Αναστολη της δικαστικης ερευνας για διαφθορα κατα του σαρκοζι...

13:03 24/9/2014 - Πηγή: Fimotro
Μία βαθιά ανάσα πήρε σήμερα ο Νικολά Σαρκοζί, λίγες ημέρες αφότου ανακοίνωσε ότι επιστρέφει δριμύτερος στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας. Το εφετείο...
του Παρισιού ανέστειλε την έρευνα κατά του πρώην προέδρου της Γαλλίας, ο οποίος τέθηκε επισήμως τον Ιούλιο υπό δικαστική έρευνα για ενεργητική διαφθορά
ως ύποπτος για αθέμιτη άσκηση επιρροής, δωροδοκία και παραβίαση του απορρήτου δικαστικής έρευνας. Ο πρώην ένοικος των Ηλυσίων δεν θα πρέπει να εφησυχάζει πάντως καθώς σε βάρος του εκκρεμούν κι άλλες δικαστικές υποθέσεις οι οποίες αναμένεται να απασχολήσουν τους επικριτές του κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

Ποια είναι τα σκάνδαλα που βαραίνουν τον Σαρκοζί-Από τον Απρίλιο του 2013 η γαλλική δικαιοσύνη ερευνά τις κατηγορίες περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί από τη Λιβύη, κυρίως με τη μεσολάβηση του εμπόρου όπλων Ζιάντ Τακιεντίν. Πρώην ηγετικά στελέχη των κυβερνήσεων του Καντάφι έχουν αναφερθεί σε αυτή τη χρηματοδότηση, χωρίς όμως να παράσχουν ουσιώδη στοιχεία ενώ άλλοι διέψευσαν αυτήν την πληροφορία.

-Για την γνωστή ως "υπόθεση Bygmalion" (εικονικά τιμολόγια). Οι οικονομικοί εισαγγελείς εξετάζουν τις καταγγελίες περί πλαστών τιμολογίων, συνολικής αξίας 11 εκατ. ευρώ, για τις υπηρεσίες που του παρείχε η εταιρεία Bygmalion κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2012. Οι προεκλογικές δαπάνες του Σαρκοζί καταχωρήθηκαν ως έξοδα του κόμματος του UMP, ώστε ο πρώην πρόεδρος να μην ξεπεράσει το όριο των 22,5 εκατομμυρίων ετών που όριζε ο νόμος. Ο Σαρκοζί, από την πλευρά του, αρνείται κατηγορηματικά την ύπαρξη ενός τέτοιου συστήματος.

-Υπεξαίρεση χρημάτων για τις προεδρικές εκλογές του 2012. Η δικαιοσύνη ερευνά την ανάληψη εκ μέρους του UMP των προστίμων που επιβλήθηκαν στον Σαρκοζί για υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου δαπανών στην προεκλογική εκστρατεία του. Μια άλλη έρευνα για κατάχρηση δημοσίων κονδυλίων αφορά μια προεκλογική συνάντηση στην Τουλόν, στα τέλη του 2011, που δεν συμπεριλήφθηκε στις προεκλογικές δαπάνες.

-Μπερνάρ Ταπί. Οι ανακριτές υποψιάζονται ότι η διαιτησία αυτή, που κατέληξε τον Ιούλιο του 2008 σε μια απόφαση με την οποία δόθηκαν στον Μπερνάρ Ταπί 403 εκατομμύρια ευρώ ώστε να ρυθμιστεί η δικαστική διαμάχη του με την τράπεζα "Crédit Lyonnais" για τη μεταπώληση της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas, ήταν καρπός μιας απάτης για να ωφεληθεί ο επιχειρηματίας, με τη σύμφωνη γνώμη των Ηλυσίων. Ένοικος του προεδρικού μεγάρου την εποχή εκείνη ήταν - ποιος άλλος!-, ο Σαρκοζί.

-Πειραγμένες δημοσκοπήσεις: Ένας δικαστής ερευνά το κατά πόσο ήταν νόμιμες οι συμβάσεις τις οποίες παραχώρησε –χωρίς να έχει προηγηθεί διαγωνισμός— η προεδρία σε εννέα εταιρείες δημοσκοπήσεων και ιδίως με την Publifact του Πατρίκ Μπουισόν, που τότε ήταν στενός σύμβουλος του Σαρκοζί.

-Ιούλιος του 2014. Ο Σαρκοζί τέθηκε επισήμως τον Ιούλιο υπό δικαστική έρευνα για ενεργητική διαφθορά, ως ύποπτος για αθέμιτη άσκηση επιρροής, δωροδοκία και παραβίαση του απορρήτου δικαστικής έρευνας. Τρεις μήνες αργότερα το εφετείου του Παρισιού ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η δικαστική έρευνα σε βάρος του. Η απόφαση αυτή της προέδρου του εφετείου δεν χρειάζεται αιτιολόγηση και δεν επιδέχεται έφεσης. Προσφέρει όμως μία ανακούφιση στον πρώην πρόεδρο, ο οποίος, ωστόσο, παραμένει υπό καθεστώς δικαστικής έρευνας. Η απόφαση λαμβάνεται λίγα 24ωρα αφού ο Νικολά Σαρκοζί επισημοποίησε την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για την προεδρία του συντηρητικού κόμματος "Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα" (UMP).
Keywords
Τυχαία Θέματα