Δειτε το σπανιο βυζαντινο χειρογραφο που επαναπατριστηκε απο το γκετι...

12:55 16/9/2014 - Πηγή: Fimotro
Ένα σπάνιο βυζαντινό χειρόγραφο του 12ου αιώνα που είχε κλαπεί από τους Γερμανούς πριν από 54 χρόνια, από την Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους επαναπατρίστηκε...
από το Μουσείο Γκετί και θα εκτίθεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Οκτωβρίου.
Πρόκειται για περγαμηνό κώδικα από εργαστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο αρχικά δημοσιεύθηκε το 1895 από τον Σπυρίδωνα Λάμπρο στο «Gatalogue of the Greek Manuscripts on Mount Athos».

Το όνομα του γραφέα είναι Θεόκτιστος και περιέχει λαμπρή εικονογράφηση
με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους κανόνες αντιστοιχίας των ευαγγελίων, τα περίτεχνα επίτιτλα και τις μικρογραφίες των τεσσάρων Ευαγγελιστών στις προμετωπίδες των Ευαγγελίων.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρευρέθηκε την τελετή και παρέλαβε το κειμήλιο από τον Διευθυντή του Μουσείου Γκετί, ο οποίος το παρέδωσε με τη σειρά του στον Ηγούμενο της Μονής Διονυσίου.

«Είναι μέρα χαράς για όλους τους Έλληνες καθώς υποδεχόμαστε και με συγκίνηση και με ευλάβεια το πολύτιμο χειρόγραφο Ευαγγέλιο του 12ου αιώνα, που αποτελεί αναπόσπαστο κειμήλιο της βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής Διονυσίου, ισχυρή μαρτυρία της πολιτιστικής παρακαταθήκης και της ορθόδοξης παράδοσης του Αγίου Όρους», είπε ο πρωθυπουργός.

Όταν ολοκληρωθεί η έκθεση το σπάνιο χειρόγραφο θα επιστρέψει στη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Διονυσίου στο Άγιο Όρος.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα