Δεκαδες οι μετασεισμοι στην κεφαλονια...

14:08 28/1/2014 - Πηγή: Fimotro
Συνεχίζονται οι μετασεισμοί στην Κεφαλονιά, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Την ίδια στιγμή οι σεισμολόγοι εξηγούν ότι η σεισμική ακολουθία ...
θα είναι μακρά και δικαιολογείται από το μέγεθος του σεισμού της Κυριακής.
Ο μεγαλύτερος από τους μετασεισμούς που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ώρες ήταν εντάσεως 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε λίγο μετά τις 5 το πρωί. Στις 8.09 το πρωί αισθητή έγινε ακόμη μία δόνηση 3,9 βαθμών.
«Δεν θα συνιστούσα στον κόσμο να μπει μέσα στα σπίτια προτού ελεγχθούν
από τους μηχανικούς […] οι σεισμοί γίνονται κατά ακολουθίες, δεν είναι λίγες ημέρες και τελειώσαμε. Αυτό θα διαρκέσει», δήλωσε στο Mega o καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος.
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να μεριμνήσει το κράτος, προκειμένου να προστατευθούν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, προειδοποιώντας ότι ένας ισχυρός μετασεισμός μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για ένα σπίτι που έχει υποστεί ζημιές.

ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστα Παπαζάχο, η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες και θα περιλαμβάνει και αρκετούς ισχυρούς μετασεισμούς. Ο σεισμολόγος εκτίμησε πάντως ότι ο σεισμός της Κυριακής ήταν ο κύριος. Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στην Κεφαλονιά, δηλωσε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα είναι μακρά και αρκετά πλούσια, αλλά δεν θα καταγραφούν μεγάλα μεγέθη σεισμών. Συγκεκριμένα εκτίμησε πως «δεν θα ξεπεράσουν οι δονήσεις τα 5,4 Ρίχτερ» και πως «από εδώ και πέρα όλα θα πάνε καλά», καθώς - όπως είπε - ο «γρίφος» του σεισμού λύθηκε, αφού ξέρουμε ακριβώς πού είναι το σεισμικό ρήγμα και ποια είναι η σεισμική διαδικασία.
Στους δρόμους πολλοί κάτοικοι του νησιού
Πολλοί από τους κατοίκους της Κεφαλονιάς πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους, καθώς τα σπίτια τους δεν έχουν ελεγχθεί από τους αρμόδιους μηχανικούς, ενώ παραμένει και ο φόβος ενός νέο ισχυρού σεισμού.
Οι σεισμόπληκτοι δεν έχουν σύμμαχό τους τον καιρό, αφού σήμερα στην Κεφαλονιά εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, που θα εξασθενίσουν το βράδυ. Οι άνεμοι πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν, ενώ ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 13 βαθμούς Κελσίου.
Μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να φθάσει στο νησί το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», χωρητικότητας 1.300 κλινών, προκειμένου να φιλοξενηθούν περισσότεροι κάτοικοι που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Πάνω από 1.000 άνθρωποι διανυκτέρευσαν στο πλοίο «SuperFast 1».
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα