''δεν ειμαστε κοντα σε λυση για το κυπριακο''...

20:58 10/4/2014 - Πηγή: Fimotro
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνείς παράγοντες και την Ευρώπη για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης...
σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα είμαστε σε θέση να προβούμε σε σχετικές ανακοίνωσες, αλλά είναι πρόωρο να πούμε κάτι με βεβαιότητα», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης προσθέτοντας πως ότι τα
Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα μπορούσαν σε μεγάλο βαθμό να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στη διαδικασία, στον κόσμο της Κύπρου που έχει κουραστεί από τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες που έρχονται και παρέρχονται όλα αυτά τα χρόνια.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, είπε ότι σε αυτό το σημείο έχουν υποβληθεί οι αρχικές θέσεις των δύο πλευρών, άρα δεν είναι δυνατόν να αναμένεται ακόμα οποιαδήποτε πρόοδος.

«Πρόοδο αποτελεί το γεγονός ότι επιστρέψαμε σε ένα διάλογο, μέσα σε ένα πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει όλοι να εστιάσουμε, έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις να μην αποκλίνουν από το πλαίσιο αυτό», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ανέφερε παράλληλα ότι υπάρχει χάσμα ανάμεσα στις θέσεις των δύο πλευρών αλλά και στις θέσεις της τουρκικής πλευράς σε σχέση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Χαρακτήρισε επίσης ψεύτικη την εντύπωση που δίνεται από τους Τουρκοκύπριους διαπραγματευτές ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται στη φάση της διαπραγμάτευσης.

«Δεν το λέω αυτό για να κατηγορήσω οποιονδήποτε, ή για να μπω σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών.....Μακάρι να ήταν έτσι, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κύπρου.

Ανέφερε ακόμα ότι «η Ευρώπη δεν θα σταματήσει ποτέ να χρειάζεται το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας».

Η ανακάλυψη φυσικού αερίου γύρω από την Κύπρο θα μπορούσε να κινητοποιήσει τις διεθνείς προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και την ομαλή ανάπτυξη μια εναλλακτικής πηγής προμήθειας ενέργειας στη Ρωσία, δήλωσε επίσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Έρογλου: Οι Ελληνοκύπριοι ροκανίζουν το χρόνο

O Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου υποστήριξε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να απορρίψει τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις και αυτό μπορεί να αξιολογηθεί με ένα παιχνίδι με τον χρόνο, που μπορεί να κλονίσει την πίστη των δύο “λαών” για μια συμφωνία.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρθηκε στις συγκλίσεις και συμφωνίες που επιτεύχθηκαν, λαμβάνοντας υπόψην τις παραμέτρους του ΟΗΕ, πριν την εκλογή του Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη λέγοντας ότι «εάν τις απορρίπτεις αυτές σημαίνει μεγάλο χάσιμο χρόνου. Όμως και στους δύο λαούς στην Κύπρο υπάρχει αντίληψη υπέρ της λύσης και ειδικά ο τουρκοκυπριακός λαός πιστεύει σε μια συμφωνία το συντομότερο. Με αυτά τα παιχνίδια με τον χρόνο, μπορεί να κλονιστεί η πίστη των λαών σε μια συμφωνία. Η ελπίδα για λύση μπορεί να μετατραπεί σε απαισιοδοξία».

Και οι δύο πλευρές, συνέχισε, στα θέματα όπου δεν έχει επιτευχθεί σύγκλιση έχουν υποβάλει γεφυρωτικές προτάσεις και εάν τις θεωρήσουμε ως μη γενόμενες τότε σημαίνει ότι «ξοδέψαμε τζάμπα χρόνο». Στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς, πρόσθεσε, είναι να ολοκληρωθεί με ταχύτητα η φάση των διερευνητικών συνομιλιών και κατόπιν υποβολής γραπτώς των προτάσεων, να περάσουμε στη φάση του πάρε-δώσε και αμέσως μετά με μια τετραμερή σύνοδο να ξεκαθαρίσουμε το πότε θα γίνει το δημοψήφισμα.

Ωστόσο, είπε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις Βρυξέλλες έκανε αναφορά σε λύση στο τέλος του 2015 χαρακτηρίζοντας την δήλωση αυτή λάθος και ότι εξαφανίζει την ελπίδα για μια συμφωνία. Ερωτηθείς πως οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών αντιμετωπίζουν αυτή την στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Ντερβίς Έρογλου απάντησε ότι αυτοί δεν παρακάθονται στις συνομιλίες ως παρατηρητές και αυτό έχει σημειωθεί για την έκθεση που θα δοθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, ανέφερε, πρότεινε να υπάρξει μια συνάντηση με τον ΓΓ για αξιολόγηση της τελευταίας κατάστασης, αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν βλέπει θετικά αυτό το ενδεχόμενο.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα