ΑΠΟ ΤΑ ΕΤΟΙΜΑ ΤΡΩΝΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

10:26 4/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Από τα έτοιμα θα συνεχίσουν να «τρώνε» και φέτος τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Το «ροκάνισμα» στις μηνιαίες αποδοχές τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά στην λύση ανάγκης να «φάνε από τα έτοιμα». Την...
ίδια πολιτική εφαρμόζουν και πολλοί επιχειρηματίες στην προσπάθεια τους να κρατηθούν στην αγορά εν μέσω κρίσης.
Σύμφωνα με τους τραπεζίτες -το αισιόδοξο σενάριο- προβλέπει ότι φέτος οι καταθέσεις θα μειωθούν κατά 20 δισ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι το 2010 οι τράπεζες
«έχασαν» καταθέσεις ύψους 40 δισ ευρώ.
Το πρώτο τρίμηνο του 2011 οι τράπεζες αντιμετώπισαν διαρροές ύψους 7-8δισ ευρώ, ενώ άλλα 3 με 4δισ ευρώ ήταν το ύψος των κεφαλαίων που αποσύρθηκαν μέσα στον Απρίλιο. Σύνολο δηλαδή 10δισ με 12δισ ευρώ.
Το ανησυχητικό πλέον για τους τραπεζίτες είναι ότι τα χρήματα που «φεύγουν» από τις ελληνικές τράπεζες δεν διοχετεύονται σε κάποιους λογαριασμούς στο εξωτερικό αλλά χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες των νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στο τέλος Φεβρουαρίου -σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία- το σύνολο των καταθέσεων (όψεως, ταμιευτηρίου, προθεσμίας) ήταν 201,2δισ ευρώ. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, καθώς φούντωσαν τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης η αιμορραγία των καταθέσεων ήταν εντονότερη και οι τραπεζίτες υπολογίζουν ότι αποσύρθηκαν κεφάλαια άνω των 6δισ ευρώ.
Την ίδια ώρα η αγορά παραμένει χωρίς ρευστό καθώς οι χρηματοδοτήσεις είναι «παγωμένες» και σε αρνητικό έδαφος εδώ και μήνες. Το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν χορηγούν πλέον δάνεια και ειδικά δεν χρηματοδοτούν με κεφάλαια κίνησης τους επιχειρηματίες πελάτες τους έχει άμεσο αντίκτυπο και την εικόνα των καταθέσεων.
Μάλιστα τα ποσά στους λογαριασμούς όψεως, προέρχονταν σε μεγάλο μέρος από τα δάνεια για κεφάλαια κίνησης, αφού οι επιχειρήσεις κατέθεταν τα χρήματα στους συγκεκριμένους λογαριασμούς. Και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας κ. Θ. Πανταλάκης στη γενική συνέλευση της τράπεζας, η ΑΤΕ το 2010 έχασε τέτοιου είδους καταθέσεις ύψους 2δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας προβλέπει ότι φέτος οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα μειωθούν κατά 20δισ ευρώ περίπου.
Παγωμένη από ρευστό ήταν η αγορά και τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος τα συνολικά υπόλοιπα των δανείων μειώθηκαν στα 255,37δισ ευρώ και ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης διαμορφώθηκε στο -0,4%.
Σε ότι αφορά τα νοικοκυριά τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων περιορίστηκαν στα 79,7δισ ευρώ με το ρυθμό δανειοδότησης στο -1,4% και των καταναλωτικών δανείων στα 34,4δισ ευρώ (ρυθμός επέκτασης στο -4,6%).
Θετικό πρόσημο διατηρούν τα επιχειρηματικά δάνεια με ρυθμό ανάπτυξης στο 1,1% και συνολικά υπόλοιπα 122,17δισ ευρώ (από 123δισ ευρώ τον Φεβρουάριο). Τη μεγαλύτερη ύφεση παρουσιάζουν οι δανειοδοτήσεις προς το εμπόριο (-3%) και στις μεταφορές πλην ναυτιλίας καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης υποχωρεί στο -10,3%.
Keywords
Τυχαία Θέματα