''eγω εφερα το ευρω στην ελλαδα και θα το ξανακανα''...

20:46 26/4/2013 - Πηγή: Fimotro
«Εγώ οδήγησα τη χώρα μου στο κοινό νόμισμα και μέχρι σήμερα πιστεύω ότι ήταν η σωστή απόφαση» γράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου σε άρθρο του στο περιοδικό «Foreign Affairs», ενώ ισχυρίζεται ότι τα προβλήματα της χώρας σήμερα, δεν οφείλονται στη προσχώρησή της στο ενιαίο νόμισμα...
Σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου, οι πληγές της Ελλάδας οφείλονται στις επιλογές των κυβερνώντων και τις δομικές αδυναμίες της ευρωζώνης και μπορούν να επιλυθούν χωρίς να την εγκατάλειψή του.

Τι όμως πήγε στραβά με την
Ελλάδα; Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό μια συνήθης απάντηση είναι πως η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ κατάλληλη για την ευρωζώνη ούτως η άλλως, και ότι χρειαζόταν να παραποιηθούν τα οικονομικά στατιστικά για να εξασφαλίσει την ένταξη της.

«Πράγματι αρκετά χρόνια μετά την προσχώρησή της, το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα για το 1999 αποδείχθηκε ότι ήταν υψηλότερο από το 3% του ΑΕΠ που απαιτείται για την συμμετοχή στο ευρώ» αναφέρει ο κ. Παπαντωνίου και προσθέτει ότι αυτή η αναθεώρηση των στατιστικών «δεν δείχνει από μόνη της εσκεμμένη παραποίηση και ήταν το αποτέλεσμα αυθαίρετων και πολιτικά υποκινούμενων μεταβολών στις λογιστικές μεθόδους».

Παράλληλα, μίλα για δημοσιονομική χαλαρότητα και μεταρρυθμιστική αδράνεια οι οποίες καθόρισαν τις εξελίξεις στη χώρα, ενώ προτείνει τη μείωση των κρατικών δαπανών, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενθάρρυνση της μισθολογικής ευελιξίας για την έξοδο από την κρίση.
Keywords
Τυχαία Θέματα