Αντληση κεφαλαιων και εκτος τραπεζων...

Εναλλακτικούς τρόπους άντλησης κεφαλαίων, πέραν του τραπεζικού δανεισμού, συστήνει στις επιχειρήσεις ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, με την ενδιάμεση έκθεσή του ...
για τη νομισματική πολιτική, που υποβάλλει στις 11 το πρωί στη Βουλή.
Ο κεντρικός τραπεζίτης εκτιμά πως η οικονομία το επόμενο διάστημα θα εξέλθει από την εξαετή ύφεση, «βλέπει» σταθεροποίηση της οικονομίας και προκειμένου να κεφαλαιοποιηθεί η πρόοδος συστήνει
απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, αλλά και η δημοσιονομική εξυγίανση να στηριχθεί στη μείωση των δαπανών.
Σε ό,τι αφορά το φλέγον, για τις επιχειρήσεις, ζήτημα της χρηματοδότησης, ο κ. Προβόπουλος, αναγνωρίζοντας τα υφιστάμενα προβλήματα ρευστότητας, καλεί τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν κεφάλαια από άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία και να μην περιμένουν μόνο από τον τραπεζικό δανεισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει τη στροφή σε ομολογιακές εκδόσεις από τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρότασή του για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να αντλούν ρευστότητα μέσω εταιρικών ομολόγων και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις εισηγμένες αναφέρει πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δυσκολία τραπεζικής χρηματοδότησης με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Παράλληλα, ο κ. Προβόπουλος σημειώνει στην ενδιάμεση έκθεση πως οι εταιρείες πρέπει να αξιοποιήσουν σε μέγιστο βαθμό τα ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά και τα δάνεια από την ΕΤΕπ, σημειώνοντας μάλιστα πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει το 2014 κεφάλαια ύψους 805 εκατ. ευρώ προς τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σε ό,τι αφορά το ρόλο των τραπεζών, στη φάση κατά την οποία η οικονομία επανέρχεται σταδιακά στην ανάκαμψη, ο κεντρικός τραπεζίτης σημειώνει πως το τραπεζικό σύστημα έχει αναδιαταχθεί και ανακεφαλαιοποιηθεί και μέσα από τη διαδικασία αυτή έχει μείνει ένας μικρότερος αριθμός μεγαλύτερων και υγιέστερων τραπεζών, που μπορούν και πρέπει να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην αναδιάρθρωση και των υπόλοιπων κλάδων της οικονομίας.
Συστήνει στις τράπεζες τη στοχευμένη διοχέτευση χρηματοδοτικών πόρων σε υγιείς κλάδους και επιχειρήσεις, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους και να στηριχθεί το νέο, εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας. Παράλληλα, οι τράπεζες πρέπει να ενθαρρύνουν επιχειρηματικές συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε πιο ισχυρές και ανταγωνιστικές μονάδες.
Ακόμη ο κ. Προβόπουλος συστήνει στις τράπεζες να συγκροτήσουν τις υποδιευθύνσεις διαχείρισης των προβληματικών δανείων, οι οποίες θα ανιχνεύουν και θα εντοπίζουν μέσα στα χαρτοφυλάκιά τους δάνεια τα οποία μπορεί να εξελιχθούν σε «κόκκινα» και να εφαρμόζουν μια δυναμική αξιολόγηση της πιστοληπτικής κατάστασης των δανειοληπτών.
Επίσης, θεωρεί ότι οι τράπεζες πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους και να διαχειρισθούν από κοινού προβληματικά δάνεια κοινών πελατών τους, αλλά και να εντείνουν τις προσπάθειες εξωδικαστικών διευθετήσεων.

Επάνοδο στην ανάπτυξη
Θετικό ρυθμό ανάπτυξης για το 2014, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, θα καταγράψει η ελληνική οικονομία εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος. Οπως τονίζεται στην ενδιάμεση έκθεση, η εκτίμηση για θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2014 στηρίζεται σε διαπιστώσεις όπως η επιστροφή της στην ελληνική οικονομία, η σταθεροποίηση που παρουσιάζει η ελληνική μεταποίηση, η αύξηση της απασχόλησης, η μείωση των spreads των ελληνικών ομολόγων, αλλά και η θεαματική βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο για πρώτη φορά φέτος θα εμφανίσει πλεόνασμα.
Πάντως, ο κ. Προβόπουλος συνιστά να αποφευχθεί ο εφησυχασμός και αντίθετα τονίζει την ανάγκη συνέχισης της εφαρμογής του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Συστήνει μάλιστα πως η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών θα πρέπει να εστιάζεται στη μείωση των δαπανών, ενώ η αύξηση των εσόδων να προέρχεται μόνο από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.
Ταμειακό έλλειμμα 9,96 δισ. ευρώ
Ταμειακό έλλειμμα εμφανίζει στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου ο προϋπολογισμός, το οποίο όμως μετατρέπεται σε πλεόνασμα εάν αφαιρεθεί η επίδραση των πληρωμών των ληξιπρόθεσμων χρεών και των επιστροφών κερδών των ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2013 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 9.964 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 7.672 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Το ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνεται σε έλλειμμα ύψους 4.007 εκατ. ευρώ, αλλά η Τράπεζα της Ελλάδος διευκρινίζει πως διαμορφώνεται σε πλεόνασμα 3.131 εκατ. ευρώ εάν συμπεριληφθούν έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος και αφαιρεθούν δαπάνες ύψους περίπου 5.638 εκατ. ευρώ που αφορούν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο ενδεκάμηνο, στα οποία δεν περιλαμβάνονται έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος, διαμορφώθηκαν σε 41.638 εκατ. ευρώ, από 42.919 εκατ. ευρώ πέρυσι, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3%.
Οσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 5.638 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαμορφώθηκαν σε 52.080 εκατ. ευρώ, από 48.830 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2012, σημειώνοντας αύξηση 6,7%, αλλά χωρίς τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών οι δαπάνες καταγράφουν μείωση σε σύγκριση με πέρυσι κατά 4,9%.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα