικό θέμα της όλης υπόθεσης, καθώς αυτό γίνεται μετά από χρόνια ύφεσης, ενώ η οικονομία της χώρας ανακάμπτει και η Ελλάδα μπορεί, πλέον, να γευτεί τους καρπούς των κόπων της και των μεγάλων θυσιών των πολιτών της.

Αυτές οι θυσίες θα είναι μάταιες, εάν μία κυβέρνηση υπό τ ον Τσίπρα θέσει τέλος στην λιτότητα.

Το παράδειγμα της Ιρλανδίας

Σε πολιτικό επίπεδο, οι δανειστές θα αναγκαστούν να διακόψουν τη βοήθειά τους. Πώς να εξηγήσεις στους φορολογούμενους σε Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία ότι κανείς δεν ζητά από την Αθήνα να αντιμετωπίσει τους λόγους για τους οποίους υπήρξε διόγκωση του χρέους της;

Επίσης οι πιστωτές θα πρέπει να εξηγήσουν αυτή τη στάση σε Ιρλανδία και Πορτογαλία, οι οποίες, επίσης, αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν επώδυνες περικοπές. Στην πραγματικότητα η Ιρλανδία είναι το καλύτερο παράδειγμα πως τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν ομαλά εκ νέου, μετά την εφαρμογή ενός ορθού προγράμματος. Κάποια στιγμή η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών της, όμως, κατόρθωσε να «βγει» από το πρόγραμμα στήριξης πριν από ένα χρόνο. Σήμερα η Ιρλανδία καταγράφει ανάπτυξη ρεκόρ. Γιατί, θα αναρωτηθούν οι Ιρλανδοί, αυτοί χρειάστηκε να «φορτωθούν» όλα τα βάσανα της λιτότητας, ενώ οι Έλληνες θα τη γλιτώσουν;

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
Keywords
Τυχαία Θέματα