Δυο σεναρια για χρηματοδοτικο κενο και χρεος

10:03 12/9/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)
Τρόπους για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, αλλά και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους αναζητεί η κυβέρνηση. Για το πρώτο ζήτημα, το οικονομικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί σενάριο μετάθεσης της...
αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων ύψους 20,6 δισ. ευρώ που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και λήγουν στο διάστημα 2013-2016. Για το δεύτερο, υπάρχει σενάριο που προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα αποποιηθεί
των κερδών της από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί.

Τα επεξεργάζεται η κυβέρνηση και προβλέπουν μετάθεση πληρωμών των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και αποποίηση των κερδών της.

Το χρηματοδοτικό κενό του προϋπολογισμού για τα επόμενα χρόνια υπολογίζεται από την ελληνική πλευρά ότι ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα εγκριθεί η διετής παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει το κενό σε 30-40 δισ. ευρώ, ενώ σε χθεσινή του έκθεση ο επενδυτικός οίκος Nomura εκτιμούσε ότι μπορεί να φθάσει και τα 43 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το χρέος, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι με τα σημερινά δεδομένα θα ανέλθει στο 150% τους ΑΕΠ το 2020, αντί του στόχου να υποχωρήσει κάτω από το 120% του ΑΕΠ, που θεωρείται βιώσιμο.
Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί τα εξής σενάρια:
1. Για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού: υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να καλυφθεί το κενό χωρίς η Ευρωζώνη να πρέπει να εγκρίνει νέο δάνειο. Πρώτον, η ΕΚΤ να δεχθεί να μην πληρωθεί στην ώρα της τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν μεταξύ του 2013 και του 2016. Πρόκειται για ομόλογα συνολικού ύψους 20,6 δισ. ευρώ και το σχέδιο προβλέπει την αποπληρωμή τους από το 2020 και μετά.
Δεδομένου ότι το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει από την παροχή της διετούς παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής υπολογίζεται σε 20-30 δισ. ευρώ (έως και 43 δισ. ευρώ κατά κάποιες απαισιόδοξες εκτιμήσεις), εάν η ΕΚΤ δεχθεί τη μετάθεση της αποπληρωμής της θα μπορούσε να καλυφθεί το σημαντικότερο μέρος -αν όχι όλοτου κενού.
Ο δεύτερος τρόπος, που μπορεί να είναι και συμπληρωματικός του πρώτου, είναι να δεχθεί η Ευρωζώνη -και κυρίως η ΕΚΤνα εκδοθούν επιπλέον έντοκα γραμμάτια από το ελληνικό Δημόσιο, ώστε να καλυφθούν οι όποιες άλλες χρηματοδοτικές ανάγκες υπάρχουν.
2. Για τη μείωση του χρέους. Ηδη έχει αποφασιστεί η ΕΚΤ να διανείμει τα κέρδη της επί των ελληνικών ομολόγων που αγόρασε κατά τη διάρκεια της κρίσης, στις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες (ΕθΚΤ) της Ευρωζώνης. Επειτα, θα αποφασίσουν οι κυβερνήσεις εάν και με ποιο τρόπο θα διαθέσουν στην Ελλάδα ένα ποσό που υπολογίζεται σε περίπου 10 δισ. ευρώ.
3,4 δισ. τα κέρδη ΕθΚΤ
Παράλληλα, οι ΕθΚΤ έχουν κέρδη από τις δικές τους επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα, αλλά δεν έχει αποφασιστεί το εάν θα τα διαθέσουν στην Ελλάδα ή όχι. Τα κέρδη αυτά υπολογίζονται σε περίπου 3,4 δισ. ευρώ. Τα μεγέθη αυτά είναι μικρά και δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα
Keywords
Τυχαία Θέματα