''δεν διαχειριστηκα τα χρηματα του καντα''...

21:04 23/6/2014 - Πηγή: Fimotro
«Δεν διαχειριζόμουν τα κεφάλαια του Κάντα, παρείχα απλά τις νομικές μου υπηρεσίες», αυτό είναι και το «διά ταύτα» της απολογίας που έδωσε στους ανακριτές κατά της διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή και Ιωάννη Συατρόπουλου...
που ερευνούν την υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος από τα εξοπλιστικά ο νομικός σύμβουλος Σπυρίδων Μεταξάς.

Πρόκειται για τον άνθρωπο τον οποίο, ο προφυλακισμένος άλλοτε αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντ. Κάντας, έχει κατονομάσει στην απολογία του στους ανακριτές ως τον άνθρωπο που τους συνέστησε τις
εταιρείες μέσω των οποίων διακινήθηκαν οι μίζες από τα εξοπλιστικά.

Τώρα, σε υπόμνημά του στους ανακριτές ο Σπ. Μεταξάς, που κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατ’ εξακολούθηση, αρνείται τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και υποστηρίζει πως όλα όσα ανάφερε για εκείνον ο Αντ. Κάντας είναι ψευδή και συκοφαντικά. Μάλιστα, στο υπόμνημα που κατέθεσε στους ανακριτικές αφήνει αιχμές και για άλλες… κρυφές εταιρείες του Αντ. Κάντα μέσω των οποίων, όπως αφήνει να εννοηθεί, μπορεί να διακινήθηκε μαύρο χρήμα.

Μετά την απολογία του στους δυο ανακριτές, ο Σπ. Μεταξάς αφέθηκε ελεύθερος χωρίς όρους, ενώ ο η υποχρέωση καταβολής εγγύησης ύψους 100.000 ευρώ του επιβλήθηκε μετά την απολογία του σε ανακρίτρια για άλλη υπό διεύρυνση υπόθεση εξοπλιστικών.

Το κατηγορητήριο
Ειδικότερα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Σπ. Μεταξάς φέρεται ως ο δικηγόρος που συνέστησε «για λογαριασμό του Αντωνίου Κάντα το ίδρυμα "Green 4Cast Foundation" με έδρα στον Παναμά, την υπεράκτια εταιρεία "Guldenberg Int. S.A." με έδρα την Κόστα Ρίκα, διά της οποίας διοικείτο το ως άνω ίδρυμα, και το τραστ "Olav Engineering Corp." με έδρα τον Παναμά, προκειμένου στα παραπάνω νομικά πρόσωπα… να μεταφερθεί η μείζονα περιουσία του τελευταίου, προερχόμενη από παράνομες πληρωμές που λάμβανε στο πλαίσιο των διαφόρων εξοπλιστικών προγραμμάτων, ύψους 14.000.000 δολαρίων ΗΠΑ περίπου, μεταξύ της οποίας και το συνολικό ποσό του 1.471.549 ευρώ, που φέρεται να εισέπραξε αυτός ως προϊόν δωροδοκίας που περιγράφεται λεπτομερώς στο κατηγορητήριο».

Αισχρά και ψευδή
Τώρα στο υπόμνημά του προς τους ανακριτές, ο Σπ. Μεταξας υποστηρίζει πως όσα έχει καταθέσει σε βάρος του ο Αντώνης Κάντας είναι «αιχρά, αναιδή και ψεύδη». Αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Ο κ. Κάντας, συμπεριφερόμενος οψίμως ως μετανοούσα Μαγδαληνή, έχει την ψευδαίσθηση ότι, εφευρίσκοντας εξιλαστήρια θύματα για να μετακυλήσει τις ευθύνες του, και δηλώνοντας ότι τάχα ήμουν κοινωνός των παράνομων ενεργειών του και αρωγός στον εγκληματικό σχεδιασμό του, θα τύχει μεγαλύτερης “συμπάθειας” από τις δικαστικές αρχές, θα αποχρωματίσει τη δική του τεράστια ποινική ευθύνη και θα μπορεί να ελπίζει σε μια καλύτερη μελλοντική ποινική αντιμετώπιση. Το τέχνασμά του γνωστό και φθηνό…».

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι συμμετείχε στην «ίδρυση των συγκεκριμένων νομικών προσώπων» και ότι παρείχε διοικητική υποστήριξη. Ποτέ όμως -όπως επισημαίνει δεν μετείχε- καθ’ οιονδήποτε τρόπο στη διοίκηση και τη λειτουργία τους, και ούτε διαχειρίστηκε το χαρτοφυλάκιό τους.

