Αναζητουν τον οργανισμο που θα κλεισει και οργανωνουν απολυσεις...

16:19 4/6/2013 - Πηγή: Fimotro
Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση τρέχει την τελευταία στιγμή προκειμένου να καλύψει τις εκκρεμότητες από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Τρόικας καθώς σήμερα θα βρίσκεται στην χώρα μας το κλιμάκιο των ελεγκτών...
Η σημαντικότερη καθυστέρηση είναι στον τομέα των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων. Ο στόχος για 2000 απολύσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου φαίνεται ότι μετατίθεται για αργότερα στο τέλος Αυγούστου. Εν τω μεταξύ
όμως η κυβέρνηση αναζητά έναν μεγάλο οργανισμό για να τον κλείσει και να στείλει τα αντίστοιχα μηνύματα. Λέγεται ότι μπορεί να είναι από τον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Παράλληλα σημειώνονται ολιγωρίες από τα υπουργεία που ακόμη δεν έχουν στείλει τους καταλόγους με τους οργανισμούς και τους υπαλλήλους που θα γίνουν οι απολύσεις. Υπενθυμίζεται ότι η μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα ήταν η πρώτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού από την στιγμή που ανέλαβε και μία από τις πρώτες επισκέψεις του τον Αύγουστο του 2012 ήταν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Άλλο που θέμα που εκκρεμεί είναι η κάλυψη των εσόδων από τον φόρο στα ακίνητα με την επιπλέον φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

Η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση ως ένα πρώτο πιλοτικό βήμα για την γενικότερη μείωση της φορολογίας. Η επικεφαλής του ΔΝΤ απέρριψε το σχετικό αίτημα αλλά ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και ότι η κυβέρνηση επιμένει στο αίτημά της προς την τρόικα». Γενικότερα το ΔΝΤ απορρίπτει την οποιαδήποτε μείωση της φορολογίας που όμως είναι ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση. Η συζήτηση για την εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος τρέχει επάνω στο υπόστρωμα της μελλοντικής μείωσης του ελληνικού χρέους. Ο πρόεδρος του Eurogroup το μετέθεσε για τον Απρίλιο του 2014 αλλά η κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους θέλει να το κλείσει μέσα στο 2013 μετά τις γερμανικές εκλογές.

Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να διατηρήσει την επίπλαστη προς το παρόν αισιοδοξία και να κρατήσει υπό έλεγχο το κοινωνικό θερμόμετρο. Στους λογαριασμούς του κ. Σαμαρά είναι πάντα το συνέδριο του κόμματος που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εξωστρεφές γεγονός με απήχηση στην κοινωνία. Στον σχεδιασμό είναι και ο ανασχηματισμός που έχει τοποθετηθεί για μετά το συνέδριο και τον ζητούν πια και οι δύο πολιτικοί του εταίροι κ.κ. Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης.

Οι δύο εταίροι του πάντως επιμένουν και στα υπόλοιπα ζητήματα διακυβέρνησης ζητώντας καλύτερο συντονισμό και επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας θέματα για τα οποία κάθε άλλο παρά δείχνει να επίγεται ο κ. Σαμαράς. Στο πλαίσιο αυτό η σύσκεψη των τριών που εκκρεμεί θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στην επόμενη εβδομάδα καθώς άλλωστε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Ελσίνκι.

Στο τραπέζι είναι πάντα και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που μετά τους χειρισμούς των τριών έχει φθάσει σε αδιέξοδο. Στο θέμα παρενέβη χθες ο αρμόδιος υπουργός κ. Αντώνης Ρουπακιώτης μιλώντας για την ανάγκη να υπάρξει συμβιβαστική λύση. Το ότι δεν είχε προκύψει όμως συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσε νέα δυσαρέσκεια του κυβερνητικού επιτελείου. Αν και οι τρεις εταίροι επιμένουν ότι δεν κινδυνεύει η κυβερνητική συνοχή η παράταση των εκκρεμοτήτων περί την λειτουργία της κυβέρνησης τείνει να μονιμοποιήσει το ρήγμα στην μεταξύ τους σχέση.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα