Διαβεβαιωσεις βενιζελου για προωθηση του διαλογου ε.ε - ιραν...

23:36 23/9/2013 - Πηγή: Fimotro
Διμερή θέματα, αλλά και το ζήτημα της Συρίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών... Ευάγγελος Βενιζέλος με τον ιρανό ΥΠΕΞ, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Στη διάρκεια της συνάντησης, που έγινε στο πλαίσιο της υπουργικής εβδομάδας της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στους στενούς πολιτιστικούς
και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και του Ιράν και τόνισαν τη σημασία προώθησης του παγκόσμιου διαθρησκειακού διαλόγου.
Αντάλλαξαν παράλληλα εκατέρωθεν προσκλήσεις για πραγματοποίηση επισκέψεων στην Αθήνα και στην Τεχεράνη αντίστοιχα και συμφωνήθηκε η έναρξη διμερούς πολιτικού διαλόγου σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών.
Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η Ελλάδα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και ως κράτος-μέλος της Ε.Ε., την προεδρία της οποίας θα αναλάβει το επόμενο εξάμηνο, επιθυμεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση του διαλόγου της Ε.Ε. με το Ιράν.
Αναφερόμενος στο θέμα της Συρίας, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε από την πλευρά του στην ανάγκη να είναι καθολική η απαγόρευση κατοχής και χρήσης χημικών όπλων τόσο από το καθεστώς όσο και από την αντιπολίτευση, όπως προβλέπεται και από τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις.
Σημειώνεται ότι ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ θα παραστεί στη δεξίωση που θα παραθέσει απόψε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, προς τιμήν των επικεφαλής των αντιπροσωπειών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Ο κ. Βενιζέλος είχε, σήμερα, συνάντηση, στο πλαίσιο της Υπουργικής Εβδομάδας, και με τον Δρ. Καλίντ μπιν Μοχάμεντ αλ Ατίγια, υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο υπουργοί εξέτασαν τρόπους προώθησης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και ενίσχυσης της επενδυτικής παρουσίας του Κατάρ στην Ελλάδα. Οι κ.κ. Βενιζέλος και αλ Ατίγια συμφώνησαν, επίσης, στην ανταλλαγή επισκέψεων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Από πλευράς του, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην Ε.Ε., θα επιδιώξει να δώσει έμφαση στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Χωρών του Κόλπου.
naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα