Δεκαδες χιλιαδες ανθρωποι διαδηλωσαν στην πολωνια...

17:37 15/9/2013 - Πηγή: Fimotro
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, Βαρσοβία, σε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που ...
έχουν λάβει χώρα εδώ και χρόνια, προκειμένου να απαιτήσουν περισσότερες δουλειές και υψηλότερες αμοιβές. Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο, περίπου 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση, που οργανώθηκε από τα συνδικάτα, τα οποία αντιτίθενται στη νέα
νομοθεσία που δίνει στους εργοδότες μεγαλύτερη ευχέρεια στον καθορισμό του ωραρίου των υπαλλήλων.
«Η κυβέρνηση παίρνει σήμερα την τελευταία προειδοποίηση. Αν δεν βγάλει τα συμπεράσματά της θα αποκλείσουμε όλη τη χώρα, όλους τους δρόμους και τους αυτοκινητόδρομους», δήλωσε στους διαδηλωτές ο Γιαν Γκουζ, ηγέτης του συνδικάτου OPZZ.
Η πολωνική οικονομία σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης εδώ και δύο δεκαετίες, αλλά στις αρχές της φετινής χρονιάς απέφυγε οριακά την ύφεση. Από τότε έχει δείξει σημάδια βελτίωσης, αλλά η ανάκαμψη ήταν πολύ αδύναμη για να μειώσει σημαντικά την ανεργία, ιδίως των νέων. Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 13,1% έπειτα από ένα υψηλό εξαετίας 14,4% τον Φεβρουάριο.
Η οικονομική αυτή επιβράδυνση είχε ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τουσκ να έχει τα χαμηλότερα επίπεδα αποδοχής αφότου ανήλθε στην εξουσία πριν από έξι χρόνια και οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν πως το κόμμα του έχει χάσει έδαφος έναντι της αντιπολίτευσης.
Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στα τέλη του 2015. Το 2014 θα διεξαχθούν εκλογές για τις περιφερειακές κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters
Keywords
Τυχαία Θέματα