Δικη για χα : εαν δεν υπηρχε εγκληματικη οργανωση, δε θα υπηρχε και η δολοφονια φυσσα...

19:46 22/6/2015 - Πηγή: Fimotro
Συνεχίζεται σήμερα στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού η έβδομη συνεδρίαση ...
του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου δικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Από το πρωί ενώπιον του δικαστηρίου συνήγοροι πολιτικής αγωγής τοποθετούνται επί της πρότασης της εισαγγελέως της έδρας για το θέμα της παράστασης της πολιτικής αγωγής, ενώ το «παρών» στη δίκη δίνουν -όσο προχωράει η διαδικασία- ολοένα και λιγότεροι κατηγορούμενοι, από τους 68 συνολικά που φέρονται
να εμπλέκονται στις εγκληματικές ενέργειες της ΧΑ.

Ειδικότερα, στην τοποθέτησή τους οι συνήγοροι της οικογένειας του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα, μεταξύ άλλων, τόνισαν στο δικαστήριο πως και οι 18 εμπλεκόμενοι στην εγκληματική πράξη, είναι όλοι κατηγορούμενοι σε άλλες ποινικές υποθέσεις.

Ανέφεραν επίσης πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό στάδιο διότι, όπως είπαν, από τη σχετική απόφαση του δικαστηρίου θα κριθεί αν οι συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα θα έχουν ή όχι τη δυνατότητα να ερωτούν και να εξετάζουν μάρτυρες και κατηγορούμενους, κατά τη πρόοδο της ακροαματικής διαδικασίας, για τις πράξεις «μιας εγκληματικής οργάνωσης».

«Εάν δεν υπήρχε εγκληματική οργάνωση, δεν θα υπήρχε και η δολοφονία Φύσσα. Ενεργούσαν δεχόμενοι εντολές, τις οποίες εκτελούσαν», ανέφεραν οι συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα και πρόσθεσαν: «Ο Γ. Ρουπακιάς δεν έδρασε μόνος του, αλλά με συντονισμένη δράση των μελών της οργάνωσης. Είναι γεγονός ότι έλαβαν εντολή -εκ των στοιχείων-, υπήρξε συνδρομή και συντονισμός για να τελεστεί το έγκλημα. Όταν τα μέλη βοηθούν το Γ. Ρουπακιά στο έγκλημα, έχουν αποδεχθεί αυτές τις πράξεις, είναι ενταγμένα και έχουν το δόλο να τελέσουν αδικήματα, ενώ δεν κάνουν τίποτα να αποτρέψουν τις κινήσεις αυτές».

Ειδικότερα, ο συνήγορος Αν. Τζέλης ανέφερε: «Η διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης και ο αποκλεισμός της βούλησης των μελών της οργάνωσης είναι ο αιτιώδης σύνδεσμος με τη δολοφονία του Παύλου... Εμείς ως πολιτική αγωγή θα μπορέσουμε να ρωτήσουμε ποιο ήταν το περιεχόμενο κάποιων τηλεφώνων για να δούμε την ύπαρξη της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης; Αν όχι, θα προκύψουν αρκετά παράδοξα».

Νωρίτερα, ο συνήγορος Γ. Μαραγκός είχε μιλήσει για «ξεκάθαρη» υπόθεση και είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μετά από περίπου δύο χρόνια έχουμε μπροστά μας το δράστη της ανθρωποκτονίας, αλλά στο χρονικό διάστημα αναδείχθηκαν πολλές δράσεις της οργάνωσης. Για την πολιτική αγωγή η πράξη της δολοφονίας είναι ξεκάθαρη».

Η εισαγγελέας

Στις τοποθετήσεις τους οι συνήγοροι ανέφεραν πως συντάσσονται με την εισαγγελική εισήγηση, προσθέτοντας όμως ότι θα πρέπει να παρίστανται και κατά των κατηγορουμένων για διεύθυνση στην εγκληματική οργάνωση.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, έχει προτείνει να γίνει δεκτή η παράσταση πολιτικής αγωγής μόνο για συγκεκριμένους κατηγορούμενους, ζητώντας ουσιαστικά να μην περιλαμβάνονται σε αυτούς όσοι διώκονται μόνο για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Παπάς και η υπόλοιπη φερόμενη ηγετική ομάδα της οργάνωσης, δεν θα έχουν απέναντί τους πολιτική αγωγή, καθώς δεν κατηγορούνται για αδικήματα όπως «ανθρωποκτονία ή απόπειρα ανθρωποκτονίας».

Αντίθετα, άλλοι κατηγορούμενοι -όπως ο Γ. Ρουπακιάς- που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία ή απόπειρα ανθρωποκτονίας ή συνέργεια, θα έχουν απέναντί τους πολιτική αγωγή και για αυτό το αδίκημα, αλλά και για την πράξη της εγκληματικής οργάνωσης.

Η δίκη συνεχίζεται.
Keywords
Τυχαία Θέματα