Δεχεται τον ελεγχο του οηε για χημικα η δαμασκος και μαλιστα αμεσως...

21:59 9/5/2013 - Πηγή: Fimotro
...EKTAKTO...
Η Συρία είναι έτοιμη να δεχθεί αμέσως την ερευνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Χημικά Όπλα, δήλωσε ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο...

"Ήμασταν έτοιμοι, είμαστε πάντοτε έτοιμοι, τώρα, αυτή τη στιγμή, να δεχτούμε την Επιτροπή αυτή όπως συστάθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, για να κάνει έρευνες για αυτό που συνέβη στο Χαν αλ Άσαλ",
δήλωσε ο Φάισαλ Μόκνταντ.
"Είχαμε πει ότι αν η έρευνα στο Χαν αλ Άσαλ αποδειχθεί επαγγελματική, ειλικρινής και αμερόληπτη θα είμαστε σύμφωνοι να εξετάσουμε και τις άλλες περιπτώσεις" πρόσθεσε.
Το καθεστώς της Συρίας έχει κατηγορήσει την αντιπολίτευση ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα στις 23 Μαρτίου στο Χαν αλ Άσαλ κοντά στο Χαλέπι (βόρεια) και ζήτησε έρευνα του ΟΗΕ.
Όμως σύμφωνα με τον ΟΗΕ η Δαμασκός αρνείται οι ερευνητές να εξετάσουν επίσης και τις παρόμοιες κατηγορίες εναντίον του συριακού στρατού που διατυπώθηκαν από το Λονδίνο και το Παρίσι και αφορούν τα επεισόδια στην Χαν αλ Άσαλ και την Χομς (κεντρική Συρία) στις 23 Δεκεμβρίου του 2012.
"Οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες η Συρία έχει εμποδίσει την έλευση της αποστολής αυτής είναι απολύτως λανθασμένες, αβάσιμες και απαράδεκτες. Αυτό είναι ένα μεγάλο ψεύδος", πρόσθεσε.
Μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων επιφορτίστηκε στα τέλη Μαρτίου από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να κάνει λεπτομερείς έρευνες σχετικά με την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, αλλά όπως αναφέρει ο Οργανισμός δεν της επετράπη η πρόσβαση στη χώρα τον Απρίλιο από την κυβέρνηση της Συρίας.
"Μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη έρευνα απαιτεί την πλήρη πρόσβαση στο χώρο όπου αυτά τα όπλα χρησιμοποιήθηκαν", τόνισε ο Μπαν καλώντας στις 29 Απριλίου τις συριακές αρχές να επιτρέψουν "άμεσα και άνευ όρων" αυτή την επίσκεψη.
"Δεν είμαστε εμείς στη Συρία που εμποδίζουμε την ομάδα που έχει συσταθεί από τη γραμματεία (του ΟΗΕ) να έρθει στη χώρα μας, είναι η γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών με οδηγίες και πίεση από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ένοπλες ομάδες που δεν θέλουν να έρθει".
"Πολλοί μιλούν για κόκκινες γραμμές σχετικά με τα χημικά όπλα, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου (των ΗΠΑ, Μπαράκ) Ομπάμα. Υπάρχουν όμως κόκκινες γραμμές και από την πλευρά του Άσαντ. Ο πρόεδρος Άσαντ ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, αν τελικά η χώρα έχει τέτοια όπλα, κατά του λαού του. Επίσης αυτοί που χρησιμοποιούν αυτά τα όπλα είναι οι άλλοι (οι αντάρτες)", υπογράμμισε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα