Τι απαντα ο συριζα για τις εταιρειες συμβουλων της τροϊκας...

Βολές κατά κυβέρνησης και τρόικας εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή δημοσίευμα του euobserver.com, το οποίο τιτλοφορείται «Εταιρείες συμβούλων της τρόικας: μια επιχείρηση εκατομμυρίων που δεν υφίσταται ελέγχους»...
Το δημοσίευμα πραγματεύεται τη δραστηριότητα εταιρειών χρηματοοικονομικών συμβούλων που έχουν παίξει κεντρικό ρόλο στη διάσωση χωρών της ευρωζώνης. Όπως τονίζεται, η «ανεξάρτητη» τεχνογνωσία των συμβουλευτικών εταιρειών, αξιοποιείται
από την τρόικα των διεθνών δανειστών (ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ), στέλνοντας λογαριασμό άνω των 80 εκατ. ευρώ στους φορολογούμενους σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία.
Προκειμένου να αποφασιστούν πόσα χρήματα χρειάζονται οι χώρες για να αποφύγουν τη χρεοκοπία, οι εταιρείες αυτές προσλαμβάνονται χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος δημόσιος διαγωνισμός και χωρίς να έχουν τεθεί ερωτήματα περί διαφάνειας και ευθυνών, αναφέρει το δημοσίευμα του euobserver.com, ενώ γίνεται λόγος και για προσλήψεις εταιρειών παρά την ενδεχόμενη ύπαρξη συγκρούσεων συμφερόντων.
ΣΥΡΙΖΑ: Η τρόικα εκτίθεται ανεπανόρθωτα
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, το εν λόγω δημοσίευμα σχετικά με τις «αδιαφανείς και εξόχως προβληματικές αναθέσεις μελετών σε εταιρείες για την παροχή συμβουλών σε χώρες υπό καθεστώς μνημονίου», εκθέτει ανεπανόρθωτα την τρόικα, αλλά και τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών, συνιστώντας ένα τεράστιο σκάνδαλο, καθώς αμφισβητείται η αντικειμενικότητα των ερευνών και η ανεξαρτησία των εν λόγω εταιρειών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, σχετικά με τα ποσά (1,2 δισ.) που δαπανήθηκαν ως έξοδα δημοσίου χρέους σε τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και χρηματοοικονομικούς συμβούλους.
«Όπως είχαμε επισημάνει, η δαπάνη αυτή είχε υπερτριπλασιαστεί τα δύο πρώτα έτη των μνημονίων και έχει δεκαπλασιασθεί το 2012 , εγείροντας ποικίλα ερωτήματα τόσο για τις σκοπιμότητες πίσω από αυτήν την αύξηση, όσο και για αυτές καθεαυτές τις διαδικασίες ανάθεσης, τα κριτήρια και τη διαφάνειά τους» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση δεν μπορεί να σιωπά για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς πρέπει να φέρει στον έλεγχο της Βουλής όλες τις σχετικές συμφωνίες και να «εξηγήσει που πάνε τα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών και πως το συμφέρον τους διασφαλίζεται από τέτοιου είδους μελέτες».
Euobserver.com: Πιθανή σύγκρουση συμφερόντων
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του euobserver.com, κάποιες φορές προσλαμβάνονται εταιρείες παρά την ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων (conflicts of interest) η οποία προκύπτει από τη σύνδεση των επενδυτικών κεφαλαίων με άλλους παρόχους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Οι εταιρείες συμβούλων προσλαμβάνουν με τη σειρά τους «υπεργολάβους», οι οποίοι σχεδόν πάντα συνεργάζονται με μια τουλάχιστον από τις τέσσερις μεγάλες εταιρείες ορκωτών ελεγκτών: τη Deloitte, την Ernst&Young, την KPMG ή την PriceWaterhouseCoopers (PwC).
Το αποτέλεσμα είναι ένας «χρυσός κύκλος» μεγάλων εταιρειών που διαθέτουν de facto το μονοπώλιο στη διαχείριση των ευρωπαϊκών διασώσεων, σχολιάζει το άρθρο.
Στο δημοσίευμα παρουσιάζονται παραδείγματα που αφορούν στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπως της Alvarez and Marsal, η οποία κέρδισε 6,6 εκατ. ευρώ από την κυπριακή διάσωση. Σχετικά με την Ελλάδα, γίνεται αναφορά στην BlackRock Solutions, η οποία υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 12,3 εκατ. με την Ελλάδα, σύμφωνα το δημοσίευμα. Το εν λόγω συμβόλαιο περιελάμβανε και την ανάθεση υπεργολαβίας στις τέσσερις μεγάλες εταιρείες ορκωτών ελεγκτών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times το 2012, η τρόικα και οτιδήποτε σχετιζόταν με αυτήν ήταν τόσο «μισητή» στην Ελλάδα ώστε η εταιρεία χρησιμοποίησε διαφορετικό όνομα (Solar) και προσέλαβε ένοπλη φρουρά 18 ατόμων.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα