To 100% toy xhmikoy oπλοστασιου της παρεδωσε η συρια...

19:31 23/6/2014 - Πηγή: Fimotro
Το υπόλοιπο 8% του οπλοστασίου των χημικών όπλων που παρέμενε στη Συρία, παρέδωσαν οι τοπικές αρχές για την καταστροφή τους, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).
Σύμφωνα με δηλώσεις ...
του γενικού διευθυντή του ΟΑΧΟ, Αχμέτ Ουζουμτσού, σε συνέντευξη Τύπου, «όλα τα δηλωμένα χημικά όπλα δε βρίσκονται πια στη Συρία».
Διευκρίνισε, μάλιστα, πως τα χημικά όπλα φορτώθηκαν στο δανέζικο πλοίο «Ark Futura», το οποίο αποχώρησε από την Λαττάκεια σήμερα, Δευτέρα.
«Η αφαίρεση του αποθέματος και άλλων χημικών παραγόντων αποτέλεσε βασική προϋπόθεση
του προγράμματος για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας», δήλωσε ο Ουζουμτσού, την ώρα που η χώρα φαίνεται να τηρεί την προθεσμία για την καταστροφή των αποθεμάτων χημικών παραγόντων που έληγε στις 30 Ιουνίου.
Βέβαια, ο ΟΑΧΟ επισημαίνει πως δε μπορεί να δηλώσει με βεβαιότητα ότι η χώρα δεν έχει ακόμα στην κατοχή της πυρηνικά, πέραν των δηλωμένων, το 92% των οποίων είχαν ήδη παραδοθεί τους περασμένους μήνες, έπειτα από τη συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία και Συρία.
Τα χημικά που μεταφέρει το δανέζικο πλοίο θα μεταφερθούν στο αμερικανικό πλοίο «Cape Ray» όπου αναμένεται να ξεκινήσει η καταστροφή τους στη θάλασσα, ενώ μέρος αυτών αναμένεται να καταστραφεί σε περιοχές της Φινλανδίας, των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας.
«Μπορεί να χρειαστούν 3-4 μήνες επιπλέον (για την καταστροφή τους), αλλά δε μπορώ να σας πω το χρονικό πλαίσιο με ακρίβεια», πρόσθεσε ο Αχμέτ Ουζουμτσού.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα