Δανεικα, ο μπαμπης ο σουγιασ!


Γράφει ο Γ. Παναγόπουλος
Αγαπητό Fimotro,
Διαβάζω διάφορα κατα καιρούς που λέγονται η γράφονται από "σώφρονες" μνημονιακούς όπως "τι θα γίνει αν καταρρεύσουν οι τραπεζες" και "τι θα γίνει αν μας κόψουν την χρηματοδότηση " και άλλα πολλά. Αστεία...
τελεσίγραφα σε σύγκριση με άλλα που έχουμε δεχτεί κατα καιρούς, αλλά για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα πρέπει να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο τι καταφέραμε μέχρι στιγμής.

Όταν ξέσπασε η ελληνική "κρίση χρέους", το χρέος της Ελλάδας
ήταν γύρω στο 120%ΑΕΠ αν θυμάμαι καλά. Με την βοήθεια της τρόικας, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των μνημονίων έφτασε το 180%ΑΕΠ. Η λογική των μνημονίων είναι "αφού είσαι υπερχρεωμένος και δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις πάρε κι άλλα δάνεια για να μου πληρώσεις τα προηγούμενα και τα βρίσκουμε". Είναι σαν να χρωστάς βασικά στον Μπάμπη τον σουγιά. Και πως θα τα βρούμε? Με ρευστοποίηση κάθε δημόσιου και ιδιωτικού περουσιακού στοιχείου στην Ελλάδα φυσικά τα οποία θα αρπάξει ο Μπάμπης κοψοχρονιάς. Την αύξηση του χρέους στα πλαίσια των μνημονίων την κάναμε γαργάρα με το περίφημο "το χρέος θα αυξηθεί αλλά μετά θα αρχίσει να πέφτει (έτσι δείχνουν τα spreadsheets των σοφών τεχνοκρατών με κάτι παραδοχές του κόλου), για να φτάσει το 2020 το 120%ΑΕΠ. Μα για κάτσε οικονομολόγος δεν είμαι αλλά εκεί δεν ήταν αρχικά ? Δηλαδή όλα αυτά γιατί?

Και εδώ τίθενται 2 άλλα ερωτήματα: μέχρι που μπορούμε να ανεβάσουμε το χρέος της χώρας προκειμένου να είναι ευχαριστημένη η ΕΚΤ και η τρόικα; 250%ΑΕΠ; 400%ΑΕΠ; Και για πόσα χρόνια μπορούμε να χρεώσουμε την Ελλαδα; 50 χρόνια είναι ΟΚ; Η μήπως 100 χρόνια; Ίσως 200 χρόνια; Και ποιος είσαι εσύ κύριε σώφρων μνημονιακέ ψηφοφόρε μέσα και έξω από την βουλή, που αποφάσισες ότι τα εγγόνια των εγγονιών όλης της χώρας πρέπει να ζήσουν χρεωμένα για να μην στενοχωρηθείς εσύ σήμερα που θα σου κόψει τις γραμμές πίστωσης ο Μπάμπης ο σουγιάς αν δεν συμμορφωθείς; Χώρια ότι θες να βγάλεις και όλο τον κόσμο στον δρόμο. Γιατί αυτή ειναι η "λύση" που ετοιμάζεται για το χρέος, πολλά χρόνια επιμήκυνσης για να μην έχουν καμία χασούρα οι πιστωτές και δυσαρεστηθούν. Ειναι το τελειωτικό χτύπημα.

Τα μνημόνια ήταν σωσίβιο για την ΕΚΤ και όχι για την Ελλάδα. Ειναι πλέον κοινώς αποδεκτό. Στόχοι των μνημονίων ειναι να μην πληρώσει μεγαλύτερους φόρους ο Χάνς στο Βούπερταλ και χάσει ψήφους η κυρία Μερκελ, και φυσικά τοκογλυφικό πάρτι. Για το πρώτο μνημόνιο μπορούμε να πούμε ότι δεν το διαβάσαμε. Πάει αυτή η δικαιολογία τη έκαψε ο Χρυσοχοϊδης. Για το δεύτερο δε βαριέσαι ας πάει και το παλιάμπελο. Από το τρΙτο και πέρα δεν υπάρχει καμία πλέον δικαιολογία την οποία θα μπορέσεις να επικαλεστείς αγαπητέ σώφρων μνημονιακέ ψηφοφόρε, σε συζήτηση με τα εγγόνια σου σε 50 χρόνια αν ζεις εκτός του:" φοβήθηκα μην καταρρεύσουν οι τράπεζες και ο μόνος που μου δάνειζε ήταν ο Μπάμπης σουγιάς..¨

Με εκτίμηση...
Keywords
Τυχαία Θέματα