Οηε: να διεξαχθει διεθνης ερευνα στη βορεια κορεα

13:43 14/1/2013 - Πηγή: Fimotro

Η επικεφαλής του ΟΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νάβι Πιλάι ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί διεθνής έρευνα γι' αυτό που αποκάλεσε δεκαετίες σοβαρών παραβιάσεων στη Βόρεια Κορέα. Η Πιλάι εξέφρασε... τη λύπη της για το γεγονός ότι δεν υπήρξε βελτίωση από τότε που ο Κιμ Γιονγκ-Ουν πήρε την εξουσία, πριν από ένα χρόνο.

Η Πιλάι, σε μια σπάνια δήλωσή της για τη Βόρεια Κορέα, αναφέρει:
«Εξαιτίας της συνεχιζόμενης σοβαρότητας της κατάστασης, πιστεύω πως μια σε βάθος έρευνα σε μια από τις χειρότερες --αλλά και λιγότερο κατανοητές και καλυμμένες ειδησεογραφικά-- καταστάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, όχι μόνον είναι πλήρως δικαιολογημένη, αλλά και έχει ήδη καθυστερήσει πολύ».
Η Πιλάι εξέφρασε επίσης τη λύπη της για το γεγονός ότι οι διεθνείς ανησυχίες για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα και τις εκτοξεύσεις πυραύλων επισκιάζει «την αξιοθρήνητη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας».
Το δίκτυο των στρατοπέδων κρατουμένων στη Βόρεια Κορέα, όπου πιστεύεται ότι κρατούνται τουλάχιστον 200.000 πολιτικοί κρατούμενοι, χαρακτηρίζεται από διαρκείς παραβιάσεις, όπως βιασμοί, βασανιστήρια, εκτελέσεις και εργασία σε συνθήκες δουλείας, δήλωσε η Πιλάι.
«Υπήρξαν μερικές αρχικές ελπίδες ότι η έλευση ενός νέου ηγέτη μπορεί να έφερνε κάποια θετική αλλαγή στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας», δήλωσε η Πιλάι. «Όμως ένα χρόνο αφού ο Κιμ Γιονγκ Ουν έγινε ο νέος ανώτατος ηγέτης της χώρας, δεν βλέπουμε σχεδόν καμιά ένδειξη βελτίωσης».
Keywords
Τυχαία Θέματα