«αντιπινακιδα» για το μετρο των αποδειξεων προτεινει η εσεε

14:35 14/1/2013 - Πηγή: Fimotro

«Αντιπινακίδα» στην οποία να αναγράφεται ότι η έξοδος από το κατάστημα χωρίς την πληρωμή του προϊόντος συνιστά ποινικό αδίκημα, προτείνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ... προτείνει «αντιπινακίδα» στα ελληνικά και αγγλικά, με το εξής περιεχόμενο: «ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΕΛΑΤΗ, Η ΕΞΟΔΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΥΡΕΙ ΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ΚΛΟΠΗΣ».

Το περιεχόμενο της συμπληρωματικής πινακίδας σύμφωνα και με τη νομική υπηρεσία της ΕΣΕΕ
δεν αντιτίθεται προς την υποχρεωτικά αναρτώμενη πινακίδα της ΑΔ 4/2012, ενώ θεωρεί ότι «θα συνεισφέρει στη διατήρηση της ομαλότητας και νομιμότητας των καθημερινών συναλλαγών, θα προστατεύσει από παρερμηνείες και παρεξηγήσεις που δημιουργεί η ασαφής διατύπωση της αγορανομικής διάταξης για τα εμπορικά καταστήματα και θα αποφύγουμε έμποροι και καταναλωτές άσκοπα δικαστήρια και έξοδα».
Η ΕΣΕΕ, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, θα συνεχίσει να επιμένει στο θετικό μήνυμά της «ταμειακές παντού, αποδείξεις από όλους και για όλα» ενώ καλεί όλους τους καταναλωτές τις επόμενες έξι εβδομάδες να δώσουν σημασία μόνο στις «πινακίδες των εκπτώσεων» με τα ελκυστικά ποσοστά και να αξιοποιήσουν τις πολύ χαμηλές τελικές τιμές των χειμερινών εκπτώσεων που ξεκινούν στις 15 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Εξάλλου επαναλαμβάνει τη θέση της για ποιο λόγο δεν μπορεί να επεκταθεί το μέτρο του "δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη" ώστε να καλύπτει και τον αγοραστή διαρκών προϊόντων από οργανωμένο εμπορικό κατάστημα:
- Διότι στην παρούσα φάση τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία εκδίδουν την προβλεπόμενη απόδειξη αγορών στους πελάτες τους. Η φοροδιαφυγή βρίσκεται κυρίως στο παραεμπόριο και όχι στο οργανωμένο στεγασμένο εμπόριο.
- Διότι εάν ο πελάτης ζητήσει την απόδειξή του και ο καταστηματάρχης αρνηθεί να την εκδώσει, σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν.2065/92, μπορεί να καταγγείλει το γεγονός στις αρμόδιες αρχές ελέγχου της αγοράς και φυσικά, μπορεί να αρνηθεί την αγορά, να αφήσει τα προϊόντα και να αποχωρήσει, όχι όμως να τα πάρει και να φύγει χωρίς να πληρώσει.
Keywords
Τυχαία Θέματα