ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΓΓ. ΤΟΥ ΟΗΕ

15:23 16/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Στον καθορισμό πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό προσβλέπουν τα Ηνωμένα Έθνη, κατά τη συνάντηση που θα έχει ο γγ του διεθνούς οργανισμού Μπαν Κι-μουν με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, στις αρχές Ιουλίου, γράφει σήμερα η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος». Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα, στόχος των... Ηνωμένων Εθνών είναι στη τριμερή συνάντηση να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης, να συζητηθούν όλες οι βασικές πτυχές του Κυπριακού, με στόχο την επίτευξη των μεγαλύτερων δυνατών συγκλίσεων, και όσα θέματα
δεν επιλυθούν να παραπεμφθούν σε διεθνή διάσκεψη και μέσα από ένα τελικό «πάρε δώσε» να επιχειρηθεί να επιτευχθεί συμφωνία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, παρόλο που ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι η τριμερής συνάντηση θα γίνει στις 4 Ιουλίου στη Γενεύη, το θέμα δεν έκλεισε οριστικά και ενδεχομένως να γίνει είτε στις 4 Ιουλίου στη Γενεύη είτε στις 6 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη. Η ημερομηνία και ο τόπος αναμένεται να οριστικοποιηθούν κατά τις επόμενες ημέρες από τα Ηνωμένα Έθνη.«Ο Φιλελεύθερος» γράφει ότι το σενάριο να επιχειρηθεί η συζήτηση όλων των θεμάτων στηντριμερή και όσα ζητήματα δεν συμφωνηθούν να παραπεμφθούν στην πολυμερή, ευνοεί την τουρκική πλευρά. Τόσο η Άγκυρα, όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρούν πως ένα «πάρε-δώσε» στα πλαίσια διεθνούς διάσκεψης τους ευνοεί, γιατί έχουν περισσότερα πολιτικά ερείσματα μεταξύ των ισχυρών παικτών της διεθνούς σκακιέρας.Η Λευκωσία, προσθέτει η εφημερίδα, υποστηρίζει πως για να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη, θα πρέπει να φθάσουν οι διαπραγματευτές κοντά σε συμφωνία σε όλα τα θέματα που αφορούν την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού. Αυτό το ενδεχόμενο δεν φαντάζει ορατό, λόγω της τουρκικής στάσης, και δεν υπάρχουν και ενδείξεις ότι θα διαφοροποιηθεί το σκηνικό μετά τις τουρκικές εκλογές.Μια ενδεχόμενη πολυμερής συνάντηση τοποθετείται, σύμφωνα με την εφημερίδα, στο τέλος του χρόνου ή τους πρώτους μήνες του 2012. Ο σχεδιασμός των Ηνωμένων Εθνών, όπως δήλωσε ο σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, είναι να υπάρξει συμφωνία πριν από την κυπριακή προεδρία στην ΕΕ, στο δεύτερο εξάμηνο του 2012.
Keywords
Τυχαία Θέματα