Αναγκαια η παταξη του λαθρεμποριου καπνου

Την ανάγκη της πάταξης του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού, το οποίο έχει απλώσει τα πλοκάμια του διεθνώς, τόνισαν Έλληνες και ξένοι ομιλητές σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη, σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας...

Στο συνέδριο με την ονομασία «ANTI-CORRUPTION FORUM: Συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού», συμμετείχαν μεταξύ άλλων Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, κ. Γιώργος Βασιλειάδης, Ο διευθυντής του γραφείου
του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ Αλεξιάδη, κ. Παναγιώτης Μελαχρινός, εκπρόσωποι εταιρειών, καθηγητές, εισαγγελέας της δίωξης κατά της μαφίας στην Ιταλία, στελέχη των Βρετανικών τελωνείων ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Διεπαγγελματικής Ένωσης Ακατέργαστου Καπνού Βασίλης Μελενεκλής, κ.α.

Το κύριο συμπέρασμα του συνεδρίου ήταν πως χρειάζεται «Σταθερό φορολογικό πλαίσιο και συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων μερών απαιτούνται για την αντιμετώπιση του φαινομένου», ενώ όπως έγινε γνωστό περισσότερες από 60.000 οικογένειες που απασχολούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα καπνού, κινδυνεύουν.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το λαθρεμπόριο προϊόντων πλήττει βαθύτατα την Ελλάδα σε διαφόρους τομείς τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, με τον διευθυντή του γραφείου του κ. Αλεξιάδη, κ. Μελαχρινό, να εξηγεί πως «η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου μπορεί να φέρει έσοδα έως ένα δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία και για αυτό η θέληση της κυβέρνησης είναι να πατάξει το φαινόμενο το συντομότερο δυνατόν» ενώ ο κ. Βασιλειάδης χαρακτήρισε το λαθρεμπόριο «βόμβα στην καρδιά του συστήματος», προσθέτοντας πως «Θέλουμε η καπνοβιομηχανία να σταθεί δίπλα μας με ουσιαστική γνώμη και βοήθεια και υλικοτεχνική υποδομή. Κάθε ευρώ που επενδύεται σε αυτόν τον τομέα θα φέρει πίσω πολλαπλάσια».

Λαθρεμπόριο καπνικών και οργανωμένο έγκλημα

Όπως έγινε γνωστό το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων έχει άμεση σχέση με το οργανωμένο έγκλημα όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι διασυνδέσεις του οποίου αγγίζουν ακόμη και τη διεθνή τρομοκρατία.

Μάλιστα ο εισαγγελέας της δίωξης κατά της μαφίας στην Ιταλία, Francesco Mandoi επιβεβαίωσε ότι τα έσοδα του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων χρηματοδοτούν άλλες εγκληματικές δράσεις και στάθηκε στη σημασία της διακρατικής συνεργασίας, δεδομένου και του διεθνούς χαρακτήρα των εγκληματικών οργανώσεων.

Το 70% των προϊόντων που διακινούνται παράνομα είναι άγνωστης προέλευσης (cheap whites). Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν οποιαδήποτε σήμανση, ούτε οι ένσημες ταινίες, ούτε οποιοδήποτε εθνικό σύστημα ιχνηλασιμότητας ενώ όσον αφορά τη ιχνηλασιμότητα των νόμιμων καπνικών προϊόντων η επί 37 χρόνια στέλεχος των Βρετανικών τελωνείων και σήμερα εκπρόσωπος του International Tax and Investment Center κα Elizabeth Allen, ανέφερε ότι έχει αντιμετωπισθεί ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την Οδηγία προϊόντων καπνού η οποία πρόκειται να υιοθετηθεί σύντομα από την ελληνική νομοθεσία.

Η μάστιγα του λαθρεμπορίου καπνού πρόκειται να παρουσιάσει και περαιτέρω αύξηση σε περίπτωση που υπάρξει μεγαλύτερη φορολογία αν και οι συμμετέχοντες εξήραν την πολιτική βούληση που εκδηλώθηκε για την εξάλειψη του φαινομένου, καθώς ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής πρόσφατα ανέφερε ότι απαιτείται εθνικό σχέδιο δράσης, θέτοντας την αντιμετώπιση του θέματος στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Τα πορίσματα του συνεδρίου πρόκειται να αποσταλούν σε όλες τις αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να ενισχυθεί η αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού.
Keywords
Τυχαία Θέματα