Ανεξελεγκτη η φωτια στη σητεια...

16:51 4/7/2014 - Πηγή: Fimotro
Πύρινη κόλαση θυμίζει η Κρήτη σήμερα το πρωί καθώς μέσα σε λίγη ώρα εκδηλώθηκαν έξι πυρκαγιές...
Σε εξέλιξη αυτή την ώρα είναι ακόμα η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης στην περιοχή Χανδρά Σητείας και έχει κάνει στάχτη χορτολιβαδικές εκτάσεις, αμπέλια και ελαιώνες.(δείτε εδώ).

Για την κατάσβεσή της βρίσκονται στο σημείο 23 οχήματα με 55 πυροσβέστες, πεζοπόρα τμήματα, οχήματα από τους δήμους, οχήματα από το στρατό, έχουν σηκωθεί δύο ελικόπτερα ενώ συμμετέχουν και ομάδες εθελοντών.

Το πυροσβεστικό έργο
δυσκολεύουν οι ισχυροί άνεμοι που εξακολουθούν να πνέουν στην περιοχή και έχουν ένταση έως και 10 μποφόρ.

Ανοιχτό όμως είναι ακόμα ένα νέο μέτωπο στην περιοχή της Μεσσαράς. Συγκεκριμένα μεγάλη πυροσβεστική δύναμη βρίσκεται αυτην την στιγμή στο σημείο Κίσσοι,κοντά στην Φανερωμένη όπου προσπαθεί να θέσει υπο έλεγχο τις φλόγες πριν εξαπλωθούν και στην γύρω περιοχή.

Έξι φωτιές έχουν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο
Υπό έλεγχο κατάφερε το Πυροσβεστικό Σώμα να θέσει ακόμα 6 πυρκαγιές και συγκεκριμένα τη φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Κεραμειών στα Χανιά λίγο πριν τις 9 το πρωί.

Και αυτήν στο Στόμιο της Ιεράπετρας, όπως και στο Δράσι – κοντά στα Λακώνια – στο Φαρί, νότια του Ζαρού, στον Άγιο Μύρωνα αλλά και πίσω από την Ένωση Πεζών εκδηλώθηκε πυρκαγιά με τους άνδρες της πυροσβεστικής να σπεύδουν άμεσα στο σημείο και να την θέτουν σε χρόνο – ρεκόρ σε μερικό έλεγχο.

Στο «κόκκινο» η Κρήτη
Έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και να συνεισφέρουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, απηύθυνε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί με πολύ ισχυρούς ανέμους.

«Βρισκόμαστε ήδη σε μια ευαίσθητη περίοδο από πλευράς αντιπυρικής προστασίας. Οι συνθήκες στη Κρήτη τις τελευταίες ώρες είναι πολύ δύσκολες, είμαστε στο βαθμό 4, δηλαδή σε υψηλό βαθμό επικινδυνότητας. Απευθύνω έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί τις τελευταίες ώρες έχουμε δύσκολες πυρκαγιές» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης. Μάλιστα ο Αντιπεριφερειάρχης διευκρίνισε ότι σε κάποιες περιοχές οι άνεμοι ξεπερνούν ακόμα και τα 10 μποφόρ, που αυξάνονται λόγω των πυρκαγιών, που προκαλούν ρεύματα στην ατμόσφαιρα.

«Παρακαλούμε τους πολίτες, να μην κάνουν εργασίες που απαιτούν το άναμμα φωτιάς, να μην πετούν τσιγάρα από το αυτοκίνητο στο δρόμο, και να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική όταν αντιλαμβάνονται καπνό στην ύπαιθρο», κατέληξε ο κ. Κουκιαδάκης.

Πού υπάρχει σήμερα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για σημερα Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής και Νήσων,
Περιφέρεια Κρήτης,
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου,
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα),
Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας (περιλαμβανομένης της νήσου Σκύρου),
Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων,
Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας,
Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας,
Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας,
Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παρακαλεί τους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα