ΔΙΑΒΗΜΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

14:52 16/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Άτομα που εισχώρησαν στο Ισραήλ από τη Συρία αναζητά η ισραηλινή αστυνομία στα Υψίπεδα του Γκολάν, μετά τις εντάσεις στα σύνορα Ισραήλ-Συρίας και Ισραήλ-Λιβάνου που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 15 άτομα. Σε διάβημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά...Βηρυτού και Δαμασκού σκοπεύει να προβεί το Ισραήλ. Διάβημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατέθεσε ο Λίβανος. Παρατάθηκε κατά ένα 24ωρο ο αποκλεισμός της Δυτικής Όχθης, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την 63η επέτειο της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ.
Τουλάχιστον 15 άτομα έχασαν τη
ζωή τους και 300 τραυματίστηκαν σε επεισόδια που ξέσπασαν στις μεθορίους με τη Συρία, το Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας, στη διάρκεια της μαύρης για τους Παλαιστίνιους επετείου της Αλ-Νάκμπα (Καταστροφή).Ισραηλινοί συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα με το Ισραήλ.Η ισραηλινή αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα καταθέσει διάβημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της Συρίας και του Λιβάνου για παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου και παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας.Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να προασπίσει «τα σύνορά του και την κυριαρχία του».«Έδωσα εντολή στο στρατό να δράσει με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση αλλά και να αποτρέψειτην παραβίαση των συνόρων μας» είπε.
«Η προσπάθεια εισχώρησης στο Ισραήλ, δείχνει ξεκάθαρα την απουσία αποδοχής της ισραηλινής κυριαρχίας, ως κράτους» δήλωσε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι.
«Το Ισραήλ πρέπει να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία του. Αυτή αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στην κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή» πρόσθεσε.Εν τω μεταξύ, ο Λίβανος κατέθεσε τη Δευτέρα διάβημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μετά «τη δολοφονία και τον τραυματισμό πολιτών που διαδήλωναν στην πόλη Μαρούν α-Ρας, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Λίβανος θεωρεί την επίθεση ως «εχθρική πράξη» και τονίζει ότι το Ισραήλ παραβίασε την εθνική κυριαρχία του Λιβάνου και παράβλεψε τις αποφάσεις του ΟΗΕ.Το διάβημα καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει «τις εχθρικές και προκλητικές πολιτικές του κατά του Λιβάνου» και να θεωρηθεί «υπεύθυνο για τον θάνατο πολιτών».Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε την Κυριακή τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ώστε να μην υπάρξει κλιμάκωση της έντασης.Ο Μπαν Γκι-μουν ζήτησε, μέσω του εκπροσώπου του, από τις δύο πλευρές να καταβάλουν «νέες προσπάθειες για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, με ευρύτερο σκοπό μια διαρκή και συνολική ειρήνη στη Μέση Ανατολή».Αναλυτές εκτιμούν, ωστόσο, ότι αυτή η ένταση δεν πρόκειται να πυροδοτήσει μια τρίτη Ιντιφάντα. Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρει ότι θεωρείται μάλλον απίθανο να καλέσουν οι Παλαιστίνιοι ηγέτες τους πολίτες να πάρουν τα όπλα κατά του Ισραήλ.«Ούτε οι Παλαιστίνιοι, ούτε οι γείτονες του Ισραήλ επιθυμούν μια σύγκρουση εντός ή εκτός των ισραηλινών συνόρων» αναφέρει η εφημε
Keywords
Τυχαία Θέματα