ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΒΕΤΟ ΑΠΟΚΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ-ΕΞΑΓΟΡΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

23:31 31/3/2011 - Πηγή: Fimotro
Βόμβα στους τραπεζικούς κύκλους θεωρείται ότι έριξε η κυβέρνηση με την προσθήκη διάταξης στο νομοσχέδιο για το νέο πακέτο εγγυήσεων 30 δισ. ευρώ, με την οποία διευρύνει τις αρμοδιότητες και τη δύναμη του εκπροσώπου του Δημοσίου που τοποθετείται στα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία θα ενταχθούν στο πρόγραμμα των πρόσθετων εγγυήσεων ύψους 30 δις. ευρώ...

Βάσει αυτής ο εκπρόσωπος του δημοσίου αποκτά δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) ακόμη και για τις πλέον μείζονες αποφάσεις μιας τράπεζας,
όπως για παράδειγμα αυτές που αφορούν συγχώνευση με άλλη τράπεζα ή ή εξαγορά άλλου πιστωτικού ιδρύματος.
Ειδικότερα, η συγκεκριμένη διάταξη προστέθηκε στο νομοσχέδιο «Αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών διευρύνονται οι αρμοδιότητες του εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να «είναι εφικτή η ορθή και αποτελεσματική εποπτεία εφαρμογής των μέτρων ενίσχυσης των πιστωτικών ιδρυμάτων».
Παράλληλα, επεκτείνεται το δικαίωμα αρνησικυρίας των επιτρόπων και στις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων που αφορούν στη «νομική ή χρηματοοικονομική κατάσταση» του εκάστοτε ιδρύματος.
Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου διευκρινίζεται ότι η παραπάνω διάταξη επεκτείνει το δικαίωμα του «βέτο» σε «αποφάσεις για συγχώνευση με άλλο πιστωτικό ίδρυμα ή για εξαγορά άλλου πιστωτικού ιδρύματος».
Οι Επίτροποι δε θα μπορούν να έχουν πρόσβαση, εκτός από τα βιβλία και στοιχεία, και στις εκθέσεις αναδιάρθρωσης και βιωσιμότητας και στα σχέδια για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης της κάθε τράπεζας, καθώς και στην παρεχόμενη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Παράλληλα, οι τράπεζες που συμμετέχουν στο πλαίσιο ενίσχυσης με τη μορφή προνομιούχων μετοχών, υποχρεούνται στη διανομή αποκλειστικά μετοχών (και όχι μετρητών), ως μέρισμα και για τη χρήση 2010.
Σημειώνεται, ότι πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ζήτησε, με επιστολές του προς τις τράπεζες που έχουν λάβει εγγυήσεις του Δημοσίου, να του επιδώσουν αναλυτική έκθεση για τον τρόπο αξιοποίησης των εγγυήσεων αυτών.
Keywords
Τυχαία Θέματα