Ο Κάντας έχει και άλλες εταιρείες
«Ουδέποτε μετείχα καθ’ οιονδήποτε τρόπο στη διοίκηση και τη λειτουργία τους (σ.σ. των εταιρειών), ουδέποτε διαχειρίσθηκα το χαρτοφυλάκιό τους και δεν είχα καμία συμμετοχή ή γνώση στην παρακολούθηση της λειτουργίας τους εν γένει» υποστηρίζει ο Σπ. Μεταξάς και προσθέτει: «Αποκλειστικός κύριος και δικαιούχος αυτών ήταν ο κ. Κάντας, γεγονός που ήταν γνωστό στις συνεργαζόμενες με αυτόν τράπεζες. Και τούτο, γιατί ο κ. Κάντας είχε συμπράξει με την υπογραφή του κατά τη φάση της σύστασής τους, και είχε υπογράψει επ’ ονόματί του όλα τα απαιτούμενα έντυπα για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών. Σε ό,τι με αφορά, η συμμετοχή μου εξαντλήθηκε αποκλειστικώς στην παροχή νομικών υπηρεσιών κατά τη σύσταση των επίδικων νομικών προσώπων, χωρίς ουδεμία περαιτέρω ανάμειξη στην εταιρική διαχείριση ή τη διαχείριση των κεφαλαίων τους».

Ο Σπ. Μεταξάς επισημαίνει ακόμη πως πρόθεσή του ήταν «να βοηθήσω στο μέγιστο βαθμό προς τον σκοπό της επιστροφής των χρημάτων στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και να κρατώ ενήμερους τόσον εσάς, όσον και την Εισαγγελέα Εφετών, κ. Ράικου, για κάθε εξέλιξη επί του σχετικού ζητήματος».

Πώς γνώρισα τον Κάντα
Αναφερόμενος στη γνωριμία του με τον Αντ. Κάντα, ο Σ. Μεταξάς αναφέρει: «Γνώρισα τον κ. Κάντα στη Γενεύη περί τα τέλη του 2004 ή στις αρχές του 2005, μέσω ενός κοινού μας γνωστού κ. Τσολακίδη. Ο κ. Κάντας μού συστήθηκε: (α) Ως καθηγητής οικονομικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, (β) ως επιχειρηματίας - σύμβουλος με συμμετοχή σε μελέτες για μερικά μεγάλα έργα στον ξενοδοχειακό κλάδο αναφορικώς με την σκοπιμότητα, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της επένδυσης, (γ) ως μέτοχος σε δύο τεχνικές σχολές στην Ελλάδα, και (δ) ως αποκλειστικός διανομέας των προϊόντων της "Audio Vox" στην Ελλάδα. Ανέφερε δε ότι ήταν και πρώην αξιωματικός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες, που ο ίδιος μου παρείχε, τα περιουσιακά του αγαθά προήρχοντο από τις ανωτέρω δραστηριότητές του, καθώς και από την περιουσία της οικογένειάς του. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ήταν κύριος μιας βίλας στην Αθήνα, καθώς και ακίνητης περιουσίας στην Κέρκυρα».

Σε δήλωσή τους οι δικηγόροι του Σπ. Μεταξά, κ.κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Νικόλαος Πατεράκης αναφέρουν: «Ο εντολέας μας, κ. Σπύρος Μεταξάς, μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, αφέθηκε ελεύθερος μετά τις απολογίες του ενώπιον των ανακριτών κ.κ. Γεωργουλέα και Μαλλή χωρίς την επιβολή οιουδήποτε περιοριστικού όρου. Η ανακρίτρια κ. Μπράτη, από πλευράς της, έκρινε ότι έπρεπε να επιβληθεί μόνον ο περιοριστικός όρος της εγγυοδοσίας ποσού 100.000 ευρώ. Κατά της διατάξεώς της θα ασκήσουμε άμεσα προσφυγή. Οι δικαστικές αυτές κρίσεις στο παρόν δικονομικό στάδιο αποτελούν, πιστεύουμε, ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τον εντολέα μας, ο οποίος με τα υπομνήματά του και το πλήθος των στοιχείων που προσκόμισε, αντέκρουσε την κατηγορία και κατέδειξε τα ψεύδη του κ. Κάντα, εναντίον του οποίου θα υποβάλει έγκληση εντός των προσεχών ημερών».
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα