Χωρις ελεγχο τα καρτελ

Ρεπορτάζ : Χρήστος Κολώνας
(από το Έθνος)
Την αποκάλυψη έκαναν χθες οι Στ. Κομνηνός και Γ. Στεργίου. Οι Ελληνες καταναλωτές εξακολουθούν να αγοράζουν ακόμη και σε διπλάσιες τιμές τα ίδια προϊόντα που πωλούνται σε άλλα κράτη της ΕΕ, ενώ θυγατρικές πολυεθνικών αποφεύγουν τη...
φορολόγηση κερδών, μεταφέροντάς τα σε άλλες χώρες μέσω υπερτιμολογήσεων
Στα... γρανάζια της γραφειοκρατίας χάθηκαν εδώ και ενάμιση χρόνο οι περιβόητοι έλεγχοι των ενδοομιλικών συναλλαγών 41 πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Το αποτέλεσμα είναι οι Ελληνες καταναλωτές να εξακολουθούν να αγοράζουν ακόμη και σε διπλάσιες
τιμές τα ίδια προϊόντα που πωλούνται σε άλλα κράτη της ΕΕ, ενώ θυγατρικές πολυεθνικών να αποφεύγουν τη φορολόγηση κερδών, μεταφέροντάς τα σε άλλες χώρες μέσω υπερτιμολογήσεων.

Την αποκάλυψη αυτή έκαναν χθες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός και ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς Γιώργος Στεργίου, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων για την αγορά.
Οταν ρωτήθηκαν για τα αποτελέσματα των ελέγχων στις 41 ξένες κι ελληνικές πολυεθνικές, που είχε ανακοινώσει η τότε υπουργός Ανάπτυξης Λούκα Κατσέλη, η αφήγησή τους ήταν αποκαλυπτική και συνάμα εξοργιστική...
Οι έλεγχοι έχουν χαθεί ανάμεσα στα δύο συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Οικονομικών.
Κι αυτό επειδή υπάρχουν δύο νόμοι για τη διαδικασία ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών.
Ο ένας ορίζει τις αρμοδιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης για τις τιμές και ο δεύτερος του υπουργείου Οικονομικών για την αποφυγή φορολόγησης κερδών.
Οι φάκελοι

Οι 41 ξένες και ελληνικές πολυεθνικές πουλάνε τα προϊόντα τους ακριβότερα έως και σε διπλάσιες τιμές στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τους κ. Κομνηνό και Στεργίου, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και η ΥΠΕΑ ζήτησαν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο τους φακέλους τεκμηρίωσης για τις τιμές και τις ενδοομιλικές συναλλαγές από 41 επιχειρήσεις.
Ταυτόχρονα ξεκίνησε η εκπαίδευση των υπαλλήλων της αρμόδιας Διεύθυνσης Κοστολόγησης, ενώ προκηρύχθηκε και διαγωνισμός για την παροχή τεχνικής βοήθειας από εξειδικευμένες ιδιωτικές εταιρείες.
Ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος, αλλά στο μεταξύ οι έλεγχοι από το υπουργείο Ανάπτυξης ολοκληρώθηκαν και τα πορίσματα εστάλησαν αφενός στον εισαγγελέα (όπως ορίζει ο νόμος) και αφετέρου στο υπουργείο Οικονομικών για τη διερεύνηση τυχόν φορολογικών παραβάσεων στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή, με εντολή του προηγούμενου πρωθυπουργού τα δύο συναρμόδια υπουργεία κλήθηκαν να φτιάξουν έναν ενιαίο νόμο, ο οποίος τώρα και ύστερα από εντολή του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου θα ξεκινήσει να ετοιμάζεται με τη συγκρότηση μεικτής από τα δύο υπουργεία επιτροπής. Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και ο ειδικός γραμματέας της ΥΠΕΑ ρωτήθηκαν επιμόνως για το ποια είναι τα ευρήματα των ελέγχων που έχει κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και για το πόσοι φάκελοι εστάλησαν στον εισαγγελέα.
Απέφυγαν να απαντήσουν, αφήνοντας πάντως να εννο
Keywords
Τυχαία Θέματα