Σεβε: υπο απειλη οι εξαγωγες

Ξεκίνησε την επιχείρηση ο πατέρας του το 1979, στο υπόγειο του σπιτιού τους, και τότε κανείς δεν πίστευε την άνοδο που θα είχε μέσα στα επόμενα χρόνια. Σήμερα η Olympia Electronics, που βρίσκεται στην Πιερία, δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων ηλεκτρονικών συστημάτων...
ασφαλείας χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής και έχει παρουσία σε 72 χώρες. Όπως όμως είπε στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής ο κ. Δημήτρης Λακασάς, ελάχιστες ανάλογες πρωτοβουλίες
θα είχαν τύχη σήμερα στην Ελλάδα. Ο κ. Λακασάς είχε κληθεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

«Αν ο κ. Blackberry, ο Έλληνας κύριος Μάϊκ Λαζαρίδης που τη συσκευή του χρησιμοποιεί ο Πρόεδρος Ομπάμα και όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες, ήταν στην Ελλάδα, τότε δεν θα υπήρχε το Blackberry», είναι η φράση με την οποία ο κ. Λακασάς θέλησε να περιγράψει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η καινοτομία και επιχειρηματικότητα στη χώρα μας και όσοι Έλληνες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στις εξαγωγές.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ επισήμανε ότι το δημόσιο έχει ουσιαστικά κηρύξει στάση πληρωμών, «άτυπα εδώ και καιρό, τυπικά με τη χθεσινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών», όπως τόνισε, σημειώνοντας ότι «κατά κανόνα το δημόσιο δεν επιστρέφει στους εξαγωγείς το ΦΠΑ, με διάφορα τεχνάσματα», στερώντας από τους επιχειρηματίες την πολυπόθητη ρευστότητα.

Την ίδια ώρα «τρομακτικά» είναι, όπως ανέφερε, τα προβλήματα ρευστότητας και από τις τράπεζες. «Ήμασταν στην 20ή θέση στις εξαγωγές σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας και παρά την κρίση περάσαμε στην 17η θέση. Εάν το δημόσιο δεν είχε κηρύξει στάση πληρωμών και αν οι τράπεζες διοχέτευαν ρευστότητα στην αγορά, θα είχαμε κερδίσει επιπλέον πέντε θέσεις», παρατήρησε ο κ. Λακασάς προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η Ελλάδα να κατρακυλήσει και πάλι στην 20η θέση αν άμεσα δεν ληφθούν μέτρα.

Από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, όπως εξάλλου περιέγραψε, είναι οι εγγυήσεις κυρίως για τις κατασκευαστικές εταιρείες που στρέφονται στο εξωτερικό. «Ακόμη και όταν κερδίζουν αξιοκρατικά και με αλγόριθμο έναν διαγωνισμό, ένα από τα ζητούμενα είναι η κατάθεση εγγυητικής επιστολής. Όταν όμως έξω βλέπουν ότι η επιταγή προέρχεται από ελληνική τράπεζα την απορρίπτουν», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ σημειώνοντας ότι, εκτός από τις κατασκευαστικές, ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις τροφίμων. Από την άλλη στις εισαγωγές, οι εισαγωγείς «λόγω ρίσκου χώρας» εισάγουν με μετρητά σε ποσοστό 75%.

Ο κ. Λακασάς προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προσέξει με ποιο τρόπο και πόσα χρήματα θα δοθούν στους τραπεζίτες διότι τα 2/3 θα κατευθυνθούν για να καλύψουν τις δικές τους τρύπες. Αναφέρθηκε επίσης στον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις χώρες που πρωταγωνιστούν στη συμφωνία δανεισμού εκφράζοντας φόβο ότι θα μπουν τεχνικοί φραγμοί εισόδου για προϊόντα και πρωτόκολλα με γερμανική σφραγίδα, κυρίως σε πρότζεκτ κατασκευών που έρχεται
Keywords
Τυχαία Θέματα