''boyλιαζει'' απο τα χρεη ο εοπυυ...

Η ΕΙΔΗΣΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΑΝ ΠΗΓΑΙΝΕ ΚΑΛΑ!
Σε μεγάλο ασθενή του συστήματος υγείας της χώρας έχει εξελιχθεί ο ΕΟΠΥΥ. Τα δυσθεώρητα πια χρέη του Οργανισμού...
τα οποία ανέρχονται σε 1,8 δις στραγγαλίζουν τον ΕΟΠΥΥ και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους 9 εκατομμύρια ασφαλισμένους του.

Την μελανή κατάσταση του ΕΟΠΥΥ
παρουσίασε την Πέμπτη στη διάρκεια συνεδρίου για την υγεία ο πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Δημήτρης Κοντός. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Κοντού, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ αγγίζουν τα 1,8 δις ευρώ μόνο για τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους. Περίπου το 1/3 εξ αυτών, γύρω στα 750 εκατ. ευρώ, οφείλονται στις φαρμακευτικές εταιρίες.

Παράλληλα, όμως ο ΕΟΠΥΥ έχει λαμβάνειν τις εισφορές περίθαλψης από τα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίες για το πρώτο οκτάμηνο του έτους είναι περίπου 800 εκατ. ευρώ. Άλλο 1,5 δις ευρώ οφείλουν οι ασφαλιστικοί φορείς στον ΕΟΠΥΥ από τα προηγούμενα έτη.

«Ο ΕΟΠΥΥ έχει κληθεί να λειτουργήσει σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, όπου η αύξηση ανεργίας έχει μειώσει σημαντικά τις εισφορές και έχει περιορίσει τις δαπάνες. Προφανώς εάν οι εισφορές αποδίδονταν στον Οργανισμό, τότε και ο ΕΟΠΥΥ θα ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του» επισήμανε ο κ. Κοντός.

Πρόσθεσε ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να αποπληρωθούν οι πάροχοι υγείας του ΕΟΠΥΥ, αλλά διευκρίνισε ότι φαρμακευτικές εταιρίες, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές δεν θα εξοφληθούν για τους μήνες Ιούνιο και Μάιο, διότι τα οφειλόμενα θα συμψηφιστούν με το ποσό του claw back (μηχανισμός αυτόματων επιστροφών).

Ποιες «θεραπείες» προτείνει για τον ΕΟΠΥΥ η διοίκηση

Ο πρόεδρος του ασφαλιστικού γίγαντα της χώρας, πρότεινε, πάντως, ενδεικτικές «θεραπείες» για τον βαρέως πάσχοντα ΕΟΠΥΥ. «Η βιωσιμότητα ενός συστήματος αλλά και ενός Οργανισμού, δεν αποτελεί μόνο οικονομικό μέγεθος, αλλά και ποιοτικό όπως εισαγωγή νέων εργαλείων, ιδεών και θεσμών» τόνισε ο κ. Κοντός, από το βήμα του «6ου Pharma & Health Conference».

Προς την κατεύθυνση αυτή ο ΕΟΠΥΥ δρομολογεί τρεις αλλαγές που στοχεύουν στον εξορθολογισμό των δαπανών και την εξοικονόμηση χρημάτων. Η πρώτη αφορά την ενίσχυση των συνταγογραφικών οδηγιών προς τους γιατρούς (αναμένεται να έχει εξοικονόμηση της τάξεως του 13%). Η δεύτερη πρόταση εστιάζει στην ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων η οποία θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση της ετήσιας δαπάνης για τον Οργανισμό της τάξεως του 30%.
Η τρίτη θεραπευτική παρέμβαση για την αναζωογόνηση των οικονομικών του ΕΟΠΥΥ είναι οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) ανά κατηγορία διαγνωστικών εξετάσεων και ανά κατηγορία παρόχου. Οι εκπτώσεις θα συνδέονται με τον όγκο των εξετάσεων και θα αφορούν μαγνητικές τομογραφίες, μέτρηση οστικής πυκνότητας, αξονικές τομογραφίες, σπινθηρογραφήματα και υπερήχους – πρόκειται για τις έξι πιο κοστοβόρες κατηγορίες εξετάσεων.

«Μαύρες τρύπες» στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ

Παρότι ο ΕΟΠΥΥ προχωρεί με ταχείς ρυθμούς στην πιστοποίηση των ειδικευμένων ιατρών που θα μπορούν να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά και μόνο τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα στους ασφαλισμένους του, η μάχη για τον έλεγχο της συνταγράφησης δεν έχει κερδηθεί ακόμη.

Το μέγεθος της σπατάλης των πολύτιμων πια πόρων του Οργανισμού έδωσε ο κ. Κοντός, μέσα από τις περιπτώσεις της χειρόγραφης συνταγογράφησης για τα επθέματα κατακλίσεων και για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το κόστος για τα σκευάσματα ειδικού τύπου που λαμβάνουν κυρίως οι ογκολογικοί ασθενείς μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο άγγιξε τα 17,9 εκατ. ευρώ, όταν όλο το έτος 2013 είχαν δαπανηθεί μόλις 2,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, ανέφερε ότι περίπου 117.000 ασφαλισμένοι φαίνεται να λαμβάνουν επιθέματα κάθε μήνα. Η σχετική δαπάνη εκτινάχθηκε από τα 12,8 εκατ. το 2012 στα 26,5 εκατ. ευρώ για τους πρώτους 5 μήνες του 2015.
Keywords
Τυχαία Θέματα